Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Premalo delujoči jajčniki

Premalo delujoči jajčniki

Spoštovani,

zanima me, kak je postopek zdravljenja pri nizek AMH in želji po zanositvi? Pridejo vpoštev še kakšna zdravila/postopki ali samo obmp?

Se nedelujoče jajčnike vidi na UZ? Kako se prepozna to stanje?

Hvala in lp

Pozdravljeni,

ženske z nizkim AMH imajo enako verjetnost za zanositev v enem mesecu, kot njihove enako stare sovrstnice z normalno vrednostjo AMH. Razlika med njima je le v tem, da ima tista z nižjim AMH nižjo zalogo jajčnikov in bo zaradi tega zaloga jajčnih celic izčrpana hitreje. Torej, zdravljenje ni nujno IVF; ženske z nizkim AMH lahko tudi spontano zanosijo. V kolikor pa ne zanosijo in ugotovimo, da je AMH nizek, pa je metoda izbora IVF. Namreč, zdravil za izboljšanje vrednosti AMH nimamo. Ženske se rodimo z dokončno zalogo jajčnih celic.

Če jajčniki ne delujejo, se to kaže z motnjami v menstruaciji. Na ultrazvoku pa lahko vidimo, da imajo jajčniki nižjo zalogo.

Lep pozdrav,

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** [email protected] *** Tel: 05/7000 720.

Ali se na UZ vidi izčrpana zaloga jajčnikov kadarkoli v ciklusu? Je npr. pred menstruacija slika na UZ glede izčrpanosti enaka kot takoj po menstruacija, kadar je pač zaloga izčrpana?

Pozdravljeni,

načeloma je za oceno zaloge najbolj narediti UZ v prvem delu ciklusa. Vendar, če je zaloga znižana, se to vidi kadarkoli v ciklusu.

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** [email protected] *** Tel: 05/7000 720.

Pozdravljeni,

Zanima me UZ ocena vs AMH krvni test. Stara sem 39. Na UZ mi je ginekologija rekla, da je moja zaloga ovarijev dobra, videla je primerno število antralnih foliklov in potrdila, da je ovulacija že bila. Sedaj pa so me na kliniki napotili na 2 krvna testa, kjer bodo med drugimi določili tudi vrednost AMH. Če je bila UZ ocena dobra ali lahko pričakujem tudi OK rezultat AMH oz kaj je razlika, če oba povesta zalogo ovarija?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

zalogo jajčnikov najbolje ocenimo s kombinacijo UZ štetja antralnih foliklov in določitve AMH. Če oboje hkrati ni možno, pa je UZ štetje antralnih foliklov bolj zanesljiv pokazatelj zaloge kot AMH.

Pozdravljeni,

kako je možno, da sta osebni G in G na kliniki videla na UZ na enem jajčniku 8 in na drugem 10 AFC, rezultat AHM pa imam le 0,90 µg/L? 

Pozdravljeni,

kot rečeno – UZ je bolj zanesljiv pokazatelj zaloge od AMH.

Objava čaka odobritev

MedAsk

MedAsk je najnaprednejši pomočnik, ki se bo z vami pogovoril o vaših simptomih in vam pomagal razumeti kaj se dogaja z vašim zdravjem.

Chat

New Report

Close