Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Prehrana po zdravljenju

Prehrana po zdravljenju

Zanima me če kaj pazite pri prehrani ali uživate podobno hrano kot pred boleznijo’ Kaj ne uživate več in kaj ste vključili v prehrano na primer ?

In kakšna se vam zdijo jedilniki na onkološkem ? Ko se bila jaz nazadnje tam ne nekem obisku sem se kar malo zgrozila , saj je vse skregano s prehrano proti raku. Mogoče pa se bila slučajno tak dan . Kako je pa zdaj na oddelku s prehrano ?

Na H1 in na C(na dnevnem hospitalu) je se vedno VSE SKREGANO Z PREHRANO rakavega bolnika,…sem o tem ze pisala, oa se ne bi rada ponavljala,…
ampak katastrofa,…..

Po zdravljenju ne jem bistveno drugače kot pred zdravlejnjem, saj sem že prej jedla dokaj zdravo hrano. Moja hrana je raznovrstna, vsebuje tudi meso, jajca, mleko, sir, kruh,…. Izločila pa sme v celoti razne hrenovke, paštete, malo bolj pogledam, kateri E-ji so v hrani, ki jo jem, ….

Kar se tiče hrane na H1…. katastrofa, ja. Jaz sem si seboj na kemo prinesla razno razne dobrote od doma. 🙂 Med drugim indijančka. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/
nova
Uredništvo priporoča

Nekaj sem že pisala o tem na nekem drugem mestu, pa bom tokrat še malo drugače.

Bolezen se je pri meni pokazala najprej kot huda okvara jeter. Dva tedna nisem mogla jesti popolnoma ničesar, nadaljnji mesec pa zelo malo. Šele takrat, ko sem se res “izpraznila”, mogoče tudi že malo očistila in razstrupila, sem začela ugotavljati, kaj telesu resnično ustreza in kaj ne. Počasi sem se pričela privajati na normalno hrano in nenadoma sem ugotovila, da mi kruh povzroča hude prebavne težave, da mi meso “obleži v želodcu” in se po njem ne počutim dobro (no ja, mesa sem že prej jedla zelo malo, ampak uradna medicina prisega na mesne beljakovine in zato sem se ga na začetku zdravljenja trudila jesti več), preveč sladkorja pa mi preprosto pobere moč… Dobro mi dene sadje in zelenjava, še najbolj surova (in po malem začenjam razumevati presnojedce).

Prej, ko sem jedla vse po vrsti, se sploh nisem zavedala, da hrana lahko povzroča težave. Do popolne discipline mi sicer še veliko manjka, ampak dober je občutek, kadar speljem dan po načrtu in vem, da sem naredila nekaj koristnega zase…

Hrana na H1 pa… saj so že drugi napisali… recimo, da je “uravnotežena po uradni doktrini”…

En lep sonček vsem,
K.

PO besedah nekega zdravnika so limfomi in levkemije sistemske bolezni in so znak zelo visoke toksičnosti organizma, zato je treba izločiti vse kar povzroča težave pri presnovi in kar ovira organizem pri razstrupljanju. Moj prvi korak pri zdravljenju je bilo ravno na prehrani , sicer se je to skozi leta spreminjalo, tako da sedaj mislim da sem kar nekako spoznala svoje telo in vem kdaj si škodim in kdaj ne. Treba je držat imunski sistem v ravnotežju in ne sem se zakisat organizem ker to pripelje do razvoja škodljiv bakterij kar poruši imunski sistem , to pa seveda ni dobro. Vse moje ponovitve so se začele s padcem imunskega sistema in nedolžnim prehladom ki so ga seveda takoj napadli z antibiotiki, kar pa je po moje naredilo še večjo dodatno škodo.

