Pravičnost učiteljic

Pri nas se nam zdi da učiteljica ni pravična do vseh otrok enako. to niso samo moja opažanja ampak tud otroci tako pravijo.
Se zgodi, da enkrat so eni kaznovani za neko dejanje , takoj naslednji dan pa za isto stvar ni kaznovan določen otrok…

kako ukrepati ? povedati njej ali kar ravnateljici?

a ste imel kakšno tako izkušnjo

Meni bi bil zelo pomemben podatek starost otrok. Ker tudi domišljija dela svoje.

dogaja se v 2.r. OŠ

To so še majhni otroci, znajo pa biti kar naporni.
Če se vam zdi, da se dogaja krivica otrokom, je prvi naslov vsekakor dotična učiteljica.
Za katere stvari in kako jih učiteljica kaznuje?

Če se da, najprej poskušam spodbuditi kar otroka, da gre sam k učiteljici in ji pove, da je prizadet in zakaj. Če to ne zadošča in glede na starost otroka, se z učiteljico pogovorim tudi sama. Običajno je zgodba učiteljice “malček” drugačna kot otrokova, ali pa učiteljica razloži svoje dejanje. Če se z njo strinjam, je itak v redu (se potem doma pogovorimo še z otrokom), če se mi ne zdi v redu, pa tudi povem svoje videnje.

Nikoli pa ne bi šla k ravnateljici preden bi se pogovorila z učiteljico.

Si z otroci ves čas v razredu?
Če ne, poslušaj še drugo stran in se z njo pogovori.

deli podpise za razgrajanje, za domače naloge včasih pa tud kar tako
in to učencem, k so pridni ali pa to stvar naredijo recimo prvič.
Pomoje se lahko opozori učence naj delajo naloge ali naj ne razgrajajo
nato pa sledi podpis. Ne pa da nimaš naloge 1x in kar sledi podpis …

no to je pa zame mal preveč!!

al sem mal preveč čudna

Mogoče res.
Mogoče misliš, da imajo “pridni” veto na kaznovanje.
In da se lahko kaznuje samo “poredne”.

čisto vsak starš je že slišal doma pripombe svojih otrok, da ga ena učiteljica ne mara… jaz sem vedno dejala, pozabi na to, v življenju te itak ne bo maral vsak in se nisem vtikala dokler ni bilo res kaj hujšega, krivica pri ocenah… Potem sem šla v šolo z otrokom in lepo dejala, dobro kaj se dogaja, da vidva ne moreta in moreta priti na isto valovno dolžino in nato učiteljičini jamranje in nekaj naokoli in sem samo dejala, da jo čisto razumem, da ji niso pri srcu vsi otroci, toda da pa ne dovolim, da bi to vplivalo na njeno poštenost pri ocenjevanju…in je bil potem mir!

Pojdi na govorilne ure, tvoj otrok naj bo zraven in povej ji kaj ti doma govori, lahko se celo zgodi, da ti otrok laže ali pretirava, tudi to se dogaja…torej najprej uciteljica, da vidis kaj sploh je res, otrok naj bo zraven, da bos videla kako odreagira in kaj se dogaja, šele zadnji ukrep je ravnateljica!

ok hvala no sej tko bom naredila
sam bom šla sama , da slišim njeno verzijo men v obraz…

se dogaja, ker so učiteljice samo ljudje in ljudje grešimo….ker pa so one šolane za to, da ne delajo razlik in da znajo umiriti, zamotiti, motivitati…otroke je zgodba drugačna

pojdi, se pogovori z njo nato pa čakaj, da se bo stanje umirilo in bodi vesela, da je že marec in bo kmalu konec šolskega leta

ne pojdi sama, zraven naj bo otrok, da vidis reakcijo nje in njega!

Ja, ja, faks delaš, pa se tam 4 leta učiš, kako ne delaš razlike med učenci!

Noben učitelj ne more biti tako popoln,da ne bi bil kdaj krivičen. Sploh pa vsak otrok dogodke doživlja po svoje. Namesto, da se z otrokom smilita sama sebi, priporočam, da prebereš knjigo Vzgoja dobrega otroka na preprost način od Juddy McFadden, še posebej poglavje Kako naj otrok pripravi učitelja do tega, da ga bo imel rad.

Kaj pa tebe brigajo drugi otroci in to, da niso dobili podpisa, če niso imeli domače naloge?? Če je tvoj dobil podpis, ga je dobil zato, ker ni imel naloge. Jaz bi kot mati hotela vedeti, če moj otrok naloge ni naredil, po tem ko sem ga doma vprašala, če je kaj za nalogo, pa je rekel, da ni.

Če ti je odveč dobivati obvestila v obliki podpisa, povej to na govorilnih urah učiteljici, in prepričana sem, da te s tem ne bo več morila. Isto velja za razgrajanje. Kot mati bi jaz hotela vedeti, ali je moj otrok medtem, ko bi moral poslušati, razgrajal. Briga me za Pinkota Palinkota, mene bi zanimal moj otrok. Če ti je za te stvari vseeno in nočeš dobivati obvestil, kako tvoj otrok dela in kako se obnaša, povej to črno na belem učiteljici in bo mir. Samo potem ne jamraj, ko bo mulc v 7. razredu in bo neobvladljiv.

Ali si se mogoče vprašala, kaj je namen podpisa. to ni kazen za otroka. Če gledamo s tega stališča, potem je to bedasto. To je obvestilo staršem, naj se o zadevi z otokom pogovorijo!!!!!!!!!!!!!!!!!! In če se moajo veličastni starši podpisat, je to zato, da una od učiteljlice ve, da ste s tem seznanjeni in nato ji ostane samo upanje, da ste s z otrokom o zadevi pogovorili, da bo delal naloge, da ne bo pretepal drugih,….
Kaj pa da učiteljica drugim otrokom, pa tebe popolnoma nič ne zanima, ker nisi njihov zakoniti zastopnik in ti učiteljica niti pod razno ni dolžna kaj pojasnejvati! V bistvu je dolžna o drugih učencih biti tiho (ti oa, če si pametna tudi, če boš govorila o mojem otroku, te lahko tudi tožim!)

T.i. podpisa v šoli že zdavnaj ni več. Zabeležka učiteljice v beležko ali zvezek je pač obvestilo staršem o tem ali onem – za kar bi morali biti starši hvaležni, saj kaže na skrb učiteljice in željo po takojšnjem obveščanju in sodelovanju s starši. Pravi vzgojni ukrep – kot kazen – pa je čisto nekaj drugega – gre se za uradni obrazec, ki ga podpiše ravnatelj in ga ponavadi pride v šolo podpisat tudi sam starš. Ukrep pa se ne napiše, ker je bil otrok “poreden” ampak, ker je naredil tako in tako kršitev po tem in tem členu pravilnika o pravicah in dolžnostih učencev.

Svetujem ti slikanico “Gos trapasta in koza neumna”- Isabel Abedi. Boš hčerko veliko bolj razumela. S čim se ene ukvarjate. A res nimate drugega dela, kot paziti na to, da se vašim otrokom ne zgodi kakšna krivica?!

dandanes je zelo težko biti učitelj

Poljub je kralj dotikov

New Report

Close