probiotiki
Pozdravljeni,
Pri vas sem kupila probiotike Agenki in me zanima, ali je ta stvar priporočljiva tudi za mojega 11 mesečnega otroka? Na plastenki piše (v nemščini), da ni priporočljiva za otroke pod 3 letom, pa me zanima, če veste zakaj in če vi svojim pacientom pod 3 leti predlagate uporabo teh probiotikov?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Tudi na slovenski etiketi piše, da so probiotiki namenjeni starejšim od treh let in kakšna je doza za odrasle in otroke. Zakaj ta starostna meja: približno do tretjega leta starosti se razvija otrokova črevesna flora. Zato je tudi tako škodljivo, če majhni otroci dobivajo antibiotike za vsako malenkost. Antibiotiki pomorijo vse bakterije, dobre in slabe, in za nakaj mesecev zavrejo naravni razvoj črevesne flore.
Zato se samo v skrajnih primerih (ko tako testiram in pacienta nadzorujem) odločim za ta ukrep pri otrocih, ki so mlajši od 3 let. Dam ga na primer otroku, ki je star 2,7 let in je 8 mesecev jemal antibiotike.
Pri tako majhnem otroku, kot je vaš, pa seveda probiotiki Agenki ne pridejo v poštev.
Zakaj bi mu jih sploh dajali?
LP