Najdi forum

Prihodnost Slovenije

Ž
Dodal bi par svojih skromnih mnenj; zdaj, ko so odgovori na zastavljeno vprašanje dobili težo.
Kar se političnih zdrah tiče je to res normalno in zdravo, če se iz teh zdrah kaj pametnega rodi. Mislim pa, da je opozicija sedaj tako šibka, da kakega velikega doprinosa z njene strani ni pričakovati. Ta njena šibkost pa je po moje rezultat prevejane volilne politike LDS -a, ki je vedno znal zaigrati na prave strune, najsi bo v iskanju poslušnih koalicijskih partnerjev, pri nasprotnikih zakamufliranih špijonov itd., itd…Kar se tega tiče, pred LDS kapo dol.
Res je tudi, da nas previsok proračun zavira in preobremenjuje, vendar mislim, da smo pozabili na en velik vzrok takega stanja. Ta država ima tako predimenzionirano birokracijo, javno upravo in porabo, da ni enostavne rešitve. Kaj šele bo, ko bomo še v Bruselj in druge centre EU inštalirali par tisoč porabnikov proračuna, bo treba šele videti. Jaz osebno nisem ne nasprotnik vključevanja v Nato na v EU. Vem pa, da ne bomo dobili samo dobrot.
Porabnik proračunskega denarja ( in to ne zanemarljiv ) je po moje tudi prav otročje financiranje raznih projektov in naložb, ki so vnaprej obsojene na propad; že veliko jih je bilo javno razgrnjenih, zato ne bi našteval. Po drugi strani pa vlada ( pre ) nalahko odstopa od programov, ki jih je sama podprla in so po vseh vidikih potrebni ( tukaj konkretno mislim na financiranje nekaterih reševalnih projektov v kmetijstvu ).
Kar se cen in standarda tiče mislim jaz takole: standard se viša, ni dileme in še se bo. Ampak neovirano in ekspresno se večajo razlike med minimalno plačo in dohodki raznih “prepotrebnih” uslužbencev ( parazitov ) in posledično razlike med standardom ljudi, med socialno varnostjo ljudi, med zdravstveno varnostjo ljudi, med izobrazbo ljudi, med počutjem ljudi in če mi dopustite malo črnogledega vizionarstva bomo čez čas dobili različne vrste ljudi ( vse zato, ker smo bili liberalni ).
Kar se Cerkve ( rimokatoliške ) tiče se pa popolnoma strinjam s g. Tommyjem. Dodal bi morda le to, da se mi zdi, da se bodo stvari premaknile, da bo ustanova postala bolj fleksibilna, življenska, človeška, navsezadnje bolj krščanska, evangelijska. Na to misel pa me napeljuje dokazana vztrajnost Cerkve, trdna zasidranost v svet in nenazadnje vera, da so tudi dobri in sposobni ljudje v tej ustanovi.
Mislim, da LDS še dolgo ne bo regularno poražena na volitvah, in sem tako kar pesimist, kar se kakih velikih sprememb v dosedanjih trendih tiče. Kaj bi lahko vplivalo na morebiten drugačen izid volitev? Po moje je to: nepričakovan izostanek enega ali par karizmatičnih oseb v vrhu LDS ( težko verjetno ), pojav novega, množicam privlačnega, magnetičnega vodje opozicije ( ga ne vidim ), menjava generacij, ki volijo LDS ali satelite ( stoprocentno gotovo, a čez veliko let ) ali pa kak dogodek, ki bi bistveno vplival na inercijo, ki politično nosi Slovenijo v predvidljivo smer.

