preživnina

pozdravljeni
sem oče 7letnega sina. pred tremi leti sva se z ženo razšla/ločila. na sodišču smo določili vsoto preživnine in pač določene form.
sedaj pa moj problem. vsak mesec otroku nakažem preživnino a sin se mi vedno toži da mama kupuje obleke samo sebi njemu nič, da mu niti hrane ne pripravi da mu to kar stara mama dela…itd itd.
ZANIMA ME ALI JE MOŽNO DA SE OTROKU ODPRE TRR. in da se mu ene tričetrt ali vsaj polovica preživnine nakazuje tja in da bo možnost dviga denarja iz tistega računa komaj ko otrok dopolni 15let.
sedaj me bivša izsiljuje da mu moram kupiti kolo halo pri meni ga ima a naj ga kupim še da ga bo imel pri njej pa mislim kam gre denar od preživnine baba n.

Pojdiva po vrsti:
-a naj verjamem, da v treh letih,kolikor sta ločena, ni kupila niti ene obleke otroku?
-če skuha babi je isto kot če bi skuhala mama
-če želiš denar nakazovat na otrokov Tr- a si bo potem tudi hrano, šolske potrebščine, itd sam kupoval iz svojega TR?
-s kolesom se bo vozil otrok in ne mati…

Najbrž ni treba nič dodat.

Prve tri alineje od Fak se strinjam.
s četrto pa ne. Luksus naj kupuje vsak starš sam.
Meni niti na kraj pameti ne pade, da bi to zahtevala od njega. Lahko ga prosim, mu predlagam, ne pa zahtevam.
Glede na to, da Andrejko tako 100% verjamene otroku, da ne dobi za jesti in obleči, mislim, da tudi glede kolesa pretirava.

sprijazni se ,ce imamo otroke je treba za njih skrbet(se ti z zeno razsel ali ne-to ne igra nobene vloge)..tale tvoja zgodba je vodena,od cesa tvoj otrok zivi zadnja 3 leta,ocitno od zraka,oblacijo ga pa kdo-humanitarci or what??..
svasta

Andrejko, saj verjetno sam vidiš, v kakšnih oblačilih hodi otrok.

Glede kolesa – ni variante, da bi ga selili sem in tja? Kolo je navsezadnje otrokovo ali kako?

To, ali naj mama kupi še eno, je seveda odvisno od tega, ali sta pri preživnini upoštevala tudi takšne stroške oz. koliko preživnine nakazuješ. V sto evrih na mesec kolesa garantirano ni.

mene je tudi ex ozmerjal, da ima moja hči samo ene hlače ipd… (no, že več kot dobro leto nazaj)

pač otroci preizkušajo na finto dobit še kak dodaten denar/cunjo, se prikupit očetu, razložit kako je doma hudo……
In, če sedaj kdaj ne kuham, mo bo bivši kar nehal preživnino nakazovati, ali bo dojel, da je dekle dovolj veliko, da si sama kdaj sama skuha glede na to, da so sestavine doma.

Kot so ti že omenile, sam vidiš ali otrok že tri leta v istih cunjah hodiš (kar je pri otroku, ki raste nemogoče)
Glede kolesa pa je tako, sam veš, da mu dodatno ne rabiš kupiti. Mogoče bi pa tisto kolo, ki ga ima pri tebi lahko vzel k mami. saj kolo je otrokovo. Ali pa ti smatraš, da je kolo tvoje?
Če bi moji hčeri pče sedaj nekaj kupil in ji rekel, da je njeno a samo pod pogojem, da ostane pri njem; dvomim da bi bila takšnega darila vesela. Ali daj nekaj za zmeraj, ali pa sploh ne. (dobro, razumem, da kupiš nekaj rezervnih oblačil, da jnih ima pri tebi za rezervo), da pa ostalo kar kušiš ne sme nesti domov, mi je pa mimo.

Pri tej starosti otrok ne more imeti čevljev več kot eno sezono, ker preraste. Torej jesenske čevlje, zimske čevlje, pomladanske čevlje in poletne, če ima samo ene za vsak letni čas. Plus copati, copati za v šolo,+++. Poletna oblačila, jesenska oblačila, ki jih mogoče lahko nosi še spomladi, če ne raste prehitro, zimska jakna, vetrovka,+++ vsako leto novo. Voda, elektrika, kurjava, hrana (jo je treba kupit tudi če babi kuha), prehrana v šoli, šolske potrebščine,+++. Pa kaka igračka, sladkarije, športna oprema,… Dvomim, da mati preživnino poabi zase in ne za otroka, ker bi to pomenilo, da nima v šoli plačane nobene položnice, otrok bi bil lačen in gol.
Otroku vsekakor lahko odprete TRR ali varčevalni račun in nanj nakazujete kak evro na mesec, da bo imel otrok za kako večjo luksuz stvar. Preživnina pa gre mami, ker otrok veliko stane.

