Najdi forum

Pravice staršev do otroka

Lepo pozdravljeni!

Zanima me kakšne pravice imajo starši do otroka, če še ni polnoleten. Vsi govorijo, da oni v tem obdobju odgovarjajo zanj. Ni mi pa jasno v katerem smislu. Zato prosim, če bi mi lahko navedli nekaj primerov. V čem je razlika da ne morem biti že zdaj samostojna in da mi kr naprej postavljajo neke pogoje in da mi ukazujejo. A res ne morš bit samostojen, čeprav si že lahko oziroma si za to že sposoben. A se res morajo tako držati te meje (18 let).
Zanima me še, kaj se zgodi če naprimer zanosim, ko sem še mladoletna.
A me lahko pol starši prisilijo, da naredim splav? Če lahko, potem to nebi bilo pravično in se konc koncev lahko žačnem spraševati, če imam kot otrok sploh kakšne pravice.

Za odgovore se Vam prav lepo zahvalujem.

Spoštovana Katy,
vprašanje bi bilo sicer bolje nasloviti na pravnika, pa vendar:
starši morajo skrbeti za orrokovo dobro in namesto njega odločati v času, ko tega sam po pravni dikciji ni zmožen.Sem sodijo finančne transakcije kot so promet z nepremičninami, ki jih ima otrok v lasti ( na primer dediščina) sklepanje pravnih poslov, pa tudi soglasje za operativne posege.V absolutnem smislu to velja do dopolnjenega petnajstega leta, ko se mladoletnik pod posebnim pogoji lahko celo zaposli.Po petnajstem leetu starosti je stopnja osebnostne zrelosti vsebinsko različna, nekateri niso vsebinsko zreli celo pri enaindvajsetih letih, ki veljajo kot mednarodno priznan zečetek odraslosti.Načelno bi torej veljalo, da starši lahko zahtevajo prekinitev nosečnosti le do hčerkinega petnajstega leta starosti.
Vsebinsko pa je zrelost premo sorazmerna stopnji odgovornosti, ki pa jo je treba z vedenjem dokazati.Prvi korak je vzpostavljanje in vzdrževanje odkritih in fer odnosov v družini, kjer je treba izključiti elemente izsiljevanja s te ali druge strani.Nasklednji korak je prevzemanje obveznosti, ki so sicer domena odraslih, šele na podlagi tega je možno pravice odraslih tudi zahtevati.
Spoštovana Katy, predlagam vam, da v družinskem parlamentu najprej pomagate ustvariti tvorno vzdušja za pogovor, potem pa nekaj mesecev več ali manj do polnoletnosti v vaših pravicah ne bo igralo vsebinske vloge.

New Report

Close