Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pravice bolnika

pravice bolnika

Pozdravljeni,
pogledala sem na forum pravice bolnikov, vendar nisem našla odgovora na svoje vprašanje, zato se obračam na vas, v kolikor mi boste lahko svetovali.
Stric je imel v roku dveh mesecev odstranjen žolčnik, eno ledvico in vranico, zaradi bolezni. Na srečo je sedaj dobro okreval in že dela po osem ur. Zanima pa me ali ima v njegovem primeru pravico zahtevati od svojega zdravnika za priznanje delne invalidnosti. Stric je iz manjšega kraja in se take zadeve zelo težko rešujejo z lokalnim zdravnikom. Nekako ni naklonjenosti za take pogovore. V kolikor sem vas obremenila z vprašanjem na katerega mi ne morete odgovoriti, vas prosim za nasvet, kje bi lahko o tem povprašala. Zanima me kaj mu sploh pripada ob taki operaciji in kakšen je postopek pridobitve pravice.
Hvala vam,
Darja

Spoštovani!

V tem primeru ne govorimo o pravicah bolnika, temveč o pravicah zavarovanca iz naslova pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Če še dela in je zdravljenej končano, potem ima pravico, da se invaldisko upokoji, če bo po končanem zdravljenju njegovo stanje tako, da ne bo več sposben za delo, ki ga sicer opravlja.

Če ste mislili na priznanje telesne okvare, potem pol leta po operaciji lahko zravniku predlaga, da ta vloži vlogo (ki jo mora zavarovanec plačati) za ugotovitev % telesna okvare zaradi izgube enega parnega organa (ledvice) in izgube organa (vranice). Koliko % to nanese, vam ne znam povedati, niti ali je to toliko, da bi bil urpavičen do denarnega nadomestila za telesno okvaro. To bi vam lahko povedal referent na ZPIZ-u, ki pogleda v seznam in pove.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close