Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Povezava med mrazom in vnetjem ušes/prehladom

Povezava med mrazom in vnetjem ušes/prehladom

Spoštovani,

na naslednji spletni strani sem zasledil dva mita (velja za otroke), za katera sem iz svojih izkušenj mislil, da sta resnična: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/imamo-starsi-vedno-prav?utm_source=medovernet&utm_medium=vsebovredu&utm_content=imamo-starsi-vedno-prav%20&utm_campaign=mon-povzetki&cm_mmc=VseBoVredu-_-Medovernet-_-Povzetki-_-imamo-starsi-vedno-prav

in sicer:
3. Če greš ven premalo oblečen, se boš prehladil.
8. Na veter ne smeš brez traka ali kape, da si ne prehladiš ušes.

Pod navedenima mitoma je razložena, da virusi povzročajo prehlade, srednje uho pa zboli zaradi okužbe.

No, potem sem tukaj (neregistriran) napisal moje verjetno zmotno mnenje, da mraz olajša virusom oz. okužbi, da pride v telo, kar pa sem po branju odgovorov podvomil: http://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11038344&p=11352583#p11352583

Zaradi navedenega me zanima, zakaj sem kot otrok vedno, ko sem bil na mrazu brez šala, kape, s premalo oblačili, naslednji dan bil bolan? Vnetja srednjih ušes so se mi v prvih letih življenja kar vrstila. Iz časa pubertete (star sem bil 12 let) pa se spomnim naslednjega: bilo je tako hladno kot danes. S sošolci smo čakali na avtobus, pihalo je. Ker nihče od mojih vrstnikov ni nosil kape, s prvošolčki pa se nisem želel primerjati, tudi sam nisem imel kape. Posledica: že naslednji dan me je hudo bolelo uho – dobil sem vnetje srednjega ušesa.

Vljudno prosim še za informacijo, ali ima to kaj opraviti s tem, da sem že od rojstva slabo slišal – bil naglušen na desno uho in skoraj gluh na levo uho? Ali je mogoče, da je verjetnost vnetij srednjih ušes večja pri osebah z okvaro sluha? (za obratno povezavo, da vnetja srednjih ušes povzročijo izgubo sluha pa tudi prosim za informacijo, ali je resnična, ker zdaj dvomim že v vse, kar sem kdajkoli slišal)?

Želim povedati še to, da sem v starosti 9 let imel tako hudo vnetje srednjega ušesa, ki so ga lahko pozdravili samo z Garamycinom (gentamicinom), ki je bil tedaj najmočnejše zdravilo, ki je bilo na voljo. Leta kasneje, ko sem imel 14 let, sem izgubil sluh na desnem ušesu – ali je mogoče, da zaradi garamycina, za katerega sem nekako v tem času izvedel, da škodi sluhu?

Kaj je torej bil razlog, da sem bil takoj bolan, če sem bil kje premražen ali je to zgolj naključje, da sta pri meni premraženost in prehlad/vnetje ušes povezana?

Podhladitev telesa, premraženost, olajšujejo delo prehladnim virusom, s katerimi bi sicer telo v dobri formi opravilo skoraj brez težav ali le zminimalno borbo. Torej je možno, da nekdo, ki ga dlje časa zebe, je premražen, dobi prehlad, ker je bilo delo tem virusom olajšano.
Pogosti prehladi s posledičnim vnetjem srednjega ušesa, predvsem nezdravljenimi vnetji, znano poškodujejo bobnič, ki postane manj gibljiv, bolj rigiden in dologoročno gre lahko tudi za okvaro sluha.
Ali imajo ljudje z okvaro sluha večjo nagnjenost k vnetjem srednjega ušesa, je odvisno od okvare. Zagotovo pa tem ljudem svetujemo čuvanje sluha in hitrejše ukrepanje pri vnetjih kot pri zdravih osebah.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close