Najdi forum

prenova hiše-nasvet

Mika me zelo ugoden nakup stare hiše, letnik 1900. Seveda, bi jo morala urediti in nekoliko popraviti. Hiša ima površino 50m2 in je sestavljena iz kleti, prtličja in nadstropja.

Zanima me, če ima kdo izkušnje s popravili starejših hiš? Koliko vas je to stalo? Koliko bi bila cena za ureditev medetažne plošče? Koliko bi bili okvirni stroški popravil?
Ali se sploh splača lotiti takšnega podviga?

Samo stran od teh starih podrtij. Letnik 1900? Take hiše so povsod zelo poceni ampak obnova te stane pa nekaj 100 jurčkov.

Čisto vsi znanci, ki so šli v tak projekt, so mi povedali, da je bolj pametno porušiti kot pa popravljati in obnavljati. Iz stroškovnega vidika in vseh ostalih vidikov. Hiša, ki jo obnoviš, je še vedno stara hiša in se vedno pokaže kakšna potreba po urejanju in popravljanju. Če zgradiš na novo, pa imaš kar nekaj let mir.

Če bi jaz kupila staro hišo, bi vprašala arhitekta in gradbenike kako renovirat staro hišo. Vsekakor bi upoštevala kulturno dediščino in v staro umestila nov način življenja. Sedaj je na voljo veliko odličnih slovenskih arhitektov, ki se na to res spoznajo. Zagotovo pa ne bi porušila stare hiše in na posest za gradila “moderne” kocke.

Poznam primer ko so porušili staro hišo in jo na novo zgradili. Delali so debele stene. Od zunaj je hiša ostala enaka. Okna majhna, vhodna vrata- nova – vendar kopija starih…. Ne vem koliko jih je stalo vendar je izpadlo zelo dobro.

Za konkreten in edini relevanten odgovor potrebuješ mnenje gradbenika ali dveh, ki si bosta navedeno hišo tudi ogledala. Tako na daleč lahko samo rečemo, da je nespametno, ker so danes drugi materiali, ker je lahko v stari hiši vlaga, ker bo ogromno stroškov, pa nikoli ne bo podobno novi. Lahko pa seveda rečemo, da le pojdi v to obnovo, da so včasih delali bolj kvalitetno, da saj tudi gradove obnavljajo in čisto lepo stojijo.

Odvisno je od gradnje, od terena, od materialov, od vzdrževanja. Na hitro se lahko reče, da se že zaradi komforta bivanja obnova ne splača (kot omenjeno, drugi materiali, prepišnost, vlaga, hlad…), ampak lahko pa da je gradnja tako super in ohranjena, da se z manjšimi posegi lahko naredi vse vau.

Če misliš iti v karkšnokoli investicijo, bo treba nekaj denarja posvetiti še strokovnjakom, ki ti bodo lahko svetovali, kaj je pametno in kaj ne. Bolje kot da nekam zmečeš 200 jurjev, nato pa je klump.

Tudi jaz bi tako hišo porušila in naredila novo. Lahko v istih gabaritih (upoštevan komunalni prispevek).
Sosed je saniral 70 let staro hišo in kot je napisala ena zgoraj, mu je žal, da je ni podrl in naredil nove. Kljub temu, je moral prenoviti komplet vse (ostale so mu samo zunanje stene – notri zalival na novo plate itd..).

Hiša od 50 kvadratov v treh etažah? Pa kaj je to, vodovodni stolp? Saj nisi resna, a ne?

ah dejte no, v starih mestnih jedrih živijo ljudje v 500 let starih hišah in je kvaliteta bivanja top. vi bi pa vsi kar nekaj rusiši. za mene ima taka gradba svoj čar. če je lokacija top in dovolj financ za kvalitetno obnovo potem sem definitivno za obnovo

Pri dveh podobnih hišah sem ( smo) bili zraven in se je to adaptiralo. Investitor zadovoljen, drži pa tudi dejstvo, da je na koncu račun pokazal veliko denarja. Ja, bi na novo zgradil , vsaj po mojem mnenju, bolj kakovostno hišo.
Okvirnih stroškov se tu ne da opredeliti, saj nimamo ” čudežne steklene krogle” kot kakšne vedeževalke. Potrebuješ kvaliteten popis del in količin , in boš na podlagi tega poiskala 3-4 predračune. Tako boš imela finančni okvir.

LP

Če govorimo o prenovi nasproti novogradnji, bo prenova po izkušnjah stala več za isto kvadraturo novogradnje. Pa še vedno boste imeli stare zidove.
Če pa govorimo o ostalih kvalitetah, pa je to druga debata.
Vse je največ odvisno od stanja objekta in kvalitete obstoječe gradnje, je bil objekt naseljen ali sameval in ga je zalivala voda in so notri spore povsod, je teren ok, je lokacija ok (to je itak faktor pri vsakem objektu), kakšne je potrebne obseg del, je to za vas še ekonomsko vzdržno….?
Veliko izhodišč, a ponavadi je na koncu vedno neka računica.

Poklicite me 041599244 bomo naredili predracun.Lp

Ali ste za prenovo hiše[/url] že preverili https://omisli.si/gradnja-obnova/?

New Report

Close