Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Premajhna glavica, teža, višina…

Premajhna glavica, teža, višina…

Pozdravljeni!

Imam punčko, staro zdaj že 19 mesecev. Naša pediatrinja, drugače ženska z veliko mero zdrave pameti, je na pregledu pri 18 mesecih prvič izrazila skrb zaradi (pre)majhnih mer. In tako me zdaj po malem gloda skrb, da vse le ni tako rožnato, kot zgleda.
Mere zadnjega pregleda:
obseg glavice: 42,5 cm
višina: 76 cm (lahko tudi kakšen cm gor ali dol, nisem dobro razumela, zapisano pa ni)
teža: 9 kg (verjetno kakšen gram več, prav dosti pa ne)

Mere ob rojstvu 50 cm, 3050g, obseg glavice 32,5 cm.

Dojila se je samo za vzorec prvi mesec, drugače je bila že od začetka na AM. Zaradi premajhnega pridobivanja na teži je na gosti hrani od 4. meseca starosti dalje in je tudi ogromno poje. Si upam trditi, da več kot njen skoraj štiriletni bratec. Izbirčna ni. Od uvedbe goste hrane ostaja na svoji krivulji, do zdaj.
Kar se razvitosti tiče…hodi, teče, pleza, skače, pleše, stopnice so prava zabava, sleče se cela, obleče na pol, govori v stavkih, odpoje kar nekaj pesmic…ni da ni.
Pa tudi na pogled ni prav nič suhcena.
Letos je v vrtcu, razen kar nekaj viroz in prehladov nič resnejšega. Ima atopični dermatitis, ki ga ohranjamo pod kontrolo samo z nego kože.

Kaj je lahko vzrok in kako dolgo se čaka, preden se otroka bolj podrobno pregleda?
Je krasen razvoj otroka dovolj dober pokazatelj, da je vse ok?

Hvala za vas čas in odgovor.

lp

Dekličine mere so za telesno višino 10.percentila, za težo pod 5. percentilo in za obseg glavice pod 5. percentilo. Verjamem, da deklica ne izgleda presuha, ker je tudi manjša. Ker pišete, da je prišlo do intrauterinega zastoja rasti (leprav je bila porodna teža primerna, na 25.percentili), je potrebno poudariti, da t.i.”zahirančki” počasneje lovijo svoje vrstnike kot npr. nedonošenčki, s katerimi razen prezgodnjega poroda ni bilo nič narobe.
Vsekakor so dekličina aktivnost, dober razvoj, tako gibalni, kot govorni in osebnostni, dobri napovedni znaki. In zelo verjetno ni prav nič narobe, kot samo to, da je začela z malce slabšim startom in bo malce počasneje ujela vrstnike:=) Jaz vseeno takšne škrate napotim k endokrinologu, da potrdijo situacijo, saj bi si očitala do onemoglosti, če nečesa ne bi storila samo zato, ker sem prepričana, da imam prav. Čeprav endokrinologi sledenje rastni krivulji, četudi je na nizki krivulji, še ne jemljejo kot nekaj bolezenskega.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close