Prenehanje jemanja KT
Spoštovani,
prvič sem se odločila, da tudi jaz zastavim vprašanje na forumu.
Stara sem 27 let in sem po 6 letih prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet. Nikoli nisem imela nikakršnih ginekoloških težav (niti pred jemanjem tabletk, niti med jemanjem). Morda še en podatek; prvo menstruacijo sem dobila bolj pozno, pri 15 letih in takrat sem imela 1 mesec izredne tezave (nespečnost, nemir in podobno). Sicer je vsa leta bilo vse OK.
Sedaj pa se srečujem s težavami, ki so po mojem laičnem mnenju povezane s hormoni. 6 mesecev je, od kar ne jemljem več kontr. tablet. Moje težave pa so naslednje:
izredno mi je vroče, vse ostale okrog mene zebe, jaz pa kar gorim. Vročino občutim od vratu do prsi. Čez čas postanem precej utrujena in nemirna. Bila sem pri splošni zdravnici. Moja krvna slika je odlična, ščitnica baje deluje brezhibno. To me je precej pomirilo, vendar pa me vseeno zanima, kaj naj storim. Težave imam že 2 meseca (menstruacija je dokaj redna)…Počutim se kot, da sem v menopavzi. Kaj je to?
Zelo bom hvaležna, če si boste vzeli čas in mi odgovorili.
Lep pozdrav
Tanja
Tabletke ste premehali jemati pred 6 meseci. Za sedanje dogajanje niso nič krive, ker so se že pred pol leta iz telesa izločili vsi hormoni iz tabletk. Ker je tudi menstruacija kar redna, je verjetnost prezgodnje menopavze malo verjetna. Vsekakor je dobro, da ste že preverili delovanje ščitnice, ki neredko povzroča nejasne težave, ki jim ne najdemo pravega vzroka. Če vaš ginekolog ne bo našel nobene nepravilnosti, bi bilo dobro misliti tudi na psihogene vzroke težav.Srečno!