Premalo delujoči jajčniki
Pozdravljeni,
ženske z nizkim AMH imajo enako verjetnost za zanositev v enem mesecu, kot njihove enako stare sovrstnice z normalno vrednostjo AMH. Razlika med njima je le v tem, da ima tista z nižjim AMH nižjo zalogo jajčnikov in bo zaradi tega zaloga jajčnih celic izčrpana hitreje. Torej, zdravljenje ni nujno IVF; ženske z nizkim AMH lahko tudi spontano zanosijo. V kolikor pa ne zanosijo in ugotovimo, da je AMH nizek, pa je metoda izbora IVF. Namreč, zdravil za izboljšanje vrednosti AMH nimamo. Ženske se rodimo z dokončno zalogo jajčnih celic.
Če jajčniki ne delujejo, se to kaže z motnjami v menstruaciji. Na ultrazvoku pa lahko vidimo, da imajo jajčniki nižjo zalogo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
načeloma je za oceno zaloge najbolj narediti UZ v prvem delu ciklusa. Vendar, če je zaloga znižana, se to vidi kadarkoli v ciklusu.
Pozdravljeni,
Zanima me UZ ocena vs AMH krvni test. Stara sem 39. Na UZ mi je ginekologija rekla, da je moja zaloga ovarijev dobra, videla je primerno število antralnih foliklov in potrdila, da je ovulacija že bila. Sedaj pa so me na kliniki napotili na 2 krvna testa, kjer bodo med drugimi določili tudi vrednost AMH. Če je bila UZ ocena dobra ali lahko pričakujem tudi OK rezultat AMH oz kaj je razlika, če oba povesta zalogo ovarija?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
zalogo jajčnikov najbolje ocenimo s kombinacijo UZ štetja antralnih foliklov in določitve AMH. Če oboje hkrati ni možno, pa je UZ štetje antralnih foliklov bolj zanesljiv pokazatelj zaloge kot AMH.
Pozdravljeni,
kot rečeno – UZ je bolj zanesljiv pokazatelj zaloge od AMH.