Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje prehranska dopolnila

prehranska dopolnila

Spoštovani!
Ob poplavi prehranskin dopolnil me zanima, kako se odločiti za pravo oz. kako jih jemati. Propagirajo se na vsakem koraku in navodila oz. priporočila so napisana tako, da je vsako pravo zate. A glede na ceno se je potrebno pametno odločiti.
Jemljem brusnice, ker imam občutljiv mehur in se rajši odločim za ta pripravek kot pa Primoten. K zdravniku grem, če mi jemanje brusnic in veliko tekočine ne pomaga.
Pri različnih proizvajalcih pripravka iz brusnic je različna koncetracija. Npr. 400 mg oz. koncetrat 1400 mg. Za katero se odločiti. Ali je koncetrat toliko boljši in kakšen je izkoristek? Ali pa se presežek izloči kot vitamin C. Ni, ali pa jaz nisem zasledila, ničesar o načinu prehranskih dopolnil v takih primerih.
Mož jemlje Fidiman za prostato. Priporačata se dve kapsuli na dan in priporočena količina se naj ne bi prekoračila. Je pa imel pred tem tablete in ena je vsebovala ravno enkrat več vseh sestavin kot Fidiman. Priporočali pa so jemanje 2-3 tablet dnevno. To je velika razlika, zato me zanima, kaj vi menite o prehranskih dopolnilih in načinu jemanja v tako velikih odstopanjih sestavin.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Maja

Tudi jaz se ukvarjam s podobnim vprašanjem – različni proizvajalci imajo različno koncetracijo. Za kaj se odločiti.
Prehranskih dopolnil je toliko, da se je težko odločiti, kaj vzeti, saj so priporočila napisana tako, da ti je skoraj vsako pisano na kožo.
Zato vas sprašujem, ali se je sploh potrebno odločiti za jemanje le- tega, če imaš raznoliko in koliko toliko zdravo prehrano?

Pozdravljeni!
Tema prehranskih dopolnil je v današnjem času zelo aktualna. Kot ste že sami ugotovili je čedalje večja poplava teh izdelkov, ki pa niso zdravila ampak kot že ime samo pove – prehranska dopolnila (dopolnila prehrani).

Definicija prehranskih dopolnil
Prehranska dopolnila so po slovenski in evropski zakonodaji definirana kot živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet, kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinah.
Od zdravil se prehranska dopolnila razlikujejo tudi po tem, da jim ne pripisujemo zdravilnih učinkov. Meja med “hranilnim in fiziološkim učinkom” ter “zdravilnim učinkom” ni popolnoma jasna. Ker zakonodaja za prehranska dopolnila določa bistveno milejše kriterije o kvaliteti, kot so le ta pri zdravilih, skušajo proizvajalci včasih zdravila tržiti kot prehranska dopolnila. Spori se včasih rešujejo tudi na najvišjih sodiščih.
Prehranskim dopolnilom sorodna skupina izdelkov so funkcionalna živila. To so živila, ki se od ostalih podobnih živil razlikujejo po tem, da jim lahko zaradi povečane vsebnosti posameznih snovi (ali zmanjšane količine npr. soli ali holesterola), lahko pripisujemo vpliv na zdravje.

Najpogostejše skupine prehranskih dopolnil so:

• vitamini
• vitaminoidi
• koencim Q10
• minerali
• lipidi
• esencialne maščobne kisline
• fitosteroli
• esencialne aminokisline
• vlaknine
• inulin
• pektin
• probiotiki
• antioksidanti
• fitinska kislina
• pripravki za hujšanje

Razlog zakaj prihaja do tako različnega odmerjanja prehranskih dopolnil (predvsem pri različni rastlinski izvlečki) izhaja iz dejstva, da so pridobljeni po različnih postopkih in je s tem koncentracija učinkovin v suhih ekstraktih različna. Tudi navajanje vsebnosti na embalaži prehranskega dopolnila je različno. Včasih je navedeno, da ena kapsula (tableta) vsebuje toliko učinkovin, kot je enakovredno določenim (mg, g) posušenega ploda (npr. brusnic). Razlike med prehranskimi dopolnili so včasih tudi v tem, da nekatera prehranska dopolnila vsebujejo še kot dodatek vitamine in minerale. Iz navedenega izhaja zakaj je včasih zelo težko primerjati prehranska dopolnila med seboj. Pri izbiri ustreznega prehranskega dopolnila je najbolj pomemben pogovor s farmacevtom ali farmacevtskim tehnikom v lekarni, ki vam bosta svetovala. Obstajajo primeri, ko je pripravek določenega proizvajalca registriran kot zdravilo, drugi proizvajalci pa ga tržijo kot prehransko dopolnilo – vendar v manjši koncentraciji. V takih primerih vam vedno priporočam jemanje pripravka, ki je registriran kot zdravilo (čeprav je dražji). Registrirana zdravila so podvržena strogim zahtevam kakovost, varnosti in učinkovitosti, medtem, ko pri prehranskih dopolnilih tako strogih zahtev ni. V primeru da je vaša prehrana uravnotežena z veliko sadja in zelenjave in ste brez posebnih težav, jemanje prehranskih dopolnil ni potrebno. So pa prehranska dopolnila dobrodošla kot pomoč, pri lažjih težavah in pri krepitvi imunskega sistema zlasti v obdobjih prehladnih obolenj.

Lep pozdrav

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.
nova
Uredništvo priporoča

pa tole poglej: brez kemikalij, povsem iz raslinskih izvlečkov!
Sam jih uporabljam, in sem zelooo zadovoljen!!
Priporočam dalje iz lastnih izkušenj!!
http://www.gnld.com/vitality.aspx?STORE_ID=16&NAV_CATEGORY_ID=3952&CATEGORY_ID=3952
piši mi na [email protected]

Če nisi za vzor, bodi vsaj primerek!!

Pozdravljena Maja

Jaz prehranska dopolnila kupujem v spletni trgovini prehranska.dopolnila.com
Vsa so pregledana in notificirana s strani ministrstva za zdravje in po sestavinah so zelo kvalitetna in 100% naravna.

Poglej in poiskusi. Tukaj je še povezava: Prehranska dopolnila

Lp, Barbara

Spoštovani!
Pred leti mi je zdravnik ugotovil povečano ščitnico. Večkrat so mi tudi kontrolirali TSH, pa je bil razen enkrat (višji za 0,2 enoti;T3 in T4 normalna-pri kontroli po 1 mesercu je bil TSH v mejah normale) vedno v mejah normale. Ali lahko uživam pripravke z jodom (alge Kelp-pribl. 150 mcg joda/dan). Vem da je sol pri nas jodirana, vendar je skoraj ne uživam.
Hvala lepa za odgovor, Tinja

Pozdravljeni!
po mojem mnenju lahko uživate pripravke z jodom (alge kelp).Dnevna potreba po jodu je približno do 150 mcg. Je pa potrebno biti previden ker je jod tudi v drugi že pripravljeni hrani.
Lep pozdrav

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

New Report

Close