Prenehanje KT
Pozdravljeni,
stara sem 28 let. 6 let sem jemala KT Diane. Pred tremi meseci sem prenehala z jemanjem in od takrat imam sicer redno menstruacijo na 28 dni, vendar zelo šibko in temno obarvano. Običajno sem med jemanjem in pred imela bolj močno, ki je trajala nekje 5 dni. Sedaj traja 3 mogoče celo 4 dni. Vendar kot sem že povedala zelo šibka in rjave barve. Ali je skrb odveč? Kako dolgo potrebuje telo, da se spet vzpostavi v prvotno stanje?
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam tezave po prenehanju kontracepcijskih tablet. Pred letom in pol sem prenehala z jemanjem kontracepcijih tablet (Logest), ki sem jih jemala cca 4 leta. Od takrat dalje imam zelo dolge in tudi dokaj mocne menstruacije. Na zacetku temu nisem pripisovala toliksnega pomena, saj sem tudi pred pricetkom jemanja tablet imela dokaj dolge menstruacije (nekje 10 dni) in predvidevala sem, da se bo situacija s casom izboljsala. Ceprav so postale menstruacije bolj redne, so se vedno zelo dolge: ponavadi trajajo nekje 3 tedne in zatem 2 tedna premora. Zacne se vedno s pravo krvavitvijo, nato imam nekaj dni rjav izcedek in zatem mocna krvavitev. Zraven tega, da so tako tako pogoste menstruacije precej nadlezne, me zanima, ce bi lahko bilo kaj narobe. Stara sem 28 let.
Te težave niso v nobeni vzročni zvezi z uporabo tabletk kdajkoli prej. Imate predolge in tudi premočne menstruacije, ki so lahko posledica hormonskega neravnovesja v telesu( v igri so lahko tudi druge žleze z notranjim izločanjem) ali organskih nepravilnosti na maternici. Priporočam vam čimprej obisk pri ginekologu, da pojasni zakaj imate tako dolge in močne menstruacije. verjetno bo treba pokontrolirati tudi ščitnico. Če potrebujete tudi kontracepcijo, se lahko dogovorite tudi za ponovno uporabo tabletk, ker te učinkovito zmanjšajo izgube krvi pri menstruaciji.
Spoštovani!
Močne menstruacije imam že od samega začetka – torej od 13.leta. Ampak se mi zdi, da so se v zadnjem obdobju 6ih mesecev zelo povečale. Moj menstrualni cikel je normalen – 28 – 30 dni, trajajo pa 5 – 7 dni. Težave se pojavijo prvih 4,5 dni, ko so menstruacije nenormalno močne. Te dni sem večino časa na stranišču, kjer se ulije ogromno krvi, na koncu pa so tudi prisotni veliki krvni strdki. Ko se obrišem pa je wc papir polno krvi. Tudi ponoči dva krat ali tri krat vstajam samo zato, da se obrišem. Zdravim se za slabokrvnost – imam namreč pomanjkanje železa v krvi in jem tablete Ferum Lek. Vzrok za mojo slabokrvnost so močne menstruacije, pa mislim da tudi moja prehrana – saj sem nenhno na dieti in pazim kaj jem, da ne preveč itd.
Sprašujem vas, zakaj so moje menstruacije tako močne? Pri ginekologinji sem naročena že naslednji teden, pa vendar me zanima kakšni bi lahko bili rezultati tega pregleda in pa seveda zdravljenje.
Stara sem pa 23 let in ne jemljem nobenih kontracepcijskih tablet ali drugih zdravil.
Prosim za odgovor.
Lep pozdrav, H.