Premikanje zob

Dober dan!

Kot otrok sem morala nositi aparat in štiri zobe je bilo treba izpuliti. Po prenehanju nošnje aparata sem imela zobe povsem ravne. Vendar pa so se mi nekako pri osemnajstih ali dvajsetih letih zobje v zgornji čeljusti začeli premikati. Leva dvojka se je premaknila naprej in mi sedaj pritiska na enko, ki je postala daljsa kot desna enka in raste nekoliko navznoter, kar me grozno moti. Zobozdravnica je dejala, da je do premika prišlo zaradi rasti osmic, kar pa se mi sploh ne zdi verjetno, saj so mi vse osmice začele rasti nekje pri šestnajstih letih, problem s premikanjem zob pa je postal izrazitejši šele pred dvema ali tremi leti, pri mojih 25 ali 26-ih.
Kaj bi lahko bil vzrolk za te premike in ali je to lahko znak paradontopatije(dlesni se mi umikajo višje, majavosti zob pa ne opažam). Kaj lahko storim, da si okrepim dlesni?

Najlepša hvala za odgovor in lep dan želim!

Sara

Spoštovana Sara,

pri vaši starosti se dlesen še ne bi smela tako opazno dvigniti. Kaj pomenijo opsani premiki zob, je brez pregleda težko reči, vsekakor pa pri vas pride v poštev napotitev k parodontologu.
Za okrepitev dlesni boste sami največ naredili z dobro higieno (krtačka + nitka).

New Report

Close