Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? prisotnost bakterije Escherichia coli.v surovini za čaj

prisotnost bakterije Escherichia coli.v surovini za čaj

http://24ur.com/novice/slovenija/potencialno-nevarni-caji.html

Ugotovili so, da imata oba slovenska proizvajalca na živilu navedena navodila za pripravo, ki zagotavljajo pripravo varnega živila. Študije namreč dokazujejo, da visoka temperatura uniči bakterijo in s tem zadostuje za pripravo varnega živila. Ne glede na to pa potrošnike pozivajo, da jih dosledno upoštevajo ter po prelitju čaja z vrelo vodo slednjega pustijo stati pet do 10 minut.

Ta bakterija je normalen del človeške flore, nevarni pa so le nekateri serotipi te bakterije, recimo serotip O157:H7. Ta povzroči lahko običajno krvavo drisko ali odpoved ledvic, predvsem pri otrocih!
Obolevajo vse starostne skupine, najbolj pa so prizadeti otroci do 5. leta starosti in starejši ljudje. Potek bolezni pa je odvisen od števila zaužitih bakterij. Glavni vir infekcije je reja krav oz. govedi, rečejo jim zato tudi “hamburger disesase”. Najbolj problematično je, če se pri klanju vsebina črevesja (kravji drek) pomeša z mesom, kjer nato bakterija odlično uspeva in kontaminira meso. Nevarno za otroke je tudi nepasterizirano mleko, voda ali zelenjava in sadje, če so bili okuženi s kravjo gnojnico in niso umiti. Zato sadje in zelenjavo vedno umijemo pred jedjo!
Bolezen nastopi po 8 do 48 urah po zaužitju okužene hrane. Znaki bolezni – so napet trebuh, slabost, trebušni krči, bruhanje, driska (tekoče blato, lahko krvavo), povišana telesna temperatura ali pa ne. Bolezen traja 3 do 9 dni.
Podobne bolezni oz. zastrupitve, ki jih lahko dobimo preko premalo kuhane ali neumite hrane so:
– listerioza
– salmoneloza
– hepatitis A
– botulizem
– …

New Report

Close