Najdi forum

Jaz pa imam dokaj nenavaden problem, za katerega se mi zdi, da enostavno ne smem molčati. K zobozdravniku redno hodim že od malih nog in zato nikdar – k sreči – nisem imela kakšnih problemov z zobmi. Po končanem šolanju me je šolska zobozdravnica obvestila, da ne bom mogla več hoditi k njej, ker ima koncesijo samo za šolsko mladino. Vse v redu in prav. Klicala sem naokrog vse zobozdravnike, ki delajo v našem kraju. Vsi so me zavrnili, češ, da imajo že polno in da naj kar kam drugam pokličem. Končno se me je usmilil en, ki pa je grozen. Uničil mi je zdrav zob, dela brez rokavic in maske, okrog vratu ti da cunjo, v katero pa se ne smeš obrisati, saj pravi, da je za večkrat (!!!). Zato sem sklenila, da bom šla ponovno k tej bivši zobozdravnici (šolski), ji bom pač plačala, da mi vsaj v redu naredi. Ne, tudi ta me spet zavrne in reče, naj kar še malo pokličem okrog. Spet sem, a tudi tokrat ni bilo nikjer uspeha. Naj povem še to, da sem v službi osnovno zdravstveno zavarovana, plačujem pa tudi prostovoljno zavarovanje. Ali nimam kot državljan Republike Slovenije pravico do brezplačnega zobozdravnika? Sicer trenutno res nimam bolečin, kam pa naj se obrnem v takem primeru? Kdo nadzoruje početje zobozdravnikov? Ministrstvo ali kdo drug??? Ima kdo podobne težave?
Hvala in lepe pozdrave!

Spoštovana Iza,

po pisanju drugih bralcev foruma niste edini s takimi težavami (vem, da je to slaba tolažba).
Obrnite se na vašo območno enoto ZZZS-ja in oni vam bodo posredovali podatke o “prostih” zobozdravnikih (po mojih izkušnjah je “polnih” le 20% zobozdravnikov). Ko boste imeli seznam, se ponovno odpravite k zobozdravnikom in vztrajajte. Če to ne bo uspešno, se posvetujte z nadzornim zobozdravnikom ZZZS-ja.
Za nehigienično obnašanje zobozdravnika pa je verjetno pristojen sanitarni inšpektor.
Lepo pozdravljeni

jaz imam podoben problem. zobozdravnica, ki me je sprejela, mi je predlagala prevleke (stara sem 26 let). Ker se mi je to v tistem casu zdela dobra odlocitev, sem pristala. moram reci, da je bil estetski videz mojih zob po koncanih prevlekah dokaj dober, vendar je kvaliteta izdelanih prevlek slaba, za kar sta zobozdravnica in med. sestra obtozili medicinsko tehnico, ki je prevleke izdelala.

kaj je tu problem ? problem je v tem, da so mi prevleke zacele odpadati, ce jem. zobna tehnica je bila cel mesec na bolniski, zobozdravnica je trenutno na nekih terapijah, trenutno dela samo med. sestra. za odpravo mojega problema pa rabim vse tri osebe istocasno, kar je skorajda nemogoce. al gre katera na dopust, bolnisko ali kako tretjo stvar, poanta je v tem, da jaz samo cakam. drugam bi lahko sla, vendar se bojim, da bi mi zobe se bolj zasrali kot so ze.. tako pa prosjacim vsake toliko casa, da naj pridem na vrsto…pa se dodatno zavarovanje placujem na predlog zobozdravnice, ces da bom prihranila ne vem kaksne denarce…
ti recem, pravi bullshit, narediti pa kaj dosti ne mores. razen da se odlocis za nekoga, ki je dober, AMPAK ZARES DOBER in vreden vsakega tolarja. tisti “prosti zobozdravniki” so obicajno in v glavnem tisti, ki so slabi in jih nihce ne zeli.

Spoštovana melita,

ker nisem za cenzuro, objavljam vaše pismo. Če se pozanimate na ZZZS-ju o zobozdravnikih, ki imajo dovolj pacentov (dosegajo predpisano število), boste prav gotovo med njimi našli tudi tiste “zares vredne vsake pare”. Nimam namena nikogar kritizirati niti opravičevati, ampak tudi vse samoplačniške stortve niso “zlata vredne”.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana ga. Alenka !

Tudi jaz nisem imela namena nikogar kritizirati ali opravičevati. Če ste me drugace razumeli in sem vas prizadela, se opravičujem.Bila sam v podobnem polozaju kot iza. Če trdite, da je polno zasedenih le 20 %, zakaj je potem tako tezko zamenjati zobozdravnika ? ZZZS je ustanova, ki nujno potrebuje dobro organizacijo (na to med drugim opozarjajo tudi na forumu naše zdravstvo). Če ni dobre organizacije, so verjetno tudi ostale stvari (kot npr. pridobivanje statističnih podatkov) dvomljive jezi me samo to, da za svoj denar ne dobis nic. ne prides na vrsto zaradi guzv, dopustov, bolnisk, poloznice pa redno prihajajo. Največji hec pa je, da živimo v tržno usmerjeni družbi :).
Sicer pa, ce bi bili na drugi strani, bi na celo stvar gledali popolnoma drugace.

Lep pozdrav !

Spoštovana Melita,

če bi se mi vaše pisanje zdelo preveč žaljivo, ga ne bi objavila (toliko moči kot moderatorka že imam). Se pa ne strinjam z vami, da so prosti zobozdravniki slabi in zanič. Kako je drugje po Sloveniji in, še posebej pa v Ljubljani, ne vem, vem pa, da pri nas ni “poln” nihče od 22 zobozdravnikov, ki delamo pod okriljem zdravstvenega doma. Najbolj se zgornji meji približujemo otroški zobozdravniki, vsi ostali pa so še daleč od teh številk. Vsekakor pa ne bi mogla trditi, da smo vsi zanič.
Situacija s težavnim opredeljevanjem mi je poznana, zakaj je pa tako, pa ne vem. Misilm, da je vzrok v tipični slovenski miselnosti – če jih ima sosed 1400, zakaj pa bi jih imel jaz 2000. To je seveda le moje mnenje, prave vzroke vam lahko odkrijejo le dotični zobozdravniki. ZZZS s tem nima nič oz. nič ni kriva njihova organizacija, oni vam lahko le posredujejo podatke o zasedenosti zdravnikov.
Pri delu z ljudmi so dopusti in bolniške vsekakor problematični, ampak tudi mi imamo pravico do tega. Glede na to, da se stroka vedno bolj femninzira, je ogromno odsotnosti z dela zaradi nege bolnih otrok.
Vem in razumem, kako je na drugi strani, ker sama ne izkoriščam bele halje za hitrejšo obravnavo. Včasih pa vseeno poskušam vam, ki ste na drugi strani, razložiti, kako na probleme gledamo mi in kje tičijo verjetni vzroki za tako stanje.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close