Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Prekomerno sevanje?

Prekomerno sevanje?

Pozdravljeni!

V letošnjem letu imam kar precej zdravstvenih težav, trenutno sem spet na bolniški zaradi ledvičnih kamnov. Razmišljala sem o tem, kolikokrat sem bila v zadnje pol leta izpostavljena sevanju, in sicer sem bila v juniju v istem dnevu 2x na RTG slikanju ledvic in sečnih poti, potem konec julija ponovno RTG slikanje SIS sklepov, v septembru sem bila na drobljenju ledvičnih kamnov in zaradi tega v štirih dneh 3x na RTG slikanju, pred enim tednom sem opravila v istem dnevu IV urografijo in RTG slikanje, čez pet dni pa sem bila še na posegu – vstavitev perkutane nefrostome, ki se tudi izvaja s pomočjo RTG. V naslednjih tednih bom opravila še CT zaradi ledvičnih kamnov. V bistvu me že pošteno skrbi in se bojim, da so te doze sevanja že prevelike v tako kratkem času in se bojim posledic. Res pa je, da brez vsega tega ne bo možno odpraviti ledvičnih kamnov. Prosim za vaše mnenje.

Spoštovana,

Radiologi vedno skrbimo, da je doza sevanja, ki jo bolnik prejme čim manjša, vendar zadostna, da lahko odgovorimo na zastavljen problem. Verjamem, da je bilo tako tudi v vašem primeru.
Lahko vas potolažim, da so prejete doze pri rtg sevanju majhne in so enake nekajdnevnemu naravnemu ozadju. Nekaj večja doza je pri CT preiskavi. Žal, kot ste že sama ugotovila, čisto brez rtg sevanja ni šlo.
Obstaja teoretična možnost, da na več sto opravljenih CT preiskav povročimo en karcinom, ki pa se bo razvil šele čez desetletja.

Upam, da sem vam uspela ublažiti vašo skrb.

Lp

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor. Ker se mi te težave z ledvičnimi kamni kar ne nehajo sem pred par dnevi morala opraviti še retrogradno slikanje sečevoda (spet sevanje) in pa imam napotnico za CT trebuha brez kontrasta. Vendar bi to mojo situacijo rada čimprej rešila, toda v Mariboru moram čakati na to preiskavo tri mesece, npr. v Sl. Gradcu pa bi bila na vrsti že v februarju. Ima časovna oddaljenost od ene in druge preiskave kak vpliv na zdravje glede sevanja ali to ni pomembno?
Zanima me še, če morda veste kako je s kakovostjo teh aparatov oz. kvaliteto preiskav v slovenskih bolnišnicah, ker včasih slišimo, da so ponekod aparati že zelo stari. Mi lahko katero bolnišnico priporočite?
Hvala.

nova
Uredništvo priporoča

Mislim, da časovna oddaljenost nima prevelikega vplica. Menim, da lahko preiskavo opravite tam, kjer jo lahko opravite prej.
Glede aparatov, vse slovenske bolnice imajo precej moderne CT aparature, verjamem, da se trudijo preiskavo opraviti s čim manjšo dozo.

Lp

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Še enkrat pozdrav,

zanima me še ali je zaplinjenost v trebuhu lahko težava pri slikanju s CT? Namreč pri iv urografiji in pri UZ so mi rekli, da sem zaplinjena, čeprav sem se na preiskavo pripravila po navodilih in tudi drugače nimam težav z vetrovi in napihnjenostjo trebuha.
Ali se pri CT trebuha pregledajo vsi trebušni organi in se rezultat vpiše na izvid? In ali se pri tej preiskavi vidi recimo cista na jajčniku?
Hvala za odgovore.

Pri CT preiskavi zrak v črevesju ne moti pregleda.
Pregledajo se vsi organi, ki so s preiskavo zajeti in se tudi opišejo v izvidu.
Cista na jajčniku se lahko vidi, če ni zelo majhna, vendar pa se bistveno lažje oceni npr z vaginalnim UZ ali magnetno resonanco.( prisotnost ciste ni razlog, da se opravi MR).

LP

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close