Prvo kar sem vrgla iz prehrane je bilo to kar si naredila ti Tina, vse konzervirane in predelane stvari,

-meso -takoj sem ukinila svinjino in govedino, sčasoma še perutnino, jem samo še občasno divjačino in ribe.
Bistveni problem pri presnovi beljakovin so dušični odpadki, saj se v presnovi pretežni del zaužitih beljakovin (v povprečju vsaj 50%) ne izkoristi, pač pa zelo obremenjuje izločala in s tem celoten organizem. pri najboiljši živalski beljakovini ki je jace se preesnovi le 48 %, torej 52 % je dušičnih odpadkov ki nas obremenjejo (o temu postojijo študije -zdravniške). Manjko beljakovin sem nadomestila z beljakovinaskimi tabletami tipa MAP (gre za edinstveno kombinacijo aminokislin ( ki iam le 1 % dušičnih odpadkov,. Izumitelj MAP je zdravnik in se tudi uporablja v tujini po bolnicah ( V Italiji ga priporoča prek 700 zdravnikov).
Map se dobi v Italiji v lekarnah, preko Švedske (pri siti firmi kot fhes) imajo ga pa že tudi pri nas v Kalčku. Odkra uživa Map se ne obremenjujem več kje bom dobila dovolj koristnih belajkovin (vzamem jih po 8 dnevno vse naenkrat -to je zame beljakovinski obrok) . Map še znižuje amonijak v telsu in sicer v 48 urar za več kot 50 % (kar je v bsitvi razstrupljanje) in ga zelo priporočajo pri raznih boleznih (o tem postoji več čloankov ki se objavljajo že kakih 5 let in več) Je povsem varen .

– gluten – pšenica, rž, ječmen /razen aktiviranega ječmena ki ne razvije glutena kot prehranski dodatek -to meni nadomešča kruh/, oves

Sumim da je netolarenca na gluten celo od od bistevnih vzrokov moje bolezni , ker nimam encima za prebavo glutena.Zasledila sem celo da nezdravljenja (latentna) celiakija lahko povzroči limfom Itak veste kaj se zgodi ko daste skupaj moko in vodo-lepilo in to lepilo se potem vleče po črevesju in zastruplja organizem. Že prej sem mi je dogajalo da sem imela napihnen trebuh, utrujenost po kosilu, zelo hitro sem se zredila, težko je bilo shujšat pa nisem vedela da je to povezano z neprabavljivostjo glutena (to opažam tudi pri moji mami in sestri pa žal nič ne naredita v tej smeri, ker nimata hvala bogu zdravstevnih težav v tej smeri.

– mlečni izdelki razen kozjih (kozjih kefir, jogur, mladi kozji sir , občasno mleko) Mlečni izdelki kot je znano zasluzijo organizem.

– sladkor in sladkarije kar je seveda “futer” za gljivice ki so po novejših dognanjih poleg parazitov eden bistvenih vzrokov pri raku

-navadna sol (uživam samo himalajsko)

-vse gazirane pijače, pijem samo vodo (filtrirano in minerlano obogateno), občasno kake sokove (če se da 100 %), zelenjavne in sadne sokove (tudi hladno dehidririrane)

Da ne boste mislili da ti potem ne ostane nič za jesti, moji jedilniki so sedaj mnogo bolj pestri kot so bili kdajkoli. Uživam pretežno sadje, zelenjavo, oreščke, od žitaric pa ajdo, koruzo, quionoja, amarant, riž (aktiviran ječmen v prahu ki ga dodajam v sokove in ostale hladno dehidrirane sokove , in seveda sveže zelenjavne in sadne sokove (kadar mi to uspe, vzame pa precej časa, sem si delala to 3 leta 3 krat dnevno in je ful zamudno, tko da mi je pravo olajšanje s hladno dehidriranimi sokovi…. no pa še kake dodatke-obvezno vsak dan laneno seme, proseno seme (oboje mleto).. Prehrana je zelo enostavna in mi ostane še precej časa za sebe, čeprav mi je vsak dan prekratek, ker počnem toliko stvari (s tem da kuham za ostalo družino povsem normalno prehrano -vendar se vsi ogibajo mesa-spontano). Skratka sedaj jem zato da živim in ne živim zato da jem.

Pravijo da smo kar jemo, in seveda tudi kar pijemo (itak smo 7o % in več iz vode, zato mora biti to kar pijemo kvalitetno, po možnosti antioksidatsko (zelenjavi in sadni sokovi -sveži , fhes, filtrirana voda),

Toliko o mojih izkušnjah pri prehrani. Sem pa sprobala skozi ta leta vse variante hranjenja, od makrobiotike (še vedno uporabljam nekaj dodatkov ki se mi zdijo dobri), vegeterijanstva, presnojedstva…. vendar pri prehrani meni da se moramo naučit poslušat svoje telo in vsak ima tukaj svojo pot in svoje izkušnje skozi katere mora sam.

