Preživnina in ostalo
Pozdravljeni, meni manjka še nekaj mesecev do 17 leta, in počasi imam dovolj. Vsako leto, odkar sem začel dobivat preživnino, se pojavlja ista zgodba, neplačevanje preživnine s strani mojega očeta. Lani so na sodišču odobrili, da so mu trgali z računa, takoj ko je poteklo eno leto (januar) se preživnina ni plačevala, podal sem (oziroma je v mojem imenu to naredila mama) obrazec o neplačevanju preživnine (podan je bil v maju), takrat je ta znesek znašal okoli 360 evrov (preživnina znaša cca. 120 evrov na mesec). Do junija ni bil plačan niti evro preživnine, konec junija pa je bilo nakazano plačilo za skoraj vse mesece preživnine, a tistega obrazca nisem “prekinil”, saj zdaj preživnina spet ni plačana za julij in avgust, ker češ da naj bi očetu blokirali račun (ampak jaz preživnine za ta 2 meseca nisem dobil). Začetek poletja so mi iz sodišča poslali, tudi za mojo pritožbo (za 360 evrov), da je plačanih…. Zanima me kaj se da narediti, ker sodišče je očitno pri tem zelo počasno (od maja še niso nič rešli).
Resda je preživnina na koncu plačana, ampak jaz se na ta denar zanašam in je 6 mesecev brez njega kar težko, mama pa pravtako nima rožnatega finančnega stanja… Kaj še lahko naredim? To sem probal tudi njemu obrazložit ampak je bil odgovor, da se ne morem zanašat na ta denar….
Zdaj pravi, da bo to dal v tožbo, in da se bo maščeval za to, ker naj bi on imel 2 meseca zablokiran račun in naj ne bi mogel plačat položnic, kar naj bi bila podlaga za tožbo, ker jaz nisem takrat ko je plačal preživnino za 6 mesecev nazaj tega “obrazca” (ki ga podaš na sodišču) prekinil… Sprašujem se če bi to res mogel naredit, kljub temu da preživnina za julij in avgust še zdaj ni plačana?
Tudi nasplošno nimava dobrih odnosov (kakšen mesec se tudi ne pogovarjava)… Skregava se ob čisto vsakič ko se vidiva, ker on žali in mene in moje bližnje ljudi. Pravi da nima denarja da bi kaj kupil, plačal preživnino, obtem pa si kupuje nove audio sisteme, ogromne tv, nov avto ipd. Peljal me je na morje, kjer sva bila pravtako vsak dan skregana. Iz teh razlogov tudi nisem rad pri njemu v njegovem stanovanju.
Imam pa tam kar nekaj stvari iz otroštva, kar dober radio in mešalno mizo, kar sem dobil za rojstni dan od mame, ko sta še bila skupaj (zato je tam). Zanima me če je to “moje” oziroma komu pripada (računi z garancijo so resda v tistem stanovanju, v škatli izdelkov). Kako lahko do teh stvari pridem, če sploh? Kaj sploh lahko naredim za normalen odnos, da bi te stvari dobil, ker on takega odnosa očitno noče, glede na to da me hoče tožit…
Upam, da mi boste odgovorili na vprašanja. Lep pozdrav.
Lepo pozdravljeni!
Vaše vprašanje, ki se nanaša na preživnino, je namenjeno bolj pravniku, seveda pa je vse skupaj zelo čustveno prepletno, zato se bom dotaknila bolj te vsebine, ki jo je čutiti za težavami s preživnino.
V naslovu ste napisal, preživnina in ostalo. Kaj je tista ostala čustvena vsebina? Vaš oče z neplačevanjem preživnine želi vaši mami povedati, kako je jezen in besen, ker ga ni razumela. To je zgodba, ki se odvija med vašima staršema in nima opravka z vami. Preživnina govori o njunem odnosu. Jezo in bes, ki pa jo vaš oče pošilja mami in obratno pa nosite vi. Preživnina je res namenjena vašim potrebam, vendar bi mama morala urejati zadeve glede preživnine, ter zadeve v zvezi z njo in njenim bivšim možem. Vi pa ste v tej zgodbi otrok in nosite tisto ostalo, kot ste napisali v naslovu.
