Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina preventivni pregled

preventivni pregled

Pozdravljeni!

Imam en problem, za katerega ne vem, kje ga naj začnem reševat, zato vas prosim za pomoč in nasvet. Moj oče je srčni bolnik(srčno popuščanje, 3 infarkti), njegova sestra je že zelo mlada umrla za okvarjeno zaklopko, njegova mama in sestra pa pri 80 letih, ampak tudi nagajalo srce. Moja mami pa ima vaskulitis in odpoved ledvic. Zadnjič mi je zdravnik na informacijah v bolnici za očeta malo omenil, da bi šla lahko tudi jaz na kakšen pregled glede na družinsko stanje bolezni. Enkrat sem to že omenila moji zdravnici, a se ji ni zdelo še potrebno. Stara sem 46 let, imam že krčne žile, miome v maternici, predvsem pa sem zelo slabokrvna (Fe 3-4, Hemog. 60-90).Nekaj časa jem Hematopan, ampak močne menstruacije zalogo porabijo. S hrano pa ga mi železo ne uspe dvignit. Kaj mi vi svetujete?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Okvarjena zaklopka je izdrugea sklopa kot infarkt, zato ju ne gre povezovati. Pri 80 letih bolezni srca ne štejejo več v dedno obremenjenost – le do 55. leta. Krčne žile, miomi in slabokrvnost se ne povezujejo z boleznimi srca – so neodvisne.

Če ne kadite, imate še redne menstruacije, nimate sldkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in pvoečaneg holesterola, se vma ni treb obremenjevati. Sicer skrbite, da se boste dovolj gibali in da bodo omenjen bolezni v okviru vdciljnih vrednosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."