Oj, kdo ti je pa priporočil dnevno količino MAP-a? Kaj pa, če napr. uživam tudi meso, jajca,… ostale blejakovine… koliko MAP tab. bi ti svetovala?

Ali dodajaš tudi kaj Ester C vitamina?

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Jaz sem nekako ugotovila da je to prava doza zame, včasih vzamem še celo več odvisno kaj jem, Lahko si izračunaš koliko beljakovin potrebuješ za tvoje težo in potem nekako veš koliko poješ čez dan beljakovin. Če bi popolnoma nadomestila belajkovine z Mapom (ki so v bistvu že razgrajene beljakovine -aminokisline in ne obremenjujeo presnove so so v 23 minutah že v krvi) bi bilo to za mojo telesno težo (med 55 in 60 kg) 23 mapov dnevno (v tem primeru bi lahko samo sadje jedla in bi dobila dovolj beljakovin z mapom za svoj organizem). Glede na to kako jem jih potrebujem 8 dnevno, veliko jih jemlje 5 preventivno. Je pa izumitelj ki je zdravnik bil 2 krat v Ljubljani in je v živo govoril da ne moreš predozirat /razen finančno, ker map ni poceni/ in da obstajajo pacienti ki so že 8 let na mapu kot na edinem beljakovinslem viru. Priporoča se celo nosečnicam potem veš da ziher ni škodljiv. POleg tega ne povzroča zakisanosti organizma. Fhes pa itak tudi deluje bazično – bistvo pri fhesu je za moje pojme kar se koristi pri raku tiče da ohranja bazično ravnovesje /sam je treb mal večje doze/ in da dovaja celicam dovolj kisika – to da se tumorji ne morejo razvijat v kisikovem okolje pa so meni zdravniki povedati. Mislim da je treba uživat tako hrano da ohranjaš rahlo bazično PH ravnotežje. Sicer pa si PH lahko meriš sama , v lekarni dobiš papirčke ki jih polulaš (imajo jih za diabetike) in vidiš kak PH imaš , tko se lahko malo igraš in testiraš svoj telo. Jaz sem imela tako kemo ko sem si morala PH merit in takrat sem vdiela kaj nared meso -kako se telo zakisa, in kako se npr. po limonadi (limona deluje v organizmu bazično čeprav je kisla) pomakne v bazo. Tko se lahko naučiš poslušat svoj telo pa še zabavno je. Med žiti je najbolj bazično proso, zato je zelo dobro da se uživa precej prosene kaše (če jih znaš pripraviti je lahko zelo dobro)

Tole sem ravno danes izbrsala, mogoče ti bo kaj koristilo:

Dr. Keiichi Morishita in the book, The Hidden Truth of Cancer, states that if the blood develops a more acidic condition, then these excess acidic wastes have to be deposited somewhere in the body. If this unhealthy process continues year after year, these areas steadily increase in acidity, and their cells begin to die.
Other cells in the affected area may survive by becoming abnormal; these are called malignant. Malignant cells do not respond to brain commands. They undergo a cellular division that is out of control. This is called cancer.

Modern medicine in America treats these malignant cells as if they were bacteria or viruses. It uses chemotherapy, radiation, and surgery to treat cancer. Yet none of these treatments will help very much, if after all of that, the acidic environment remains.

Drinking water that has a high alkaline pH, because of its de-acidifying effect, will help in preventing cancer. In Asia, alkaline water is regularly served to patients, and is considered a regular part of treatment.

Kar se tiče odmerkov sem bolj sama svoj “dohtar” , do sedaj se je to kar dobro obneslo. Msilim da te bolezen uči da začneš zaupati vase, in tisti ki so do sedaj pogumno in drzno pristopili tudi k podpornemu zdravljenju (tudi če so sprejeli kemo) so kar dobro odnesli. Taja je dober primer. No jaz si mislim takole: če me vse keme , tudi zelo zelo močne niso uničile,me tud en tak dodatek ne bo ,.. in potem se preizkušam in poslušam… sama sem tista ki določa o svojem telesu in prevzemam za to polno odgovornost. Če mi koristi to počnem še naprej, če ne občutim koristim grem dalje… jaz probam vse kar se mi zdi vredno probat.

