pravice iz zdravstvenega zavarovanja
Zanima me, koliko ultrazvočnih pregledov ploda plača zdravstvena zavarovalnica in kolikokrat ginekolog ugotavlja obseg glavice, velikost in težo otroka.
Mojo nosečnost je spremljal ginekolog koncesionar in sem za ultrazvočne preglede non stop plačevala, zdaj 3 tedne pred datumom poroda, pa sploh ne vem, koliko je otrok velik … oceno ploda mi je ginekolog neredil 2x. Prvič na prvem pregledu, ko smo ugotavljali čas trajanja nosečnosti, nato pa še 1x, nekje konec 4 meseca na morfologiji.
Nosečnost sicer poteka b.p. vendar pa imam občutek, da delo ginekologa ne štima.
Jaz sem imela pri vsakem pregledu ultrazvok in nisem nič plačala (dve neproblematični nosečnosti , dva različna ginekologa s koncesijo -Lj in MB). Plačala sem samo nuhalno. Pri prvi nosečnosti smo sicer imele pokrite tri ultrazvoke, pri drugi pa samo dva, vendar je meni skoz naredil ultrazvok pa za slikice nisem rabla nič plačat.
Pripadajo ti naslednji brezplačni UZ:
1. potrditev nosečnosti – od 8.-11. tedna
2. meritev nuhalne svetline, če ti to dela tvoj G in nima koncesije ter ne snema na CD in da samo slikico 2D – v 12. – 13. tednu
3. morfologija – kontrola rasti ploda (organi, velikost, ipd.) – cca. 20-23. teden
4. ponovna morfologija – 30.-34. teden
to so brezplačni UZ, če poteka nosečnost ok in v javni ustanovi. Tako imam jaz zdaj že v drugi nosečnosti v porodnišnici KR.