Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Prisotnost študentov

Prisotnost študentov

Lepo pozdravljeni,

zanima me, kako je trenutno v ljubljanski porodnišnici urejena prisotnost študentov pri porodu. Naj povem, da sem pri vas rodila že leta 2001 in takrat me ni nihče vprašal za soglasje k prisotnosti večje skupine študentov (ca. 10).

Zavedam se, da gre za univerzitetno bolnišnico (del KC), da se zdravstveni kader ne more učiti samo iz knjig, vendar menim, da je pravica porodnice, da tako prisotnost zavrne, če ji je neprijetno. Verjetno obstaja tudi kakšen predpis oz. konvencija pravic bolnika na to temo – tega nisem preverjala.

Jaz prisotnosti sicer ne bi zavrnila, bi bila pa vesela, če bi me kdo vsaj vprašal, če se s tem strinjam.

Hvala za vaš odgovor!

Pri meni je bila študentka 11.2003,in seveda so me vprašali ,če je lahko prisotna,bila je zelooo prijazna in vseskozi je bila poleg mene ,me poslušala in pomagala-še sedaj mi je žal da ne vem njenega imena in imen obeh babic!!!
Leta 96,ko sem rodila prvič pa me skoraj ni povohala-babica!!V teh letih se je marsikaj zeloo spemenilo.

Spoštovana,
absolutno bi se vam morali vsi prisotni predstaviti in za sodelovanje študentov povprašati. O tem poučujemo tudsi študente same in so seznanjeni s tem, da imajo pacienti tudi pravico zavrniti sodelovanje. Moram pa vam po resnici povedati, da je zavrnitev zelo malo kljub temu, da smo učna baza za študente medicine in babištva.
lp

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana
nova
Uredništvo priporoča

…ko govorim o predstavljanju pacientkam, mislim na študente babištva, za njih odgovarjamo babice…

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

Jaz sem drugič rodila pred tremi leti in tudi pri mojem porodu sta bila prisotna študentka in študent. Mene tudi ni nihče vprašal, če se strinjam z njuno prisotnostjo. Mogoče bi morali predavatelji bolj poudarjati, da je NUJNO vprašati porodnico, ali se s prisotnostjo študentov strinja ali ne.

Pozdravljene mamice…
sem ena izmed študentk 2. letnika babištva. Jaz osebno se ob začetku prakse predstavim vsaki porodnici(kdo sem, kaj sem in kaj bom počela z njo) ter tudi vprašam za dovoljenje. Mislim da na enak način pristopijo tudi moje kolegice, seveda pa se najde kakšna izjema.
Do sedaj še nisem doživela , da bi me katera od bodočih mamic zavrnila.
Vsaki sem za dovoljenje zelo hvaležna. Veste poklic babica in nasploh poklici v zdravstvu so pač taki, da se človek (na žalost) mora učiti na človeku, ker so lutke čisto nekaj drugega.

Tekom študija moramo nabirati določene posege (določeno št. vaginalnih preiskav, porodov, meritev medenice, sprejem porodnice)…če nimaš izpolnjenih pogojev ne moreš pristopiti k diplomi.

Razumem vas, da vam je neprijetno, ko vas 5 študentov gleda, vi pa se “matrate” s popadki.

Da pa bi bilo pri eni porodnici 10 študentov nisem res že dolgo videla…tega si tudi sama nebi želela.
Ponavadi nas je polna porodna soba le, kadar je nekaj EKSTRA in se redko zgodi npr. porod v medenični vstavi(z ritko naprej), vakuumski porod…
takrat je res priložnost da doživiš nekaj kar še nisi videl in ZELOO SMO VAM HVALEŽNE DA VAS IMAMO!! BREZ VAS NEBI MOGLE NIKOLI POSTATI VEŠČE BABICE, kar je vsaj zame eden najlepših poklicev.

Srečno!

pozdravljeni…jaz sem rodila 2005 v LJ in sicer z vakumom (zaradi mojih tezav s srcem)..ko se je zacelo zares, se je soba napolnila – po moje jih je bilo ene 7 ali 8 (ne vem, res nisem stela)….se mi je pa zdelo, da bi lahko bili studenti…
moje mnenje pred porodom je bilo, da bi definitivno zavrnila studente pri porodu…potem pa bi mi bilo vseeno, ce bi zraven prisel se kak bataljon delavcev, samo da je bilo konec hahahaha…v vsakem primeru, pa mi se zdaj ni vsec, da me nihce ni vprasal za mnenje…no toliko od mene …
lep pozdravcek
R

Tudi midva sva imela v porodni sobo druzbo prijetne studentke, na trenutke tudi dveh. Seveda so naju vprasali, ce sta lahko zraven, pa sva bila za. Naj povem, da je med porodom v sobo prisla tudi glavna babica Anita in naju prosila, ce lahko zamenjajo glavno luc v sobi, ker je znamo rabit. Pa sva tudi temu rekla ja.

Lahko povem, kako sem se pocutila zaradi studentke pocutila jaz. Super! A povem se zakaj? Ker je nasa babica Stanka studentki ves cas razlagala, kaj mora delat, pa se pokazali ji je, in jo potem pogledala, ce dela prav. In tako sem bila stalno pod kontrolo. Ker babica je skrbela se za vsaj eno porodnico, studentka pa je bila za naju. Pa ko sem bila obrnjena na desni bok, ko me moj moz ni mogel masirat, mi je pomagala ona, pa voda in ledvicka sta bili seveda v njeni domeni. Zal sta studentki odsli, preden smo dobili nase soncece, saj sta morali nazaj na predavanja. Je bila pa porodna soba polna, ko sem rodila, saj so bili poleg nase babice tam se ena babica in vsaj dva zdravnika, ker je bil en na specializaciji, pa mu je drugi malo pokazal. Ce veste, kako velike so porodne sobe v LJ porodnisnici, si lahko mislite, da je bila guzva.

Ja, pa upam, da bomo se kdaj rodili, pa bomo spet izbrali isto porodnisnico, ce se pa da, pa tudi isto babico.

Za naslednjic pa imam smo eno veliko zeljo. A lahko prosim zamenjate stare porodne mize. Spadam med vecje in na tej stari sem komaj lezala, sploh se nisem mogla stegnit, se dobro, da je slo v se hitro.

Zalka, prosim popravite, nasa babica je bila seveda Slavka Alic in ne Stanka.

Draga Topsy,
sem prav vesela, da vam je ustrezala navzočnost študentk in da so bile te prijetne. Pohvalno je tudi, da so vas vprašali za dovoljenje in vam pojasnili dogajanje. Nekaterim dobro dene občutek, da imajo strokovnjaki res dober nadzor nad potekom dogajanja in da to tudi zelo očitno. Dodatna pomoč pri masaži in drugih metodah za podporo in boljše počutje med porodom je prav dobrodošla.Saj nismo vsi ljudje enako opremljeni, da bi lahko dajali tako podpore in od partnerjev lahko pričakujemo čisto preveč. Zanje je to pogosto velik čustven dogodek in nikjer ni rečeno, da obvladajo določene

Se strinjam, porodne mize so lahko zelo neudobne. V resnici bi bilo dobro, da bi mize ali postelje med porodom uporabljali veliko manj, kot je to danes v Sloveniji navada, kar bi bilo bolje za ženske in za otroke, ki se rojevajo. Rojevanje v pokončnejših položajih ima veliko prednosti in škoda je, da tega ne upoštevamo dovolj.

Lepo vas pozdravljam in upam, da boste pri naslednjem porodu prav tako zadovoljni,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

New Report

Close