Pa saj ne morem verjet – v kaj vzgajate svoje otroke??? SEDEMLETNIK TOZI PRI OCETU MAMO IN JO SINFA za – OBLACILAAAAA ?? Jezustana marija, jaz bi frocu dala po klunu ne pa da se mi oglasa.
Ti Andrej sploh ves kolko stanejo eno cevlji, kolko cevljev otrok potrebuje na leto, koliko copt, pizame, spodnje manjce, hlace, jakne, kape itd. Kdo je placeval vrtec, kdo placuje solo itd..

Koliko prezivnine pa dajes? Da ne spet nekih 67 eurov, hahaha.. Pa hoces da bo sin v Lacoste in Ralph Lauren….

Ce hoces kupi kolo za otroka – je zanj !!!, sicer te babnica v to ne more prisilit, ampak zaradi otroka bi lahko, no ja, odvisno je koliko prezivnine dajes in kako si na splosno zadovoljen z njo kot mamo in z vzgojo otroka.. Kaj dobro temu otroku po mojem ne more it, res ne, da sedemletnik tozari “mami si je pa kupila novo jakno – meni pa ni nic kupila” – to mi smrdi na opranem mozku otroka, v smislu: placujem ti prezivnino, mati pa si kupuje zase in tebi ne da nic.
Saj otrok zivi pri materi, ne? Kaj pa stroski bivanja, najemnina ce jo ima, prevozi otroka v vrtec, solo? TO SO VSE STROSKI.

Nehaj se bockat za taksne bagatele, sigurno kje prodajajo stare pecikle, pa placas ti pol in mati pol in to je to. Se najboljse pa je kot so svetovali, da se kolo prevaza, saj je verjetno otrok manj pri tebi kot pri materi.

Hehehehehe, meni je zadnjič 9letna hčerka sočutno rekla, da je to blazna krivica, ker sebi že celo goro let nisem nič za oblečt kupila, ker samo njej kupujem in jo financiram (šola, dejavnosti, tabore, špotrne aktivnosti,…) in najemnino plačujem pa počitnice in ostalo. Sem se ji blazno zasmilila….

Glede tegale primera pa…sej ne veš kaj bi rekel, da se 7 letni mulc obnaša tko posestniško in kontrolfrikovsko do lastne mame. Kdo neki ga v to vzgaja??? Babica? Sosedje? Tete in strici????

Kolikor se jaz na otroke spoznam, fantje v teh letih sploh opazijo ne obleke, sam da neki navlečejo nase pa hop na igrišče…punčke so mal bolj mahnjene na roza cunjice, ampak fantje??? Nekaj s psiho tegale dečka mora bit hudo hudo narobe….

Če je v preživnino vključeno tudi kuhanje hrane, potem na sodišču zahtevaj znižanje. Ampak samo za kuho, za sestavine itak da ne, saj jih vendar poje.

Očetje ste res bogi še pa še! Vaš trdo prisluženi denar tako ali tako nekdo (žena, otroci) zapravljajo, vi pa si ne morete privoščiti čisto nič! Vse je v narekovajih!
Moja hči je dobila od straih staršev nek simboličen znesek na varčevalni račun in že naslednji mesec preživnina ni bila nakazana. Pa pojma nimam, od kod je izvedel! V kolikor ga poznam, bo kaj kmalu rekel, da bi lahko njemu za kakšen pir dala!
Mislim, od hudirja ste! Lp!

Ti pa na njegov račun že ne boš hodila k frizerju, na manikuro in kofetkat s frajerji (vse je seveda v narekovajih). Glej, da ne bo izvedel za kakšna darila od tvojih staršev, bo tudi štel za preživnino.

Mene pa zanima kakšna je ta preživnina, ki jo plačuje avtor posta?

