Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pretres možganov

pretres možganov

Spoštovani,

Moj sin je pred tremi tedni pri telovadbi padel in tako močno udaril z glavo ob tla, da je dobil lažji pretres možganov. Ker mu je bilo po padcu slabo, smo ga odpeljali na urgenco. Po slikanju glave so ga zadržali tri dni na opazovanju. Po treh dneh je odšel domov. Na začetku je veliko spal in tožil, da ga boli glava. Sedaj po treh tednih pa je še vedno prisoten glavobol. Glava ga ne boli cel dan, ampak se bolečina pojavi nenadoma in ravo tako čez nekaj časa mine. Zanima me ali je to po pretresu normalno. Prosim Vas še, če mi lahko poveste koliko časa približno se mora izgoibati težjim telesnim naporom. Sin je star 16 let. Hvala lepa za odgovor.

Spoštovani!

Prvi odgovor se je spet nekje skril. Bolečina je posledica mikroskopskih poškodb vezivnega tkiva možganskih open, v katerih se nahajajo možgani in jih varujejo pred udarci ob trdo loganjo. Pri pretresu pride do močnejšega nihanja, kar povzroči kratko izgubo zavesti in neopazne poškodbe. Glavobol se bo lahko pojavljal še dolgo časa, vendar ni znak kakšne hujše okvare.

Eno leto se mora izogibati sončenju in izpostavljanju glave soncu ter vročini in skakanju na glavo. Okoli tri mesece pa vseh dejavnost, kjer glava lahko zaniha, kjer bi se znova lahko poškodoval (skoki, smučanje, igre z žogo ipd.). Izogibannje takim dejavnostim je namenjeno predvsem preprečevanju novih poškodb.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni.

Sem študent, star 21 let.
Pred mesecem dni sem na obdukciji omedlel in padel direktno na glavo ter treščil ob tla. Po vsega 15-20 sekund sem že bil pri sebi, toda rahlo me je bolela glava. Eden od patologov mi je rekel, da v primeru glavobola ali vrtoglavice naj grem na urgenco. Ker vrtoglavice nisem imel, in ker sem mislil, da je glavobol pa vendarle nekaj normalnega (ob takem udarcu), seveda na urgenco nisem šel, čeprav sem ves čas imel čuden občutek v glavi. Ker sem na trenutke začutil omotičnost sem po šestih dneh odšel k splošni zdravnici v Ljubljani, ki mi je zmerila pritisk (ta je bil sicer zvišan, ampak jaz imam to pogosto zaradi “bele halje”), opazovala moje ravnotežje in pogledala krvno sliko. Kri v najlepšem redu, ravnotežje tudi. Priporočila mi je počitek in veliko tekočine, in da naj odmislim dogodek z obdukcije.
Poslušal sem njen nasvet in si vzel teden dni premora (brez študija) in obiskal še svojo splošno zdravnico v domačem kraju. Spet mi je vzela kri, ki je bila vredu. Rekla je, da imam (najbrž) rahel pretres možganov, da se naj izogibam sončenju oz. močnemu soncu- na moje vprašanje, kdaj lahko začnem telovaditi oz. teči, mi odgovori: “En mesec zdaj počakaj in se ne naprezaj”, da pa na srehode naj le hodim, da naj nosim očala, se izogibam skokom in prav tako, da naj odmislim dogodek z obdukcije.
Ker sem drugače športnik po duši in tudi drugače, saj treniram karate, rad pa tudi kolesarim in tečem, me zanima, če sedaj po mesecu dni premora oz. brez naporov (ki se mi izteče naslednji teden) lahko oz. smem začeti samo s tekom ali tudi s karatejem? Sam sem seveda že zelo nestrpen oz. neučakan, ker se mi zdi, da bolj kot ne bi mogel si bolj ne upam (zaradi nasveta zdravnice) že teči, čeprav še imam včasih občutek omotice, pa vendar – na faks in nazaj domov hodim vsak dan peš (25 min hoje v eno smer), tu in tam pa tudi stečem čez cesto, da ujamem zeleno luč 🙂.
Od začetka tudi nisem mogel dolgo brati ali gledati tv-ja, ampak to se je na srečo hitro izboljšalo ( po cca dveh tednih), saj smo imeli vmes kolokvij, tako da z prebiranjem in pomnjenjem snovi ni bilo težav. Omotica še je tu in tam prisotna, še najbolj takrat, ko kaj pišem ali dolgo berem na računalniku. Ampak tisti “čuden” občutek v glavi je pa zginil, glava me boli le še redko in samo nekaj časa. (ni pa tega, da bi bi se bolečina oz. glavobol stopnjeval). Spim normalno.
Prosil bi za nasvet, če lahko začnem postopoma počasi nabirati kilometre v teku in ali še naj počakam s karatejem (zaradi možne poškodbe ali udarca v glavo) in če lahko vsaj začnem s skleci in trebušnjaki ter kolesarjenjem? 🙂 To vas sprašujem tudi zaradi tega, ker mi je zdravnica svetovala mesec dni brez naporov, obenem pa rekla, da še ta omotica oz. glavoboli lahko trajajo več mesecev. Prav tako bi prosil, da mi poveste oz. napišete, če sem kljub obširni razlagi kaj izpustil, da boste lahko lažje svetovali.

