Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Problem s kolonizacijo kože

Problem s kolonizacijo kože

Ali se zdravi oz. uvede profilakso z antibiotiki v primeru, da imamo kožo regionalno kolonizirano s S. haemolyticus, E. faecalis in clostridium perfrigens, ki pač povzročajo obolelemu zgolj neprijeten telesni vonj, ne povzroča pa eritema ali lokalnega vnetja? Ali ni nevarnost, da bo prišlo do bakterimije? Ali S. haemolyticus lahko povzroči atipični endokarditis brez visoke vročine?

Najprej pozdrav!!?
O kolonizaciji z bakterijami govorimo, ko so tako klinični znaki kot prisotnost določenih bakterij, ki so potencialno sprožitelji infekcije povezani tudi s kliničnimi znaki infekcije.
Ocena je potrebna s strani zdravnika ali je potrebna profilaksa ali je potrebna terapija.
Lp

***************************** Prim. Boris Kralj, dr. med specialist dermatovenerolog, flebolog Dermatološka ambulanta Ukmarjeva 4 , Ljubljana 01/281 11 29

Spoštovani,

imel sem lokalni eritem s prisotnostjo vseh naštetih patogenih organizmov. Sicer so uvedli antibiotik prvega izbora za takšne okužbe. Vendar ponovnega brisa niso naredili. Obstaja možnost, da ima pacient še vedno patogene organizme, vendar pa ne zboli. Je zgolj prenašalaec bolezni oz. patogenih organizmov. Vsekakor nikogar ne želim okužti s transmisijo.

Naslednje, kar me zaniama, ali lahko poteka tihi endokarditis brez visoke temprature, kot atipičen?

Za odgovore se vnaprej zahvljuijem in pričakujem konkreten odgovor oz. glede na navedeno hipotetično prognozo glede razvoja endokarditisa.

Spoštovani,

imel sem eritem povzročen z omenjenimi patogenimi bakterijami.

Ker lahko te patogeni organizmi povzročijo endokarditis, me zanima ali se lahko razvije atipični endokarditis s okvaro sklopk, ne da bi se razvili tipični klinični znaki. V strokovni literaturi nisem naletel na opis takšne opcije.

Za odgovor se zahvaljujem.

Pozdrav!
bakterije imamo vsi na koži, imamo jih na sluznicah…… ali povzročijo težave je odvisno od naše imunosti in od agresivnosti bakterij.
Če so klinični znakiinkecije izginili uspešno, potem ponavljanje brisov ni potrebno.
Lp

***************************** Prim. Boris Kralj, dr. med specialist dermatovenerolog, flebolog Dermatološka ambulanta Ukmarjeva 4 , Ljubljana 01/281 11 29

New Report

Close