Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija prevleke-dlesni

prevleke-dlesni

Spoštovani!
Imam težavo, ki mi greni življenje in vas prosim za nasvet.
Že od nekdaj imam zelo slabe zobe, kot tudi vsi ostali v družini.
Pri osemnajstih so mi naredili prevleke čez celotno zgornjo čeljust, sprednje zobe so mi prevlekli, zadaj pa sem imela mostičke. Čez nekaj let so se mi dlesni začele umikati, prednji zobje pa pod prevlekami gniti. Stanje je bilo nevzdržno
( zadah, gronolom…) Lansko leto sem na svoje stroške dala sneti stare prevleke,
Kar se je dalo so pozdravili, nekaj izpulili, komaj mi je še ostalo dovolj svoje osnove, da nisem dobila proteze. Vse skupaj me je stalo skoraj kot moj polleten zaslužek.Vendar sem mislila, da se je splačalo. Sedaj pa so se mi na istih mestih kot prej začele odmikati dlesni – poskusila sem čisto vse- pravilno čiščenje, imam zobno prho, ki jo uporabljam 2x dnevno, razne kapljice za dlesni…
Nič ne pomaga, dlesni so vnete, občuti se zadah, dvigujejo se nad prevleke.
Ali je možno da moje korenine pod prevlekami še naprej gnijejo, čeprav so mi zdravili in napravili štifte? Sita vseh teh težav, bi si najraje omislila protezo in si dala izpuliti še te preostale zobe? Ali obstajo nekakšne proteze, ki nimajo umetnega neba? Kakšna je najboljša proteza, ki se jo da dobiti in na kakšen način se pritrdi na dlesen (seveda kot samoplačnik)? Ali pa obstaja po vašem kakšna boljša rešitev? Za vsak nasvet najlepša hvala!

Spoštovana Pika,

če je ustna higiena pravilna in si redno odstranjujete vse zobne obloge ter ne jemljete nobenih zdravil, potem ste naredili vse za svoje zobe in dlesni.
Dlesni so lahko vnete tudi zaradi “predebelih” prevlek na stičišču med dlesnijo in zobom.

Kar se vašega vprašanja tiče – obstaja proteza, ki ima kovinsko ogrodje in ne prekriva celo nebo, če situacija v ustih to dopušča ( nekaj zob morate imeti ). V tem primeru gre za nadstandardni material in morate razliko doplačati, v primeru samoplačništva pa plačate celo protezo.

O boljši rešitvi bi težko govorila, ker bi bil potreben pregled zob in ustne votline,ogled rtg posnetkov zob,….

Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Pika,

Opis Vaših težav, vključno z omembo podobnih težav pri sorodnikih, kaže bolj na obolenje obzobnih tkiv (dlesni, kosti) kot pa samih zob. Strokovno te težave imenujemo parodontalna bolezen (manj pravilno parodontoza). Gre za kronično infekcijo obzobnih tkiv z določenimi skupinami bakterij, ki se nahajajo v zobnih oblogah ali pod dlesnimi v “žepih”, njihov učinek pa je seveda najhujši pri ljudeh s slabo ustno higieno (oziroma posledično obilnimi zobnimi oblogami). Bakterije povzročijo vnetje, to povzroči “topitev” kosti, umikanje dlesni, končno se lahko zobje omajejo in izpadejo. Ker sklepam, da je vaša higiena popolnoma ustrezna, spadata najbrž in žal v majhno skupino ljudi, ki je za parodontalno bolezen dedno (sorodniki!) bolj dovzetna. Ker je problem v stomatologiji zelo pereč, se je v preteklih desetletjih obilkoval poklic stomatologa – specialista parodontologa in menim, da bi bil tudi za Vas obisk enega od njih več kot na mestu. Kar zadeva protezo brez neba pa naslednje: tudi po izgubi lastnih zob je mogoče narediti fiksno protetiko na zobnih implantatih, toda tudi v tem primeru je potrebno priti najprej do dna vzrokom za vaše sedanje težave – v nasprotnem se lahko ponovijo ob implantatih! V primeru, da boste potrebovali implantate se lahko obrnete na maksilofacialnega ali oralnega kirurga.

Lep pozdrav,
Matija Gorjanc, maksilofacialni kirurg

New Report

Close