premočna čustva

Pozdravljeni!
Zanima me ali se komu dogaja, da zelo intenzivno čuti do partnerja, le ta pa tega ne sprejema in mu pravi, da je otročji, da ne moreš toliko čutiti, da je čudno imeti hrepenenje po dotikih, cartanju, poljubih, objemih…?
No meni se in me zanima, kako naj nadzorujem svoja čustva oziroma ali jih naj skušam ohladiti?
Ali obstaja kakšno zdravilo, ki zavira to?
Ali je kaj narobe z mano, če si želim veliko časa preživeti s partnerjem?
Ali je narobe, če si želim veliko cartanja, dotikov, poljubov?
Si lahko obseden s tem…pozornostjo,,…?

Prosim napišite, če imate tudi sami kakšno podobo izkušnjo in kaj ste naredili?

Hvala in lepo pozdravljeni vsi
ssasi

Spoštovani, ssasi!

Zelo na splošno ste opisali problem, ki ga doživljate in če sem vas prav razumela, si želite čim več mnenj. Vabim uporabnike, da podelijo svoje mnenje in izkušnje z vami. Meni osebno veliko informacij tukaj manjka, zlasti glede vajine starosti, ali gre za začetno obdobje zaljubljenosti, ko je intenziteta čustev močnejša, ali gre že za dalj časa trajajočo zvezo, kakšni so odnosi med vama… Zato vam bom sama odgovorila tudi bolj na kratko. Ni mi najbolj enostavno reči, ker vas ne želim prizadeti, in lahko se motim, toda občutek imam, kot da več čutite do partnerja kot on do vas. Domnevam, da ste vse vaše želje in hrepenenja »zlili« v željo po ljubkovanju in ker vas je on v tem zavrnil, je čutiti kot da ste vse »vzeli nase« (v obliki krivde) in se doživljate kot tista, ki preveč čuti in bi morala celo s kakim zdravilom nekaj storiti, da bi čutila manj. Pa se mi zdi, da problem ni v tem. Ne vem koliko ste jezni name oz. nanj in koliko strahu doživljate?

Kaj pa, če vaša čustva sploh niso premočna in so povsem normalna – da si želite bližine, objemov, dotikov, poljubov in tudi čustvenega razumevanja, z moškim, ki ga imate radi, in je morda problem glede čustev oz. izražanja le teh na drugi strani? Kaj če vam moški, ki se izmika bližini, sporoča, da ga je strah bližine? Vam to pove in kaj glede tega stori on, vi, vidva? Kaj pa, če vam sporoča, da mu morda vi ne pomenite toliko kot on vam? Se ga da o vsem tem vprašati in se pogovoriti? Kakšen je sicer vajin odnos? S čim vam daje občutek, da si želi biti z vami? Koliko pa je to preveč čustev oz. preveč želje po objemanju in dotikanju? (Je to vsakih 10 minut cel dan?) Koliko te potrebe po pozornosti se da poleg telesne bližine izraziti tudi z dejanji in z besedami? Kako mu vi izražate vašo naklonjenost in kako jo on vam? Vprašanj je tu še veliko, pa mislim, da bo za začetni razmislek dovolj. Vsekakor jaz ne bi iskala odgovorov v tem, da preveč čutite, pač pa v tem ali in kako lahko ob partnerju ta vaša občutja realizirate in če jih ne morete, kaj lahko storite vi sami oz. storita oba skupaj, da bi si v tem morda lahko prišla bližje?

Vse dobro vam želim in vas lepo pozdravljam.

Jerneja Dimec Bratina, spec.zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka NOVO UPANJE, individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje, Goriška cesta 17 5270 Ajdovščina 030/235 117 [email protected] www.novoupanje.si Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/