7- letni fantki se še kako razveselijo novih oblačil. Naš je star 6 let in je pozoren na vsako oblačilo, ki je novo in se vsakega razveseli. In ravno v soboto mi je rekel, da mu midva vedno kupiva kaj novega za oblečti (sva ravno nabavilo vso poletno garderobo), mamica pa nikoli. Pa sem na hec obrnila, da bi potem hodil v vrtec bos in nag.
Kar pa se tiče oblačil, pa nosi ponošena oblačila, včasih so premajhna in raztrgana. Sem že enkrat pisala o tem. Je pa situacija trenutno malo boljša, čeprav majice še vedno nosi št 3, tako da so mu do popka. Midva dama velikokrat k mamici kaj za oblečti, ravno zadnjič sva kupila adidaske. Pa moj ne plačuje preživnine 67 eur.
Pri mamici kuha babica, ker pač tam živijo in mamica hodi v službo. Pri nas pa kuham jaz. Otrok tudi to opazi. Pa to niti ni pomebno. Pomembno je, da otrok ima redne obroke in nama je čisto vseeno, kdo tam kuha, magari soseda, glavno je da ima otrok topel obrok.
Glede igrač pa ima otrok ločene. Občasno si nese kaj k mamici oz prinese od tam k nama, vendar si potem vedno odnese. K mamici si baje nerad nosi igrače, ker mu jih tam mlajši bratranec uniči (otrokove besede). Je pa res, da sva mu povedala, da kar si bo odnesel k mamici tega pač pri nama ne bo imel, ker dvojnih igrač pa ne bova kupovala.
Kar pa se varčevalnega računa za otroka tiče, ga komot odpreš in nanj zraven preživnine, ki jo nakazuješ na mamičin TTR, polagaš še vsak mesec nekaj malega in bo otrok imel svoj denar pri 15 ali 18. Moj dela tako. Preživnino pa le redno nakazuj, saj otrok vseeno rabi oblek, hrano, šolske potrebščine in druge “malenkosti” kot so elektrika, voda, gretje že zdaj in ne ko bo star 15 let. LP, J.

Laž na kvadrat !!!!!!! Pri sto evrih na mesec bi pri nas imel otrok sedem koles. Tako ste spet ženske udarile po očetu, kot bi si problem enostavno izmislil in tu malo pojokcal. No, naj mu katera dojko nastavi, toda dvomim, da bo z uvelimi zadovoljen 😉.
Nema prevažanja peciklov in ostale krame sem ter tja, če se z njo nič ne da zmenit. Vse rekvizite imajo otroc pri meni. Dokler so tu (če le nisem v zaporu, ha NoNi?) imajo vse na voljo. Mati pa si naj organizira kakor ve in zna. In ker ne ve in ne zna ima težave, mi pa uživamo, ker ne kompliciramo. Ni vseeno, če kuha babi al mami. Preživnina gre skrbniku, ki ni babica. Poleg tega, če moški pusti otroka pri svoji babici vam gre hudo v nos, če pa babica vsak dan(vaša seveda) skrbi za otroka, ker ve ne zmorete, je pa vse ok? Tako, zdej se pa še ve izkašljajte,vam dovolim.

hvala za vaša mnenja ampak pljuvanja ni potrebno. pri svoji minimalni plači in ker sem vse pustil otroku in odšel domov k staršam ponovno živet na novo iz ničle.
ne pravim da so vse ženske take ampak moja bivša je izkoriščevalec na kvadrat.
poleg svoje minimalne plače dajem staršema nekaj denarja in pa 130€ preživnine in kaj mi ostane ?
poleg tega mu tudi sam kupujem oblačila tudi torbo in določene stvari za šolo a kaj to ni nič. saj izkorišča me na račun otroka in mojemu sinu pri meni ne manjka nič.
zraven kolesa ki sem ga kupil da ga ima pri meni še naj klupim kolo da ga bo imel pri materi ma ja seveda.
no pa dame a se vam zdi to lepo da grete ve raje z novim lubčko na morje otroka pa pustite pri babici in otrok čez par dni pokliče sam očeta in ga prosi da naj pride ponjga. Da se razumemo to je bilo med poletnimi počitnicami in jaz za to nisem vedel. no vsaj jaz sem otroka peljal na morje pa tudi z svojo novo punco in mi otrok ni bil odveč.
mislim lahko bi pisal in pisal o svoji zgodbi a kaj ko žensko iz vseh+ga tega potegnejo samo najslabše in te blatijo.
tak da vseeno hvala da ste me brali in popljuvali.

andrejko 26

Ne gre za pljuvanje, ampak za kruto realnost! Ko se dva odločita za skupno življenje in za naraščaj, se ne pogovarjata o denarju -PA BI SE MORALA -takrat ko sta v dobrih medsebojnih odnosih. Ko gresta narazen, se pogovarjata samo še o denarju, pa bi SE MORALA še o marsičem drugem!

Mislim, da marsikdo napačno razume pojem-PREŽIVETJE – PREŽIVNINA! Preživnina naj bi bila namenjena otrokovemu preživetju. Torej hrani, toploti in seveda zdravilom, če je to potrebno!
V tvojem primeru bi jaz vsekakor vse matematično skalkurirala! Prehrana za 7.letnega otroka za 1 mesec-pol ti, pol bivša! Kurjava za en mesec-pol ti, pol bivša! Bencin za nujne prevoze-pol ti, pol bivša! Otrok je pač od obeh! Če od teh 130 eur kaj ostane, se lahko nakaže na otrokov varčevalni račun, nikakor pa to po mojem ne more biti cela preživnina! Kdo pa bo potem preživljal otroka do 15. leta?
Vsi stroški, ki sodijo izven nujnega, so stvar dobre volje enega ali drugega starša! Vsekakor TI NI TREBA kupiti kolesa, s katerim bi se otrok vozil pri bivši. Rečeš NE in basta!