Hvala

Spoštovani!

Eno leto se izogibajte direktnega sonca na glavo več kot 5 minut, skakanja na glavo v vodo, ostalo pa lahko počnete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljen

Tudi moj sin je na tekmi karateja dobil udarec z nogo v glavo. Utrpel je lažji pretres možganov. Tri dni je bil hospitaliziran in danes bo odpuščen domov. Ker je pri karateju s srcem in dušo, me zanima kdaj si začel tekmovati oz. trenirati?

Pozdravljeni.

star sewm 37 let in sem imel en teden nazaj pretres možganov. Delam za računalnikom in gledam v ekran 8 ur na dan minimalno. Rad seukvarjam tudi s športom. (hrtibi, smulanje, niogomet).

Zanimam me koliko časa se moram paziti:
– gledanja televizije
– uporabe računalnika.

Koliko časa ne smem iti v hribe (pohod tudi več kot 5 ur, izogibati soncu. Tudi z sončnimi očali in pokrivalom.

Kaj in kdaj lahko začnem teči 6 kilometrov, hoditi v hrib več kot 1 uro ?

Lepa hvala za odgovor.

Spoštovani!

To je povsem odvisno od počutja. Odsvetovano je skakanje na glavo v vodo in direktno sonce na glavo. Ostalo pa postopno poskusite, in če ne poslabaš glavobola, lahko mirno nadaljujete in stopnjujete aktivnosti, ki ste jih že prej izvajali.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

pred 8 meseci sem imela prometno nesrečo, pri kateri sem utrpela tudi pretres možganov in nateg vratnih mišic. Bruhala takrat nisem, sem pa po navodilih zdravnika počivala 3 tedne in po tem hodila na fizioterapijo za vrat.
Simptomi so sčasoma pojenjali, glavoboli izginili.
Se mi pa občasno zgodi, da se zjutraj zbudim z močno vrtoglavico, predvsem če prejšnji dan popijem kaj alkohola (gre za manjše količine, max. 2 dl vina). Vrtoglavica je tako močna, da se bojim vstati, po cca. 2h urah pa se umiri. Ko ne pijem, se mi ne pojavlja in tudi pred nesrečo se mi takšne stvari niso dogajale. Zanima me, ali je to še vedno posledica nesreče in ali menite, da bo sčasoma izzvenelo? Gre lahko za kaj drugega?

Hvala lepa za odgovor.

Spoštovani!

Posledice takih poškodb se lahko vlečejo tudi več kot eno leto. Najbrž so tudi pri vas vzrok težav, a z gotovostjo bomo to lahko potrdili šele, ko bodo težave minile.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close