Najdi forum

Prevleke

Pozdravljeni,

prosila bi vas za nasvet. V zgornji celjusti imam 11 zob z velikimi zalivkami. Prejsnji zobozdravnik mi je zamenjal dve s porcelanskimi prevlekami in sem zadovoljna, ni vec obcutljivosti na mrzlo, poleg tega pa so mi morali prej ti dve zalivki menjati na vsaka 2-3 leta, ker sta sproti razpadali. Za ostale zobe je rekel, da se bova po potrebi, ko bo zalivka dotrajana, odlocila, ali novo ali prevleko. Da ce ni treba, je bolje zalivka kot prevleka.

Dlesni imam menda zdrave, sem pa v zadnjih letih kljub skrbni higieni imela kar nekaj primerov kariesa blizu stika zoba in dlesni.

Pred kratkim smo se preselili in sedanji zobozdravnik predlaga menjavo se 8-10 zalivk s prevlekami letos. Zalivke so res velike, vsaj dve sta z notranje strani precej crni po robovih, ampak 3 zalivke so dokaj nove, stare leto ali dve.

Ne vem, ce bi se ravno odlocila za zamenjavo vseh, vsaj tiste novejse zalivke, ki so v zelo dobrem stanju, bi morda raje pustila zaenkrat.

Kaj bi vi svetovali?

Pa se to me zanima: ce se delata prevleki na sosednjih dveh zobeh hkrati, pri cemer ne gre za nadomescanje manjkajocih zob, ali je bolje, da se prevleki “drzita skupaj”, da sta povezani ali ne? Ali so kaksni plusi in minusi pri odlocitvi “povezati sosednje prevleke ali ne”?

Lep pozdrav

Maja

Spoštovana Maja,

če sčasoma nameravate vse zobe “obleči” v prevleke, potem bi vam tudi jaz svetovala, da naj bo to naenkrat, ne pa vsak zob posebej. Čeprav zoboztehnjik uporablja enak material in enako barvo, vedno lahko pride do minimalnih razlik in namesto, da bi bili zobje “enaki”, se (če so narejeni v različnih časovnih obdobji) razlikujejo, kar pa tudi ni ravno estetsko.
Ponavadi so prevleke povezane, če se delajo na sosednjih zobeh – čeprav ne nadomeščajo manjkajoč zob.

Pozdravljeni,

hvala za odgovor in nasvet.

Maja

New Report

Close