Ker ti dolgujem odgovor , bom naredil izjemo in bolj resno pokomentiral nekatere zadeve. Ceprav se celo zivljenje maksimalno izogibam kakrsnim koli politicnim angazmajem, vseeno zadeve malo spremljam (vse manj) in imam osebna stalisca do obravnavanih tem, ki so naslednja:
1 Prepiri in zdrahe ne prinesejo nikoli nic dobrega. Locujem principielno zagovarjanje politicnih stalisc od pobalinskega in vcasih ze vulgarno primitivnega nagajanja pri malenkostnih problemih, izvajanje pritiska preko manipulacij s svojimi slepimi privrzenci, napihovanje balonov iz nepomembnih podrobnosti, barantanje s lazmi in polresnicami in podobno. Mislim, da so se s preobrazbo glavnega njihovega akterja sedaj stvari uredile na normalno mero.
2 Ne delim mislenja, da je opozicija tako strasno sibka, ne glede na malo stevilo sedezev v parlamentu. Po moje je neenotna in razdrobljena na stevilne frakcije. Nima ustreznih voditeljev, manjka ji pa predvsem strokovnjakov z druzbenim ugledom. Pri opoziciji me moti predvsem njeno hlapcevsko prilizovanje Avstriji, Italiji in Vatikanu.
3 Politika LDS je res prevejana in breskrupolozna. Najvecjo moc ji daje financiranje preko managerjev monopolisticnih podjetij. Se mi pa zdi, da je aparatcikom v LDS dolgo obdobje oblasti ze prevec stopilo v glavo in se obnasajo, kot se je nekoc HDZ na Hrvaskem. Zato mislim, da bo ob odhodu Velikega vodje (recimo, da bo izvoljen za predsednika) prislo do boja za njegovo mesto in se bo stranka razpocila kot napihnjen balon.
4 Apetiti po proracunskem denarju so neskoncni. Kako bo, ko pridemo v Evropo si sploh ne morem predstavljati. Denar iz proracuna se deli “kapom i sakom”, kot bi rekli nasi nekdanji bratje. Kontrola je sibka, obstaja veliko prikrite korupcije. Tezko si predstavljam koliko je taksnih kot Sustar. Vsi le molzejo, nekateri pri tem ne poznajo mej. Razsipnistvo je veliko, predvsem, po moje, prednjaci zunanje ministrstvo. Povezave med politiko in biznisom so ocitne. Nekaj konkretnih manipulacij je opisal Tommy. Zanimivo je, da so se pri molzenju kot pravi strokovnjaki pokazali ravno posamezni “kmetje”. Prijavijo skodo najprej za pozebo, potem za toco , nato za suso, na koncu pa se prodajo preostali pridelek.
5 Kar se standarda tice povsem soglasam s tabo. Enako glede razslojevanja druzbe, saj je ocitno, da se nekaterih stopenj “divjega” kapitalizma ne da preskociti.
6 Sem velik evroskeptik (pretehtati ceno vstopa) in nasprotnik vkjucevanja v NATO. Predvsem me moti, da so mi ponudili, da odlocam o umetni oploditvi samskih zensk, vkljucevanje v NATOje pa kar gotova stvar.
7 Glede rimokatoliske Cerkve nisem taksen optimist kot ti. V Vatikanu ni pricakovati velikih sprememb tudi po odhodu tega papeza. Kurija ima vse pod kontrolo in z spretno diplomacijo premocrtno vodi svojo politiko. Pri nas je problem, da imamo nadskofa, ki vidi Slovenijo v sliki, ki si jo je ustvaril v tujini. Ne pozna nasih ljudi v duso in bi rad kolo zgodovine zavrtel nazaj. Predvsem ima misionarsko vizijo, da je treba to dezelo spet pokristjaniti. Duhovniki so morali po vojni veliko pretrpeti, predvsem raznih ponizanj in krivic oblasti, zato nekateri (manjsina) sedaj iscejo revans in se udejstvujejo v politiki kar iz pred oltarja.
8 In moj pogled na prihodnost? Priblizno predelano po Krlezi; Nikdar ni tak bilo, da ne bi kak bilo in nikdar ne bo, da ne bi tak bilo..

Lep pozdrav,
Pepi

New Report

Close