Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Pozitiven indirekten Coombsov test

Pozitiven indirekten Coombsov test

Pozdravljeni,

22. 6. 2021 (13. teden nosečnosti) sem imela biopsijo horionskih resic. Ker sem RhD  negativna, so mi po posegu prevenrivno injicirali IgG anti-D. ICT 25. 5. 2021 in 21. 6. 2021 sta bila obakrat negativna. V nadaljevanju sem imela ponovne krvne preiskave 21. 9. 2021, predviden plodov fenotip je Rh pozitiven, prav tako so preiskave pokazale tudi ICT pozitiven. Kot komentar je v izvidu navedeno: Pozitiven ICT je najverjetneje posledica preventivne inokulacije IgG anti-D dne 22. 6. 2021. Ostala najpogostejša klinično pomembna protitelesa smo izključili. Sedaj, v 28. tednu nosečnosti sem ponovno dobila injekcijo IgG anti-D in še eno bom ob porodu.

Skrbi me, ali je vzrok za tokratni pozitiven ICT test res kot je navedeno v komentarju in se lahko tekom nosečnosti še spremeni, ali je že zaključeno, da bo ICT test ostal pozitiven, saj po prebranem to pomeni, da bo pri vseh nadaljnjih nosečnosti lahko prišlo do propadanja eritrocitov in s tem do slabokrvnosti ploda oz. otroka.

V komentarju je še navedeno, da je bil plodov fenotip določen iz vzorca periferne krvi nosečnice. Po porodu pošljite vzorca krvi otročnice in novorojenca za serološko testiranje.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vse dobro želim.

Lep pozdrav

Apolonija

Spoštovani,

injekcija anti D, ki ste jo dobili po BHR so protitelesa, ki povzročajo pozitiven ICT, ampak ta protitelesa so pasivna in se ne obnavljajo, če ne pride do imunizacije z RHD+ krvničkami. Točno to naj bi preprečevala injekcija anti D. Po porodu boste dobili še en odmerek anti D zaščite, kar bo povzročilo še nekaj mesečno kroženje teh po vaši krvi, nato pa bodo upadla in izginila iz krvi. Sicer pa anti D zaščita ni 100% zanesljiva. Cca 1% nosečnic, ki dobijo to zaščito kljub vsemu postane senzibiliziranih proti RhD+ ampak to bomo lahko ugotovili šele vsaj 6 mesecev po porodu oziroma ob začetku naslednje nosečnosti, ko se to rutinsko preverja.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close