Ester C nabavljam od Orthice in si ga je treba naročit v Avstriji v lekrani – 500 mg , 180 tablet stane ok 18.000 sit.

Še tole sem našla , je malo podobno temu kar sem že prej napisala:

Understanding What A Cancer Diet Is
With regards to a cancer treatment, every food that we eat or drink can be categorized into several different categories:

1) Foods that feed and strengthen the cancer cells and/or the microbes in the cancer cells and body. Examples would be: refined sugar, refined flour, soda pop, dairy products, etc.

2) Foods that cause cancer (e.g. trans fatty acids [margarine, french fries and virtually every other processed food you buy], aspartame [Diet Coke, NutraSweet, Equal, etc.], MSG, polyunsaturated oils [e.g. corn oil], etc.)

3) Foods that directly interfere with alternative treatments for cancer (e.g. chlorine, fluoride, alcohol, coffee, etc.)

4) Foods that occupy and distract the immunity system from focusing on killing the cancer cells (e.g. beef, turkey, etc.)

5) Foods that contain nutrients that kill the cancer cells, stop the spread of cancer, or in some other way help treat the cancer (e.g. purple grapes with seeds and skin, red raspberries with seeds, strawberries with seeds, broccoli, cauliflower, several herbs, carrots, pineapples, almonds, etc.)
In addition there are things like cooking vegetables. The cooking destroys the enzymes in the vegetables and make them far less digestible and far less effective in treating cancer. Pasteurizing any food or drink also does this.

Ideally, during a cancer treatment, if foods are allowed on a particular diet, 100% of everything you eat should be in the category of “Foods that contain nutrients that kill the cancer cells, stop the spread of cancer, or in some other way help treat the cancer.” Whenever you eat a food that is not in that category, you are interfering with your cancer treatment! This is why so many cancer diets are very high in certain raw vegetables and certain raw fruits.

Some foods, however, are in more than one category. For example, grapes feed glucose to cancer cells, plus they contain nutrients that kill cancer cells. So should you take grapes? Generally, no. However, the Brandt Grape Cure, which is a diet of nothing BUT grapes, is an excellent cancer treatment. The problem is that combining grapes with other treatments tends to do more harm (by feeding the cancer cells) than good (by killing cancer cells) because other substances in the treatment seem to be neutralizing the value of the grapes.

Juicing of certain raw vegetables and raw fruits is also good in some cases (but not all cases, especially when the seeds are important) because the vegetables and fruits are more easily digested (translation: more nutrients get to the cancer cells). However, when you juice you throw away a lot of nutrients

Uf, hvala za vse povedano. Vidim, da si se res poglobila v svoje telo in prehrano. In verjamem ti, da je to mega občutek. Upam, da bo tudi meni uspelo počasi. Jaz sicer počasi spoznavam vse te prehranske dodatke, nekatere že uživam, druge verjetno še bom. Je pa tako, kot mislim, da si ti enkrat napisala…. malo me je strah pogoltniti toliko stvari… :). Kar se tiče pa prehrane pa bom v bodoče še bolj pozorna.

In prosena kaša… obožujem jo. v vseh oblikah, ki mi pridejo pod nos. Ali iamš kakšen dober receptek za glavno jed iz kaše? Saj veš… tista fora…. da si kdaj kaj okusnega scoprala iz nje in je bilo za “dol past” dobro. 🙂

Glede Ester C-ja 1000mg. Jaz ga kupujem v športni trgovini poleg stadiona Šiška, in sicer Twinlabovega. Cena za 90tb je 10.000,00. Toliko, da veš, če ti predstavlja pot v avstrijo kdaj kakšen problemček. To je trgovina od podjetja Medica artis d.o.o.

