Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Mršavljenje pretreniranost?

pretreniranost?

Pozdrav, ne znam imate li ovakvih slučajeva kao što sam ja. Moj problem je pretreniranost, barem ja to tako nazivam. Ne znam postoji li uopće pretreniranost? Uglavnom imam problem. Ovisna sam o sportu, a posebno obožavam trčati. No, u posljednje vrijeme osjećam neke neugodne znakove prilikom trčanja – jake grčeve u potkoljenici, a ponekad i trnjenje ruke i vrtoglavicu. Što da radim?

Pozdrav,
dobro ste ovo nazvali, postoji mogućnost da ste u nekom stadiju pretreniranosti, pretreniranost postoji i vrlo je opasna za zdravlje rekreativca.
Vrlo često su slučajevi da rekreativci žele više i bolje no to rade na krivi način pa se kroz vrijeme uspostavi da su si nanijeli više štete nego dobrobiti… Trebate shvatiti da više treninga dnevno/tjedno ne znači nužno i bolji rezultati, također rekreativci se ne smiju uspoređivati i trenirati kao vrhunski sportaši, to su dva različita svijeta.

Bolni grčevi u nogama ili trbuhu obično su posljedica nedovoljnog unosa tekućine, odnosno elektrolita koji su izazvani ozbiljnom dehidracijom. Također, forsiranje i umor mišića jer se mišići ne uspijevaju dovoljno rekuperirati odnosno oporaviti od treninga do treninga. Uzrok može biti i dolazak hladnoće, te neadekvatno zagrijavanje ili pak loša prehrana!

Vrtoglavica i trnjenje ruke vjerojatno dolazi iz vratne kralježnice (a moguće je i iz kukova ili lumbalnog dijela) vjerojatno je neki živac pritisnut.

S obzirom na to da ne znam koliko trenirate i kojim intenzitetom, topla preporuka bi bila da smanjite trčanje na 2-3x tjedno te da u ostale dane radite obavezno mobilnost i dinamičnu fleksibilnost… i ubacite plivanje 1x tjedno ako ste u mogućnosti.

Ako je bol i nakon mjesec dana i dalje prisutna obratite se adekvatnom liječniku, pravilna dijagnoza omogućit će i pravilan tretman te brži oporavak.

Lijep pozdrav i zapamtite: Vježbajte pametnije, a ne više 😉

S obzirom da radim u uredu i po cijele dane sjedim, trening koristim kad god je moguće, to me baš ispunjava i ne mogu dan zamisliti bez toga.. Često puta ne stignem preko dana pa odem navečer barem na desetak minuta.. hvala vam na savjetima. Pokušat ću smanjiti intenzitet. Za plivanje na žalost nemam mogućnosti. Što mogu ubaciti umjesto plivanja?

Možete ubaciti trening snage ili trening mobilnosti, ako imate više vremena odlazak u planine, šetnja u šumi je izrazito kvalitetan aktivan odmor.

Sretno i Lijep pozdrav 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close