Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prepogosto umivanje las

prepogosto umivanje las

Lep pozdrav!

Stara sem 24 let in imam problem z umivanjem las. Že 4 leta si jih umivam vsak dan. Opažam, da so lasje po pranju zelo suhi, a so naslednji dan že popolnoma mastni. Barva je naravna in sicer rdečkasta, lasje pa so zelo tanki. Dnevno mi ne izpade preveč las (100 na dan) in po pogovru s frizerko se lasje dobro obnavljajo. Tudi z lasiščem še nisem imela problemov. Sicer pa naj omenim še, da z zdravjem nimam večjih problemov.
Že nekaj časa razmišljam ali je moje ravnanje z lasmi napačno, zato se tudi obračam na vašo pomoč. Mi lahko prosim svetujete katere proizvode uporabljati v primeru, vsakodnevnega pranja las in kaj uporabljati v primeru, da se bom morala tej navadi odpovedati, da mi bo čim lažje.

Hvala za odgovor in lep dan še naprej.

Nuša

p.s. trenutno uporbljam Fructisove izdelke (toda le šampon in balzam – ločeno)

Spoštovani!

Umivanje las enkrat na teden je več kot preveč. Pogostejše umivanje draži lasišče, da izloča več loja, da bi zaščitilo lase. Ker vam malce bolj “masten” videz las ne bo všeč, si morda omilite trajno v kakršnikoli obliki, ker le ta izsuši lase za dlje časa. Pri umivanju las si ne masirajte lasišča.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spostovani,

tudi jaz sem imela dolgo tezave z mastnimi lasmi. Na vasem mestu bi zamenjala šampon. V nasprotju s pričakovanji so meni napr. otroški šamponi zelo mastili lase. Zdaj uporabljam Johnosonov Nourishing šampon s pH 5.5 (za normalne lase ne za mastne!) Kot je rekel že dr.Kersnik, vsakodnevno umivanje povzroči da se vam še bolj mastijo, s šamponi za mastne lase pa še bolj. Lasišče se pač bori ravno nasprotno kot bi vi radi, bolj ko odstranjujete maščobo bolj se bo delala. Poskusite med dopustom za en teden ne umiti las, potem pa preidite na 2 do največ 3x tedensko. Tudi če bodo malo mastne (na to vplivajo tudi hormoni). Namesto trajne (ki po moje ni ravno najboljša za tanke lase) vam priporočam malo suhega otroškega pudra kadar bo hudo, pa ne preveč, da ne boste videti kot starka. Drugo kar pa je tudi lahko pomembno pa je uravnotežena prehrana (čim manj maščob, sladkarij), priporočam naravni med in morsko hrano ker vsebujeta veliko mineralov, poleg sadja in zelenjave seveda. Poskusite, meni je pomagalo, pa še mozoljev je manj. Upam da dr.Kersnik ne bo zameril, če ga dopolnjujemo, so pa to seveda samo naše izkušnje, nekomu drugemu morda ne bodo pomagale.

Veliko uspeha,

Roza

Šampon kupite pri frizerju iz profesionalne kozmetike. Res so dražji, pa tudi veliko veliko kvalitetnejši. Jaz imam vsako leto obdobje, ko se mi lasje močneje mastijo in takrat uporabim Kadus šampon za mastne lase.
Poleg tega je zelo pomembna tehnika umivanja: uporabite zelo malo šampona in ga razredčite v lončku tople vode. Dobro (!) zmočite lase (z dovolj toplo, skoraj vročo vodo), nanesite šampon, nežno (!) masirajte, izperite, pri drugem šamponiranju pa umivajte samo lase (brez drgnjenja lasišča). Ne uporabite balzama pri vsakem umivanju.
V začetku si poskusite umiti lase na dva dni, potem pa na tri. Nekaj časa ne uporabljajte nobenih utrjevalcev (pene, laki, želeji).
Na začetku bo hudo, ker se sprememba ne naredi čez noč.

V dežju, megli in visoki vlagi lasje hitreje izgledajo mastni. Mogoče bi se morali odločiti za nekoliko spremenjeno pričesko, ki bi brez umivanja “zdržala” vsaj dva dni (morda čisto kratko).
Pa seveda kakšen dodatni B vitamin, biotin… ne bi škodilo.

Srečno!

New Report

Close