Presuha devetletnica
Pozdravljeni.
Sem mamica devetletne deklice (22.10.2007), ki obiskuje 4. razred. Zelo me skrbi njeno napredovanje, kar se tiče višine in teže. Trenutno ima 123,7 cm in 21,5 kg.
Deklica se je rodila na rok, 3160g in 50cm, do 2. leta starosti ni obiskovala vrtca in v tem času ni bila niti prehlajena. No to se je spremenilo po dopolnjenem 2. letu, z vstopom v vrtec, takrat so se ponavljali bronhitisi. Zaradi njih je bila 3x hospitalizirana dokler nismo uvedli Flixotida. Od 3. leta je to stalna terapija, z krajšimi prekinitvami. Alergija je potrjena na pršico, cvetni prah, trave, brezo. Vendar hči nima težav drugače, ampak vedno hkrati s prehladom oz. virozo (naj bi imela preodzivna dihala na infekt in ne tipične astme). To vam razlagam zato, ker že dalj časa čakamo na pregled za cistično fibrozo, ampak še nismo dobili datuma. Ne rabim razlagat, kako me to skrbi.
Za to testiranje se je zdravnica alergologinja, pulmologijinja odločila zaradi mojih skrbi glede teže. Naredili so tudi testiranje za celiakijo, ščitnico in jetrne teste, vse je bilo vredu.
Oba z možem sva nižje postave, on 1,70m, jaz 1,53m in 46kg.
Hči je videti res drobna, suha, nima nobene vidne mišice, poznajo se ji rebra. Je zelo malo. Njen bratec ima pri 22. mesecih 13,5 Kg. Zelo se trudim kuhati raznovrstno, zdravo hrano. Kupujem kakovostne sestavine. Vsak dan ima zajtrk doma, malico in kosilo v šoli, kosilo doma, malico in večerjo. Ampak njej najbolj tekne kakšno sadje, juha, olive ipd. Se pravi hrana, ki nima kalorij. Velikokrat je doma pecivo (potica, štrudelj, mafini, pita ipd.). Ampak njej hrana ni pomembna.
Zanima me, je smiselno opravljati nadaljne zdravniške preiskave, me mora skrbeti, kako je s hormonsko terapijo za rast?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Sklepam, da je bila deklica po 2. letu sledena glede rasti. Trenutna meritev kaže telesno višino na 5. percentilni krivulji, težo pa malce pod 5. percentilno krivuljo. Če je njena rast do sedaj stalno na teh krivuljah, je sicer rast nižja, pa vendar ustrezna. Tudi teža ne zaostaja glede na višino (morda za 400 g).
Glede na telesno višino staršev ni pričakovati visoke rasti, genetski potencial dosežene končne višine je 155,5 cm, čemur njena rastna krivulja sledi.
Glede na to, da je celikaija izključena, je sicer še potrebno počakati teste na cistično fibrozo, če bodo testi negativni, pa sprejeti dejstvo, da je glede na rastni genetski potencial tako, da bo deklica bolj pri manjših:=( in ustrezno vitkih.