Kakšna je tvoja do otroka , je njen problem, ne tvoj! Če ti lepo skrbiš zanj, koristiš otroku in to naj ti zadošča!
Če meniš, da bivša otroka zanemarja, zlorablja ali počne karkoli, kar ni v korist otroka, stopi do odvetnika in mu povej svoje, pa te bo on usmeril na pot PRAVDE! Vse drugo jamranje, blatenje, opravljanje in še kaj dolgoročno ne koristi nikomur, še najmanj pa otroku! Lp!

Andrejko,

verjamem, da z minimalcem ni lahko preživet, saj tudi z dvakratnikom povprečne plače ni, ker je v Sloveniji nivo plač zelo nizek, tko na splošno. In vsaj 90% slovencem ni ravno lahko preživet meseca in morajo precej razmišljat o tem kako bodo zasluženo mezdo porabili glede na vse potrebe (in glede na ves reklamni must potrošniško reklamne družbe…) Sem seveda proti izkoriščanju in okoriščanju na račun bivših, absolutno! Samo, da pa trdiš, da se bivša okorišča s 130 evri preživnine ob tem, da smo že prakrat ugotovili, da otrok stane nekje minimalno (tko preživetveni stroški, nič posebnega luksuza!!!) med 500 in 700 evri, pa presega vse meje dobrega okusa! (glede na dohodke Slovencev je dejstvo, da velko otrok živi pod minimumom!) (v inf: mene samo šolska položnica za prehrano in obvezne šolske izlete vsak mesec pride 130 evrov!!!, še enkrat toliko so interesne dejavnosti, pa nisem plačala še nobene položnice za stanovanjske stroške, ne najemnine, niti kupila hrane, da o obleki sploh ne govorimo!)

Če se ti zdi, da za otroka tko slabo skrbi kot pišeš imaš vse možnosti, da se poteguješ za skrbništvo in dobivaš 130 evrov mesečno preživnine od nje. Me prav zanima koliko stroškov od režije, prehrane, prevozov, šole boš s tem lahko pokril in koliko ti bo ostalo za okoriščanje? Mislim,d a boš krasno živel na bivšin račun 🙂)) Veš poznam enega očeta s skrbnišvom in pravi, da preživnina ne pokriva niti četrtino stroškov z otorci, brez da bi v stroškovnik štel vse vikende in počitnice, ki ju prežilvja z njima. Da o porabljenem času in izgubi kariernih možnsoti in priložnosti za boljši dohodek sploh ne govorimo….

Pa da ne bomo samo kritizirali. Menim, da je vsekakor pohvalno, da vsaj tisto malo določeno preživnino plačuješ redno ter, da otroku tudi polg nje kaj ponudiš in omogočaš (kolo, počitnice,…)

Sprijazni se vendar s tem, da je bivša bivša in da je ne moreš več “vzgajat” in kotrolirat ter se vmešavat v njeno življenje. Če meniš,d a si sposoben bolje skrbet za otroka imaš vsekakor možnost, da to uveljaviš, saj so sodišča dandanes izjemno naklonjena očetom, še posebej v primeru sinov.

Laž na kvadrat !!!!!!! Pri sto evrih na mesec bi pri nas imel otrok sedem koles. Tako ste spet ženske udarile po očetu, kot bi si problem enostavno izmislil in tu malo pojokcal. No, naj mu katera dojko nastavi, toda dvomim, da bo z uvelimi zadovoljen 😉.
Nema prevažanja peciklov in ostale krame sem ter tja, če se z njo nič ne da zmenit. Vse rekvizite imajo otroc pri meni. Dokler so tu (če le nisem v zaporu, ha NoNi?) imajo vse na voljo. Mati pa si naj organizira kakor ve in zna. In ker ne ve in ne zna ima težave, mi pa uživamo, ker ne kompliciramo. Ni vseeno, če kuha babi al mami. Preživnina gre skrbniku, ki ni babica. Poleg tega, če moški pusti otroka pri svoji babici vam gre hudo v nos, če pa babica vsak dan(vaša seveda) skrbi za otroka, ker ve ne zmorete, je pa vse ok? Tako, zdej se pa še ve izkašljajte,vam dovolim.[/quote]

Pozabil si omenit tudi število avtov, ki jih ti kupiš za ta denar.
Kolk tebe ti evrčki žulijo.

Točno tako in se strinjam. Če meniš, da je otrok zanemarjan, je tvoja dolžnost, da sprožiš ustrezne postopke.

New Report

Close