Lahko vas razumem, kako težko je živeti ob očetu, ki mu ni mar zate, ki te ne razume, ne upošteva in ne čuti. Vi veste, da če bi vidva z očetom imela stik in aktiven, sprejemajoč odnos, bi vam kot otroku bilo vseeno ali je preživnina plačana ali ne (seveda je prav, da jo redno plačuje). Kot otrok si želite le to, da bi imeli očeta, ki bi vas imel rad. Povejte očetu, koliko ga pogrešate in kaj si želite od njega. Povejte mu, kako je živeti brez njega, ko ne pokaže nobenega pravega zanimanja za vas, koliko vam pomenita ta radio in mešalna miza. Spominjata vas na tisti čas, ko sta starša še bila skupaj. Kaže, da je to vse, kar je ostalo, kot spomin na vaše skupno bivanje. Povejte očetu, da vam te stvari veliko pomenijo in se pogovorite z njim, verjamem, da vam jih bo dal.
Resnično verjamem, da vas ima oče rad, vzel vas je s seboj na morje, ker vas želi imeti ob sebi, saj ste njegov sin. Povejte očetu, da ne želite poslušati zgodb, ki zadevajo vašo mamo, ker vas to boli. Ona je vaša mama in za njun odnos sta odgovorna sama. Enako velja za mamo, povejte ji, naj nikoli ne blati vašega očeta (če se to kdaj zgodi), odnos z bivšim možem in preživnina, pa je nekaj kar bo morala rešiti sama z njim.
Tudi mama vas ima zelo rada, samo včasih verjetno v jezi pove preveč o vašem očetu in obratno, jezo pa nosite vi. Sprostite se ob očetu, vaš je, povejte mu, kako zelo si želite, da bi se več zanimal za vas.
Topel pozdrav!
Razumem da bi se s tem mogoče morala ukvarjati moja mama, ampak ona je človek, ki se nerada prepira, sploh pa ne o njem, tako je preživnina tudi bila moj predlog, in enostavno sem tak človek ki mi ni vseeno za to. Problem, ki ga imam z njim je predvsem ta, da se ko je trezen še nekako razumeva, pa čeprav stalno začenja ena in iste teme, ki vodijo v prepir, ko pa je pod vplivom alkohola, pa postane res nemogoč in se z njim ne da komunicirat (po službi do večera). Mama mesečno od njega dobiva tudi grozilna sporočila, ki pa jih ignorira (za večino mi jih tako ne pove). Alkohol je pravtako bil razlog, da nismo več skupaj kot družina (nista nikoli bila poročena), saj je bilo stanje nevzdržno. Od tega je že več kot 5 let, in sem se takega načina komuniciranja navadil.
Povedal sem mu, da je normalen odnos verjetno možen samo če se odpove velikim količinam alkohola, ampak se za to ne odloči, jaz pa se s tem tudi ne bom obremenjeval.
Za tisto njegovo pritožbo pa lahko vprašam v forumu za pravno pomoč?
Pozdravljeni!
Težko je živeti v družini, kjer je alkohol. Žal mi je, da nimam odgovora za vas, ki bi vam pomagal najti stik z očetom. Oče je neodgovoren in za to niste krivi vi. Še vedno mu lahko poveste, kako se počutite ob njem. Morda ga vprašajte, kako je bilo njemu, ko se njegov oče ni zanimal zanj. Povejte mu, da se vi sedaj počutite popolnoma enako.
Za preživnino, pa bi bilo bolje, da bi poskrbela mama. Kajti vi se sedaj ukvarjate z denarjem, ki ga oče ne da vaši mami, ste s tem obremenjeni, se jezite in ste besni nanj. Če bi mama urejala preživnino in njune spore, bi se vi razbremenili jeze. Stari ste šele sedemnajst let. Pred vami je še vso življenje. Prvo, kar je v tem obdobju za vas pomembno je, da uspešno končate šolo. Nakar bodo prišli novi cilji in izzivi. Veliko se bo dogajalo v bodočih letih. Ob sebi imate mamo, ki vas spremlja, vam pomaga in vas razume v bolečini, ki jo nosite do očeta. Prosite mamo, naj vas posluša. Povejte ji, kako vam je živeti brez očeta, kako je biti tako brez moči, ko nimaš vpliva in se življenje kar dogaja. Ob tem pa si najgloblje želiš, da bi imel očeta, ki te ima rad, te podpiral in ti dajal varnost. Velika krivica se je zgodila obema z mamo, ona je ostala brez moža, vi pa brez očeta.
Osredotočite se na svoje cilje, spustite preživnino, spustite jezo, očetu povejte z mirnega, kako vam je ob njem in poskrbite, da se boste z očetom čim manj prepirali. Ker se vsak prepir z njim in nerazumevanje z njegove strani, zareže kot nož vedno znova v vas. Spustite ga, ker ga ne zmorete spremeniti, lahko pa mu poveste, koliko si želite, da bi bil odgovoren in zrel oče in koliko ga imate radi.
Lepo se imejte.