Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Pregled

Pregled

Pozdravljeni.

Zanima me (natančno) kako poteka pregled pri optiku za očala. Opažam da slabše vidim pa si ne upam iti na pregled. Morda bi pomagalo če bi vedela kaj me čaka.

Hvala.

Nič strašnega ni. Čisto enako kot vsepovsod (ni razlike pri optiku in zdravstvenem domu). Naročite se, ter pregled opravite, nakar si izberete očala ali kontaktne leče. Vnaprej se pač ne morete pripraviti (nič ne pomaga).

Lp.

Nič groznega, usedeš se na stol, prisloniš na “stojalo brado in čelo in gledaš naravnost, optik pa ima senzor, ki ti zmeri dioptrijo, sploh se te ne dotakne… traja pa skoraj minuto 🙂

To, kar ste napisali je samo en delček pregleda oz. refrakcije. Tej aparaturi se reče avtorefraktometer (autorefractometer) in vam računalniško izmeri dioptrijo. To je objektivna refrakcija, ki se izvaja brez sodelovanja pacienta.

Lahko se izvede še skiaskopija, katero pogosto uporabljamo pri otrocih.

Nato se preide na subjektivno refrakcijo s sodelovanjem in povratnimi informacijami od pacienta. Nadenemo vam probna očala oziroma prislonimo foropter (Phoropter), s katerim se menjava probna steklca. Po določitvi dioptrije, preventivno izmerimo tudi očesni pritisk, (to izvajamo oz. se izvaja samo pri boljših optikih z računalniškim tonometrom), ki pokaže obolenja oči (glavkom ali zeleno mreno, ki je zelo pogosto obolenje v Sloveniji), ter očesno ozadje z oftalmoskopom, kjer se lahko odkrije še marsikatero obolenje oči.

To je sicer zelo na “grobo” opisan postopek, ki se tudi razlikuje od primera do primera in tudi od optike do optike oz. zdravnika. Aparature, katere sem omenjal lahko vidite tudi na moji internetni strani po rubriko pregledi:

Lp.

New Report

Close