Pa še ena zanimivost: baje so tudi buče dobra borba proti raku – preventiva, se razume! O tem mi je govoril kar priznani strokovnjak francoske kuhinje in dogovorila sva s za intervju, samo ga še nisem uspela “uloviti”. Ko bom imela več info, povem.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Renata, kako pa se spopadaš s ponudbo sadja? Itakje vse špricano do fula, kar se da kupiti v štacunah. Jaz pač gledam, če obstajajo BIO jabolka, pa ponavadi jem bolj agrume (ki mi tudi sicer fullll pašejo, sploh grenivke), pa malo bolj pogledam, da je sadje SLO porekla (napr. češple, češnje, jabolka, hruške…), čeprav vem, da tudi SLO poreklo ne zagotavlja kaj manj strupov. Samo filing je boljši, hahah.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Renata, še nekaj bi te vprašala. Upam, da nisem že tečna, no. :)))

Iz česa delaš sokove, kakšen sokovnik priporočaš? Ali je pomembno, katero sadje in zelenjavo vržeš skupaj v sokovnik?

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Renata, ej, še nekaj sem se spomnila. 🙂

Kako je s pitjem kave? Kaj meniš o Nescaffeju? Ali ti piješ kaj kofetkov? Kaj pa čaji? Mislim bolj na tiste prave čaje, pa sadne, zeliščne…. une, za dušo. Ne mislim na tiste ala Tahebo itd.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Draga Tina,
obstaja knjigica NormanW.Walker Sveži zelenjavni in sadni sokovi in tudi ena o solatah.Veliko ljudi tudi renata pravi, da ne smeš mešati sadja in zelenjave.Ravno zato ker zares kvalitetnega sadja pri nas ne dobiš sem se sama odločila za uživanje hladno dehidriranih sadnih in zelenjavnih sokov, ker zadeve gojijo visoko na vulkanskih kamenunah daleč od civilizacijske svinjarije.Skupaj z jemanjem žive vode in mapa se mi je kri izboljšala po treh mesecih in ni bilo prisotnih več uratov, ki so značilni za limfome, aja pa še wobe mugos sem jemala.Drugače pa se bio sadje in zelenjava dobi v btc kalčku, samo ga vozijo iz Avstrije iz centralnega skladišča kamor že spet pripotuje od nekod.Po moje je fino, da najdeš kmeta, ki ima vsaj integrirano pridelavo oz sadje lupiš.Najbolje da ga začneš gojiti ob svoji bodoči leseni hiši.Obstaja pa še kar nekaj knjig kaj katero sadje in zelenjava vsebuje in za kaj je zdravilna.Proso lahko narediš kot rižote z zelenjavi in……Kava pa zakisli organizem in ni najbolj priporočljiva, ampak jest jo vseeno zjutraj malo spijem za hitrejše zbujanje in ima v manjših količinah tudi antidepresivne učinke.Od čajev je meni všeč sadni čaj z jogurtom.Zdravilen pa je Ašičev postni čaj, ima preslico za ledvicein koprivo, brezo za razstrupljanje in proti alergijam.

lp Taja

No, potem, če vsak dan srknem en kofi, ne bo večje škode, hahaha. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

pa rukneš še kkšnga indijančka v smislu podporne terapije, ampak bom pa vsen pr dr.jezeršek preverla ha ha ha taja

hahaha, dej, no! :)) ker tale podporna terapija z indijančki mi zlo diši……

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kva je zdej s temi indijancki – limfomski fetiš?

T

yessss, moj je ziher! Indijančki, še posebej, če so od škofjeloškega Peksa, trgajo gate! 🙂 njammmmmmmmmmiiii!

Tanja, a so teb tut dobri? Jest ga pozavgam, kadar sem najbl požrešna, v 3 potezah-zaugih. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Ej, indijancki so mi presladki. Jest sem maniak na crno cokolado pa na sladoled. zdej sem masinco kupla, pa sladoled rula… Jogurtov, razlicni sadni okusi… brez cukra…

Ultra dobr…

Cukra se pa res odpovedujem. Ker me ocitno zastruplja. Pa skrob tud… zdaj si kruh pecem sama. vceraj je padel pirin…. Super zadeva. Strojcek rula.

T

Ja, Lindtova, ta črna, INTENSE s pomarančo in lističi mandeljnov….

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

New Report

Close