Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina preveč železa

preveč železa

Spoštovani!

Že lep čas (dve leti) mi izvidi krvi kažejo precej povečano količino železa in transferina. Na splošno se počutim dobro in nimam zdravstvenih težav, razen občasnih napadov slabosti, ki se kažejo na tak način kot, da bi nastopila šibkost npr. zaradi lakote. Te slabosti so bile tudi razlog za pregled.

Prehranjujem se raznovrstno, nisem na nobeni dieti, ne pijem in ne kadim.
Nisem bila napotena na nobene dodatne preiskave, sem pa zadnje čase v različnih medijih kdaj pa kdaj zasledila informacije, da naj bi takšno stanje povzročalo resnejše zdravstvene okvare.
Ker si želim zanositi, bi še posebej želela biti prepričana, da nimam vzrokov za skrb.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Nasprotno. Lahko ste celo veseli, saj je v nosečnosti potreba po železu večja in vaše “zaloge” bodo prišle kar prav. Samo železo in transferin nista nevarna, nevarna oblika je železo v spojini hemosiderin, pa še ta le pri določeni dedni bolezni. Verjetno je v vaši prehrani tudi kakšen preparat, ki vsebuje železo in ga imate zato, v nasprotju z mnogimi ženskami, zadosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi meni so izvidi pokazali preveč železa ,zanima pa me katera je ta dedna bolezen.Hvala za odgovor.

Spoštovani!

To je idiopatska hemokromatoza, vendar za postavitev diagnoze te bolezni samo laboratorijski pregled navadno ne zadošča. Ker je bolezen redka, bi bilo vsekakor pametneje obiskati internista ali celo hematologa.

Samo nekoliko zvišane vednosti pa so prej posledica večjega vnosa železa, uživanja alkohola ipd., kar pa je brez podrobnega pregleda in diagnostike težko ugotoviti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Janko Kersnik je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> To je idiopatska hemokromatoza, vendar za postavitev diagnoze
> te bolezni samo laboratorijski pregled navadno ne zadošča.
> Ker je bolezen redka, bi bilo vsekakor pametneje obiskati
> internista ali celo hematologa.
>
> Samo nekoliko zvišane vednosti pa so prej posledica večjega
> vnosa železa, uživanja alkohola ipd., kar pa je brez
> podrobnega pregleda in diagnostike težko ugotoviti.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

New Report

Close