Prehrana- beljakovine

Mene bi zanimalo, kaj se še priporoča jesti po intenzivni vadbi (tek, hribi, aerobika), če ne maraš mlečnih izdekov in banan?;) Vsi mi priporočajo ali jogurt, skuto, smuti iz mleka in banan, itd. S čim pše dobiti beljakovine?
Hvala za odgovor, lp

Vsaka vadba, sploh pa intenzivna, pravzaprav povzroča destrukcijo mišičnih vlaken na mikro ravni. Po aktivnosti se tkivo obnavlja, regenerira, narava pa je taka, da se tkivo obnovi malenkost močneje kot prej, za kar telo potrebuje “gradnike” – beljakovine. Raziskave so pokazale, da je 15min-30min po vadbi absorbcija teh gradnikov največja, zato je pomembno takoj po vadbi vnesti kvalitetno beljakovino. V tem kratkem času je navadno težko pripraviti kvaliteten obrok, zato so zelo priročni beljakovine v prahu. Dokazano je tudi, da je absorbcija optimalna, če se beljakovine meša z ogljikovimi hidrati (priporoča se razmerje 4:1). Seveda so dobrodošle tudi beljakovine iz živil. Znano je, da je čokoladno mleko super post-vadbeni napitek. V poštev pride vse, kar vsebuje beljakovine (npr.meso, sirotka…). Dodajam še, da je pomembno, da telo dobi tako beljakovine rastlinskega kot živalskega porekla.

Torej zame pridejo v poštev samo take v prahu ali pa iz mesa. Katere so pa beljakovine rastlinskega izvora. Kaj pa proteini – a imajo tudi kaj skupnega z beljakovinami, ali je to povsem druga zadeva?

Beseda “proteini” so zgolj tujka za lepo slovensko besedo “beljakovine” 🙂
Živila rastlinskega izvora bogata z beljakovinami pa so recimo grah, kvinoja, oreščki, fižol, čičerika, tofu, sezam, sončnična semena, mandljevo mleko…pa še kaj.

Od mesa pa izbiraj pusto meso, govedina, piščanec – prsa, puran – prsa, zajec, potem imaš na voljo mlečne izdelke kot so siri in skute. oziroma si spečeš jajca – lahko tako kot bodybuilderji brez rumenjakov. če ti ni težko, lahko poizkusiš surove. Če pa imaš zelo naporne treninge pa ti bodo bolj prav prišli različni napitki – hitrejša absorbcija in večja vsebnost različnih aminokislin (gradniki beljakovin), Če greš v kakšno športno trgovino, boš našel malo morje različnih vrst napitkov.

Kaj pa je narobe z rumenjaki?


hvala “natura” za izčrpen prispevek glede prehrane, bogate z beljakovinami. Naravni viri so zagotovo najboljši, v primeru visoko intenzivnih in predvsem napornih treningov pa je smiselno dodajati prehranska dopolnila in koncentrate beljakovin, saj se potreba v telesu po le teh tako močno poveča, da je praktično nemogoče fizično pojesti toliko zgoraj naštete hrane za zadovoljitev manjka.


leta in leta je veljalo prepričanje, da so jajca škodljiva, nevarna za holesterol in podobno. Jajce kot celota (beljak + rumenjak) je verjetno eno izmed najbolj celovitih živil. Vsebuje tako beljakovine, ogljikove hidrate kot tudi maščobe. Moj mnenje je, da bi moral imeti vsak, pa naj bo to rekreativec začetnik ali pa vrhunski športnik, na svojem dnevnem jedilniku jajca! Slednji sploh! Velja za domača in/ali iz proste reje.
Poleg tega so študije dokazale, da se absorbcija beljakovin precej poveča, če jih zaužijemo v kombinaciji z ogljikovimi hidrati (razmerje 1:4), kar nas ponovno privede do – celotnega jajca!

Koliko jajc pa je priporočlivo pojesti / dan? Pa res vsak dan, a prav berem? Mislim za enega bolj rekreativca.


Z nobeno stvarjo ne gre pretiravat, kot “bolj rekreativec” pa sploh ne! Želel sem izpostavit, da so jajca zelo kvalitetno živilo in absolutno ne tako škodljivo kot so nas v preteklosti prepričevali. Človek nobene zadeve ne je vsak dan, zato tudi jajc ni treba. Če pa si naredite obrok s tremi jajci, notri zamešate lahko karkoli (zelenjava, meso, drobovina…) in dobite super obrok. A tole že presega okvire tega foruma in spada bolj v kakšen kulinarični 🙂

Ob tej debati bi samo dodal, da je možno biti vrhunski športnik in se hraniti zgolj z beljakovinami rastlinskega izvora. Tudi nekaj slovenskih knjig opisuje takšno prehrano, npr. Jej in teci, Ultraman, Tekma za življenje, Jedilnik Druge gasilske brigade…

A da bi bil brez mesa, like vegetarijanec? Pa ful športat? Tukaj bi bil jaz zelo previden. Verjetno se da, ne vem pa koliko je to priporočljivo – meso povsem črtati iz jedilnika in kaj ti to pomeni potem na dolgi rok. Sem mnenja, da je jesti meso pri tem veliko bolj zdravo in priporočljivo.
Lp,

A da bi bil brez mesa, like vegetarijanec? Pa ful športat? Tukaj bi bil jaz zelo previden. Verjetno se da, ne vem pa koliko je to priporočljivo – meso povsem črtati iz jedilnika in kaj ti to pomeni potem na dolgi rok. Sem mnenja, da je jesti meso pri tem veliko bolj zdravo in priporočljivo.
Lp,[/quote]
Sem mnenja, da je biti vrhunski športnik in hkrati vegeterjanec ali celo vegan seveda možno, kar dokazujejo številni posamezniki. O (ne)pravilnosti tega početja na tem mestu ne bi razpredal, bi pa omenil precej pogost pojav(skoraj pravilo), da telo po desetih letih tovrstnega početja dobesedno kolapsira. Kot rečeno pa vzroki in argumenti za/proti presegajo okvire tega foruma.

New Report

Close