Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija pregled očesnega ozadja

pregled očesnega ozadja

Pozdravljeni!
Mi lahko kdo pove, kako poteka pregled očesnega ozadja pri razširjeni zenici. Kako to naredijo, je boleče, neprijetno…?

Hvala za odgovore

Spoštovani,
pregled se prične s tem, da kapnemo v oko kapljico, ki razširi zenico. Kapljica nekoliko zapeče, vendar le nekaj sekund. Nato je potrebno počakati 10 do 15 minut, da se zenica razširi. Pri pregledu postavimo pred oko lečko, skozi katero usmerimo snop svetlobe v oko. To je nekoliko neprijetno zaradi svetlobe, vendar nikakor ne boleče. Ocenimo stanje izstopišča vidnega živca, rumene pege, žil, mrežnice. Pregled traja približno pol minute. 2 do 3 ure po pregledu je vid bolj moten zaradi široke zenice, svetloba je bolj moteča. V tem času ne smete voziti avto.

Lp

V zvezi z zgornjo temo imam tudi jaz vprašanje.
Napisali ste, cit. “pregled se prične s tem, da kapnemo v oko kapljico, ki razširi zenico. Kapljica nekoliko zapeče, vendar le nekaj sekund. Nato je potrebno počakati 10 do 15 minut, da se zenica razširi.”

Mojemu otroku (9 mes je imel takrat) so kapnili v oko 3 vrste različnih kapljic in vsake vrste več kapljic,nato je sledila 5 minutna pavza in spet smo ponovili isti cikel kapljic, in tako 3 cikle zapored. Vse skupaj je bilo zelo neprijetno in za otroka zelo hudo (vsaj po jokanju sodeč), zdaj pa me zanima ali je res potrebno toliko kapljic za en pregled? Ali je kakšna bližnjica do razširitve zenice, je res kot ste napisali da gre tudi samo z eno kapljico? Ali je tako samo pri odraslih? Kmalu sem nam namreč spet obeta pregled in me je že zdaj strah teh kapljic:-(

Vnaprej hvala za odgovor in lp.

Spoštovani,

opisala sem pregled očesnega ozadja pri odraslih. Pri otrocih je potrebno drugače, ker ob tem pogledamo tudi dioptrijo. Včasih uporabljamo še drugačen način dajanja kapljic, odvisno od namena.

lp

New Report

Close