Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija prevleke – da ali ne?

prevleke – da ali ne?

Spoštovani dr. Korošec,

na vas se obračam v upanju, da mi boste pomagali sprejeti pomembno odločitev.

Stara sem 27 let in že odkar pomnim imam precej težav z zobmi. Moj zobozdravnik pravi, da imam zelo šibko sklenino. Dalj časa sem enkrat tedensko uporabljala gel s flourom(?), a na žalost to ni imelo pričakovanega pozitivnega učinka. Zobje so sicer razmeroma pravilno razvrščeni (razen desnega podočnika) so pa izrazito rumene barve.

Kljub skrbni ustni higijeni moj zobozdravnik ob skoraj vsakem obisku (na 3 mesece) najde kakšno novo “luknjico”. Tako imam sedaj na vseh zobeh po več zalivk in v zadnjem času sta se mi dva zoba (kočnika!) celo odlomila. Zobozdravnik mi je tako predlagal, da bi moje zobe zaščitila s prevlekami. Seveda si tudi sama nadvse želim imeti lepe zobe, saj človek z zanemarjenim zobovjem v celoti deluje neurejeno.Ker pa gre za zahteven (in nenazadnje tudi drag) poseg, me obhajajo dvomi.
· Ali je na ta način mogoče učinkovito zaščititi zobe in za koliko časa?
· Kakšen material izbrati?
· Ali je cel postopek zelo boleč?
· Ali je mogoče obleči zob, katerega krona je cca. 80% iz amalgama, ali pa je tak zob bolje izdreti in izdelati mostiček?
· Kako je mogoče spremljati zdravje zob pod prevleko?
· Ali lahko pričakujem dodatne težave ob nosečnosti, ki jo načrtujem v kratkem (slišim, da so v tem času težave z zobmi zelo pogostejše) ?

Zanima pa me tudi, ali obstaja kakšna alternativa temu posegu. Vneki tuji reviji sem namreč pred časom prebrala članek o nekakšnih “luskah”, ki jih nalepijo na zobe, tako da zob sploh ni potrebno brusiti. Ali tak postopek izvajajo tudi pri nas (kje, cena) in ali bi ga priporočili?

Zavedam se, da je to odločitev, ki jo bom morala sprejeti sama (in to kmalu),vendar pa bi vam bila nadvse hvaležna za vaše mnenje.

Lep pozdrav Simona

Spoštovana Simona!
Ste pred veliko odločitvijo in se tega zavedate. Predvsem postopek, za katerega ste se odločila, je drag, a tudi pomemben. Ne glede na veliko podatkov mi niste veliko povedala. V glavnem priporočam, da naredite porcelanske zobe, ki so zelo kvalitetni. Seveda je potrebno pred vstavitvijo potrebno urediti zobe (določene zobe devitalizirati, narediti nazidke, itd.). Seveda bo o tem odločal vaš zobozdravnik po natančnem pregledu in diagnostičnih posegih. Zobje se pod natančnimi prevlekami ne morejo naknadno pokvariti in tudi, če se včasih kaj zgodi, obstajajo določeni posegi, ki pomagajo ohraniti že narejene zobe.
Lep pozdrav!
Korošec Hrvoje, dr.stom.

New Report

Close