PREVLEKE V NOSEČNOSTI
Pozdravljeni!
Sem v prvem mesecu nosečnosti in si imam nemen oz. je nujno urediti vso zobovje. Predno sem zanosila sem slikala zobovje (ortopan) in se z mojim zobozdravnikom dogovorila za popravilo celotnega zobovja a sem vmes zanosila.
Potrebno bo puljenje zob, izdelava mostička ter prevleke vsaj na osmih zobeh.
Zanima me, kako vpliva lokalna anestizija na otroka oz. ali so lahko kakšne posledice?
Glede nato, da se prevleke dajo na obrušen zob me zanima ali bo potebna pri brušenju zobovja lokalna anestezija oz. ali zelo boli in koliko zob se običajno hkrati obrusi?
Kakšna je življenska doba prevleke iz porcelana in mostička?
Zanima me tudi kakšno je vaše mneje upraba laserja namesto navadnega svedra?
Lep pozdrav ter hvala za odgovor!
Spoštovana Lučka,
uporaba lokalnega anestetika v nosečnosti je dovoljena. Vsekakor pa vam svetujem, da s tako obsežnim posegom počakate na konec nosečnsti, ker lahko pride do komplikacij, ki v nosečnosti niso zaželjene (npr. pri ekstrakciji se zlomi korenina in je potrebno rentgensko slikanje,…). Zobozdravnik naj vam v nosečnosti popravi vse kariozne zobe, ostalo pa raje odložite na kasnejši čas.
Če so zobje vitalni (živi), potem je za brušenje potrebna anestezija. Ponavadi hkrati obrusimo vse zobe v eni čeljusti.
Življenska doba porcelanske prevleke in mostička je različna. Po pravilih OZZ vam nova prevleka pripada na 7 let, kar pa ne govori o življenski dobi. Večinoma zdržijo prevleke 10 in več let.
Uporaba laserja namesto svedra je za pacienta prijetnejša, ker ni motečega brnenja, poseg pa je neboleč le z uporabo anestezije (kot pri svedru).
Lepo pozdravljeni!