Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Preventivni pregled

Preventivni pregled

Spoštovani!

Ker sem že nekaj let dobrega zdravja, sem se lani septembra odločila obiskati svojega splošnega zdravnika za preventivni pregled. Zdravnik je predlagal pregled krvi in urina. Pri naslednjem obisku sem izvedela samo to in nič več, da so izvidi v redu in da lahko oddidem domov. Pred mesecem dni pa sem na društvu za srce in ožilje samoplačniško opravila pregled, ki zajema merjenje pritiska ter pregled maščob v krvi, kjer so ugotovili, da imam rahlo povišan pritisk in LDL holesterol. Sedaj pa me zanima, če mi lahko odgovorite, kako na splošno poteka oz. kaj zajema preventivni pregled pri splošnem zdravniku, saj se mi zdi, da je samo pregled krvi in vode premalo.
Pa še to: kaj moram narediti, da zamenjam že izbranega splošnega zdravnika, saj z njim nisem zadovoljna ne jaz, ne nekaj redkih (starejših), ki še hodijo k njemu.
Hvala za odgovor ter lep pozdrav.

Do zdaj Zavarovalnica ni plačevala sistematskih pregledov odraslih oseb in so osebni zdravniki kar sproti opravljali nekatere preiskave in so jih “podtaknili” med kurativo. Letos pa je Ministrstvo za zdravje pripravilo akcijo, ki že teče, in bodo moški od 35 – 65 let ter ženske od 46 do 70 leta prejeli domov vprašalnik, na osnovi katerega se bo določala stopnja “rizičnosti” posameznika in temu bo sledilo vabilo k izbranemu zdravniku in ustrezne preiskave, ki jih bo zdravnik usmeril tako, kot bo kazala potreba glede na težave in rizične faktorje. V vsak preventivni pregled sodi klinični pregled (temeljit telesni pregled pljuč, trebuha , grla, okončin, hrbtenice RR), osnovni laboratorij (hemogram, urin, holesterol, trigliceridi, sladkor) ter po oceni še EKG. Do sedaj so bili taki preventivni pregledi samoplačniški. Menagerski pregled vsebuje šr UZ trebuha in srca, posvet z internistom in psihiatrom in je tudi samoplačniški.
Svetujem vam. če ste stari nad 45 let, ne glede na ciklus oziroma meno, pojdite na pregled kostne mase in naročite se na pregled dojk z mamografijo. Oboje je žal tudi samoplačniško, vendar vredno svojega denarja.
Osebnega zdravnika zamenjate zelo lahko: izberite novega, potem pa pri starem zahtevajte (lahko tudi telefonsko), da pošljejo vašo kartoteko novemu izbranemu zdravniku (vedeti morate ime in naslov novega!). Pri novem boste zgolj podpisali izjavo o izbiri.

New Report

Close