Najdi forum

Ker imam hčero s fenilketonurijo me zanima naslednje. Ali obstaja kakšen zakon, ki predpisuje, da je OŠ dolžna zagotoviti otroku dietno prehrano? Sedaj hodi v vrtec in težav glede kuhanja in tehtanja sploh nismo imeli, vse izvajajo tako kot je potrebno. Drugo leto pa bo prvošolka in koliko sem se pozanimala v šoli, ni velikega posluha za kuhanje diet.

Pozdravljena!

Seveda so dolžni posebej pripravljati dieto! Še posebej pri tako zelo pomembni kot je ta vaša! Saj je šola obvezna, kot prvo, kot drugo pa, saj starši plačujemo za prehrano.

Te pa opozarjam. Mi smo tudi bili z vrtcem celo zadovoljni, vse po pravilih, lahko zelo pohvalim.
V šoli so pa težave. Ne boš verjela zakaj: imamo brezmlečno dieto. Povem, da otrok ne sme mleka in mlečnih izdelkov. Prva reakcija, vprašanja vpletenih:
1. potem pa ne sme juho iz kocke (ki, razen slodov mleka, vsebuje še veliko preveč soli, Na-glutaminat ipd – srup za vsakega otroka, kaj šele alergičnega!! – vse jedi kuhajo iz kock!!!!)?
2. katero pašteto bo pa jedel (??!!)
3. ali lahko pije mleko brez laktoze (ne razlikujejo laktozno intoleranco in aleregijo na mlečne beljakovine)!!

Tako da, dobro pripravite teren. Naj vam zdavnik napiše navodila za izvajanje diete. Navodila razdelite: ravnatelju, razredničarki (včasih delijo sladkarije, mi smo prinesli svoje), vodji prehrane, kuharicam. Vsem vpletenim! Ker nikoli ne veš, na katerem delu verige se bo našel en, ki bo mislil da je to “samo pretiravanje” in ne bo upošteval pravil stiktno!

Na katero šolo bo pa šel otrok?
V Celju jih je veliko, če lahko povprašate in poiščete takšno, ki ima “več posluha”, že sedaj, lahko otroka vpišete tja!

Lp,
Sonja

Ne vem za zakon, ampak moj otrok je letos postal prvošolček in so nas 1. dan vprašali, če je kakšna stvar, ki je otrok ne sme jesti. Eno mamico so pa prosili naj se oglasi v kuhinji, ker so že vedeli, da je otrok na dieti.

Celjska regija,
za pravilnik ne vem. Vednar večina šol ponuja tudi dietano prehrano za otroke, ki imajo zdravniško potrdilo

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close