Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Preživetje pri prezgodnjem porodu

Preživetje pri prezgodnjem porodu

Pozdravljeni!

Nekaj me zanima in sicer;

V katerem tednu nosečnosti prezgodnjega poroda lahko otrok dejansko preživi?
Kako je s tem v praksi?

Vem, da je odvisno od veliko dejavnikov, ampak tako, teoretično gledano v najboljšem primeru.
Vem, da veliko otrok doraste v inkubatorjih, pa me zanima kaj so najpogostejši vzroki za to?

Zanimajo me vaše izkušnje, v katerem tednu je bil rojen nedonošenček, da je še preživel in normalno rastel naprej?

Upam, da razumete moje vprašanje.

Lahko vam odgovorim le v obliki verjetnosti, da nek prezgodaj ropjen otrok preživi v odvisnosti od trajanja nosečnosti prteden se rodi:
– pri 23 tednih obstaja teoretična možnost preživetja izven matenrice, vendayr to meji bolj na čudež kot na realno možnot in pri 28 tednih je možnost preživetja v centru za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov, če je ta center lociran že v porodnem bloku in je neonatolog prisoten pri samem porodu, že okrog 90 – 95%, pod pogojem, da je sicer zdrav in da je nosečnica dobila pred porodom vsaj en odmerek steroidnih hormonov za dozorevanje plodovih pljuč. Med tema “mejnikoma” 23 in 28 tednov je strm, skoraj linearen prirast verjetnosti preživetja tako, da se to vsak dan poveča za cca 3% na pedobstoječe možnosti.
Vzroke, da pride do prezgodnjega poroda, lahko na grobo razdelimo na 3 skupine:
– prezgodnji popadki
– prezgodnji razpok jajčnih ovojev, praviloma zaradi infekcije
– prezgodnje odpiranje materničnega vratu

K tem razlogom, ki nas več ali manj presenetijo pa lahko prištejemo še stanja in bolezni, ki se pojavijo v nosečnosti in nas prisilijo prekiniti nosečnost predčasno zato, ker je ogrožena nosečnica ali plod sam (huda hipertenzija ali ledvična bolezen s povečanim izločanjem beljakovin, preeklampsija, zastoj plodove rasti, prezgodnje ločevanje posteljice, predležeča posteljica s krvavitvijo ipd.)

Podatka koliko je bil v maternici star naš najmlajši otrok, ki je preživel(a), ne vem natančno, mislim pa, da je imel(a) 24 tednov, vem pa zanesljivo za najlažjega, ki je imel(a) sicer že 29 tednov, tehtal(a) pa je 450g ob rojstvu in je bil(a) zelo hudo zaostal(a) v rasti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close