Povračilo stroškov za fiksni zobni aparat
Bila sem operirana zaradi progenije. Ker sem morala pred samo operacijo na zgornjih in spodnjih zobeh nositi fiksni aparat, katerega sem tudi sama plačala, vključno z vsemi menjavami žičk ter vsega ostalega, kar pride zraven, me zanima, ali je možno, da od zavoda za zdravstveno zavarovanje dobim povračilo stroškov za fiksni aparat.
Za operacijo progenije sem se odločila zato, ker nisem mogla gristi z zobmi ( grizla sem lahko zgolj na desni strani čeljusti, hrane s sprednjimi zobmi sploh nisem mogla odgrizniti in sem se dobesedno davila s hrano, kadar sem jedla kakšno meso ali kaj podobnega ).
Zato me zanima, ali je zaradi navedenih razlogov možno od zavoda za zdravstveno zavarovanje pričakovati povračilo stroškov ortodonske terapije?
Spoštovana!
Sedanja pravila ZZZS določajo, da je zdravljenje ortodontskih nepravilnosti finančno krito s strani ZZZS, če je nepravilnost ovrednotena kot srednja, težka ali zelo težka (lahke nepravilnosti tu niso zajete), če je bila nepravilnost odkrita pred dopolnjenim 16. letom starosti in samo zdravljenje začeto pred dopolnjenim 18. letom starosti. V vseh ostalih primerih zdravljenja morajo le to plačati pacienti sami. Pravila v zvezi s tem so torej napisana jasno in eksaktno.
Ker pa je šlo v vašem primeru, kot se iz pisanja da razbrati, za zelo težko nepravilnost, lahko morda poskusite z vlogo prošnje na ZZZS, v kateri natančno opredelite svoje začetno stanje in spremljajoče težave. Seveda bo potrebno priložiti tudi izvide vseh lečečih zdravnikov. Morda boste celo naleteli na posluh. Točnega izida vam žal ne znam napovedati. Želim vam veliko vztrajnosti in uspeha. Lep pozdrav!
Spoštovani!
Če ste bili že deležni ortodontskega zdravljenja s strani ZZZS, pa ste zdravljenje iz kakršnihkoli razlogov samovoljno prekinili, vam ortodontsko zdravljenje na račun ZZZS ne pripada več. Lep pozdrav.