PREVERJANJE IN PODALJŠEVANJE ODLOČB ZA DIJAKE
Živjo, nekaj me zanima in sicer, kakšne imate kaj izkušnje starši dijakov s podaljšavanjem odločb za otroke s PP? Predvsem v času prehoda iz OŠ na SŠ?
Sin je letos v 1. letniku srednje strokovne šole, odločbo je kot disleksik pridobil v 7/9.,
iz Zavoda za šolstvo pa še vedno nismo kljub opravljenim razgovorom in zasedanjem komisije ( v 2. polovici decembra) prejeli nove odločbe.
Tako, da se vsa zadeva vleče že več kot pol leta.
Predolgo, če mene vprašate.
Kakšne so vaše izkušnje glede preverjanja in podaljševanja odločb?
Sama imam občutek (glede na razgovore, ki smo jih opravili), da je sin po hitrem postopku “prebolel ” disleksijo in rešil vse probleme, ker se je uspešno vpisal v srednješolski program in je tudi brez odločbe v šoli kar uspešen.
Je pa res, da je moral razviti poseben sistem zapisovanja snovi, še vedno je pa njegova močnejša stran, kadar je treba ustno odgovarjati kot pa pisati.
Gre pa za kranjski zavod za šolstvo.
Lp.
Dami,
najprej popravek ne gre za PODALJŠANJE ODLOČBE, ampak za NOVO ODLOČBO, ker otrok spremeni ustanovo izobraževanja. Pa tudi dodatna strakovna pomoč je v srednji šoli definirana drugače in tudi zato je potrebna NOVA ODLOČBA.
Sistem melje počasi. Sama staršem svetujem, da ob nadaljevanju šolanja v srednji šoli ali ob prestopu v osnovno šolo, vlogo za usmerjanje oddajo že v začetku leta – januarja – prav zaradi dolgih postopkov. V vašem primeru ste na komisji bili v drugi polovici decembra tako, da lahko strokovno mnenje pričakujte v kratkem.
Spoštovana Petra, hvala za odgovor,
če bi to, kar ste mi napisali, vedela v začetku leta 2009, bi vsekakor pohitela z vlogo.
Me pa malo skrbi, da odločbe ne bo dobil, ker sem dobila občutek, da se precej varčuje s sredstvi (na račun dijakov) za otroke s PP.
Že v OŠ je bila odločba pridobljena na podlagi pritožbe na komisijo druge stopnje in bojim se, da bo tudi sedaj tako.
Na srečo je sin motiviran in še celo bolj uspešen kot v OŠ. To je pa tudi nekaj vredno.
Hvala za vaše cenjene nasvete, ki jih radi prebiramo.
mama,
obazec se dobi na spletni strani Zavoda za šolstvo – http://www.zrss.si/default.asp?link=predmet&tip=92&pID=58&rID=955 (zahteva). Vlogo oddate na najbljižji enoti Zavoda za šolstvo. Priložite še kakšno odkumetacijo – če jo imate. Šola bo morala napisati poročilo – lahko se že vnaprej dogovorite z razredničako oz. izvajalcem DSP. sicer bo šola napisala poročilo po uradni dolžnosti, ko bo pozvana s strani Zavoda za šolstvo.Najboljše je, da se s šolo dogovorite in vlogo oddate skupaj s poročilom (kar malce skrajša postopek).
Lahko napiše, da je otrok s pp (ni namreč nujno, da bo imel v srednji šoli še DPS), običajno pa se starši dogovarjajo osebno s svetovalno službo na SŠ.
Pozdravljena, mama100
kot je bilo nam (še na OŠ) rečeno ob lanskem vpisu na SŠ, naj bi menda ( v primeru omejitve vpisa)
pri otrocih s PP ne upoštevali rezultata pri ekstercih. Sin je uspel kljub omejitvam zaradi dobrega povprečja pri ocenah v zadnji triadi, tako, da ne vem, če to tudi v praksi drži.
Pe še nekaj, čimprej dajte vlogo za pridobitev nove odločbe za SŠ. Kot sem že povedala, mi smo jo dali konec junija in dobili novo odločbo za SŠ sredi meseca januarja.Pa še v tem primeru sem morala kar precej priganjat.
Lp.
To sploh ni res, da imajo otroci s PP in DSP večjo možnost pri vpisu na srednjo šolo. Prej obratno! Ker mora srednja šola dati mnenje k Odločbi, da ima dovolj usposobljenega kadra za delo z otrokom s PP.
Osnovna šola je obvezna, medtem ko srednja šola ni. Zato tudi je tudi manj pravic. Če srednja šola ne more zagotoviti prilagoditev, lahko dijaka zavrne. Taka je resničnost.
To sploh ni res, da imajo otroci s PP in DSP večjo možnost pri vpisu na srednjo šolo. Prej obratno! Ker mora srednja šola dati mnenje k Odločbi, da ima dovolj usposobljenega kadra za delo z otrokom s PP.
Osnovna šola je obvezna, medtem ko srednja šola ni. Zato tudi je tudi manj pravic. Če srednja šola ne more zagotoviti prilagoditev, lahko dijaka zavrne. Taka je resničnost.[/quote]
Kje pa!,
če ste veste za SŠ, ki je zavrnila dijaka s pp, prosim to napišite. .
V odločbi o usmerjanju je navedeno, da je komisija zaprosila za mnenje določeno srednjo šolo o izpolnjevanju kadrovskih, prostorskih, materialnih in drugih pogojev. Šola je nato podala mnenje, da izpolnjuje pogoje za vzgojo in izobraževanje otroka z določenimi posebnimi potrebami.
Iz tega se sklepa, da bi lahko šola podala tudi drugačno mnenje in torej ne bi imela pogojev za vzgojo in izobraževanje otroka z določenimi posebnimi potrebami.
Lp
M.
Kje pa,
preverjanje ustreznosti izpolnjevanja kadrovskih prostorskih, materialnih in drugih pogojev se pošlje tudi OŠ kot SS. Včasih je veljalo, da morajo šple pač same poskrbeti za primeren kader, sedaj pa je bse bolj kompromis glede na ro, kar komisija odloči in pogoji, ki jih šola ima.
če špla poda drugačno mnenje, se torej išče kompromis.