Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pregled ORL – toae neodziven

Pregled ORL – toae neodziven

Pozdravljeni,

sin roj. 31.10.2020 v porodnišnici ni prestal presajalnega testa toae- neodzivno obojestransko.Porod in nosecnost sicer bp, v druzini nimamo nikogar, ki bi imel probleme s sluhom.
Ta teden smo opravili ponovni pregled še v ORL ambulanti. Zaradi trenutnih korona razmer smo izvid dobili po pošti zato bi vas iskreno prosila za mnenje glede na napisano. Po pregledu namreč nisem dobila nekih pametnih informacij, čakalna doba za naslednji pregled v avdioloski pa je vse do marca prihodnje leto.
OMS sluhovoda sta prehodna, bobnica sta cela, v nevtralnem polozaju, prosojna, brez refleksa. Endonazalno nosni pretin naravnost, skupna hodnika prehodna, sluzbica roznata, vlazna. Intraoralno sluznica ust in orofarinksa roznata, naredim pregled kolikor se da.
Timpanogram: typA bil (decek joka). Stapedialna refleksa: narise pri 500Hz desno – izziven.
Poskusim veckrat narediti taoe s cepki razlicnih velikosti, ne uspe, pokaze da ne tesni.
Se lahko iz tega karkoli razbere kar bi nas pomirilo vsaj za cas dolgega cakanja na pregled v specialisticni ambulanti?
Hvala za vas cas in lep pozdrav!

Spoštovani,

kljub timpanogramu A očitno pri vašem sinu TOAE ne uspe – niso izzivne.

TOAE so izzvne so pod pogojem, da je srednje uho prezračeno in da je sluh normalen ali le blaga izguba – prag sluha boljši kot 30 dB (normalen prag sluha je 10 dB).

Potrebno bi bilo nadaljevati preiskave sluha in sicer:
– takoj za TOAE še DP (to so emisije, ki so izzivne še pri izgubi 30 do 60 dB)
– naročiti na APMD avdiometrijo (manj natančno) – to delajo na Pediatrični kliniki
– naročiti na ASSR (bolj natančno) – to dela avdiološka ambulanta.

Do starosti 3-4 mesecev bi morali imeti opravljene vse omenjene preiskave.

Pri vašem sinu je pomembno, da se čim prej začne rehabilitacija sluha, da prejme slušna aparata glede na izmerjen prag sluha, drugače govorni razvoj ne poteka optimalno (v primeru gluhosti sploh ne poteka).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.

Torej, ce vas pravilno razumem, ne glede na to, da je aparat pokazal da polzek ne tesni to pomeni, da je rezultat da je neizziven? Zdravnica je namrec to v ambulatni objasnila kot tehnicno napako.
Otroka sicer opazujemo in vidimo da reagira na raznorazne ropote, ob zvoku sesalca se celo umiri, prav tako ob ropotanju z ropotuljico in pomirjanju z glasovi Ššššš.
Morda poznate kak primer, kjer je bil presajalni test neodziven pa vendar so potem dodatne preiskave pokazale, da je sluh bp? Sami sicer ne izkljucujemo moznost da je sluh slabsi, saj tega ne moremo vedeti, smo pa skoraj sigurni da ne gre za gluhonemost.
Lep pozdrav.

nova
Uredništvo priporoča

Polžek je del notranjega ušesa.

Če gumijasti čepek na merilni sondi ne tesni, mora preiskovalec izbrati večjega.

Res se tudi zgodi, da je ob neizzivnih TOAE kljub temu kasneje sluh v redu. Obratno pa ne drži – v primeru gluhosti nikoli niso TOAE izzivne. Zato pa so potrebne nadaljnje meritve, da se ugotovi resnično stanje.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close