Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija povečane bezgavke, slabo počutje

povečane bezgavke, slabo počutje

Spoštovani!

Že nekaj časa imam povečane vratne bezgavke na obeh straneh. Običajno so bolj povečane bile na desni strani, zdaj zadnja 2 tedna pa opažam, da so mi precej narasle na levi strani. Tudi neko povsem novo bezgavko (morda bulo) sem zatipala. Precej velike so in tudi pod čeljustjo na levi strani imam neko bulico, tako da ko obrnem glavo v levo stran me to zaboli.
Pred letom sem imela pregled pri infektologu, kateri me je poslal na punkcijo desne bezgavke in je bila negativna. Poleg tega so mi na ORL naredili UZ in ugotovili povečane bezgavke, vendar nič patogenega. Diagnoza: reaktivni limfadenitis.
Že nekaj mesecev imam težave z želodcem, nakar so mi naredili gastroskopijo in ugotovili bakterijo Helicobacter Pylori na dvanajsterniku. Jemala sem 2 močna antibiotika, po katerima sem se počutila zares slabo. Zdaj še moram nekaj časa jemat tablete za kislino. Še vedno me boli želodec, vendar malo manj. Me pa zato velikokrat boli v predelu popka. Včasih mi prav neka izboklina nastane. Čudno.
Se pa res zelo slabo počutim. Vmes se mi tudi vrti. Dosti krat imam občutek, da ne bom zmogla niti vstat, saj nimam moči. Vsak majhen napor me utrudi in sem tudi zelo zadihana. Zaradi tega so me poslali k pulmologu, kateri je ugotovil, da so pljuča v redu. Mi je pa naredil krvne preiskave. Vse je normalno, razen povečane sedimentacije (24) in monocitov ter ALT. Levkociti in limfociti so ok, CRP in TSH je tudi ok (5). Zadnji mesec dni tudi ugotavljam pogosto srbečico. Zadnje dni je ta srbečica konstantna in to povečini zvečer. Srbi me praktično celo telo: roke (predvsem ramena), hrbet, noge mal manj, obraz me zelo srbi, predvsem čelo in nos ter lasišče. Boli me tudi leva podpazduha. Pulmolog me je pretipal in rekel, da se tipa bezgavka, vendar da ni hudega.
Danes pa sem nekje prebrala, da so znaki za limfom lahko srbečica, povečane bezgavke, utrujenost… Seveda me je začelo skrbet, saj sem se nekako našla v teh simptomih. Zanima me, če je možno, da me “napada” limfom ali kaj podobnega???
Naj samo omenim, da so mi lani naredili test za EBV in so neka protitelesa bila pozitivna, tako da so mi rekli, da sem verjetno v preteklosti prebolela infekcijsko mononukleozo.
Danes sem v tem istem članku prebrala, da ljudje, ki imajo EBV ali Helicobacter Pylori, da so lahko bolj izpostavljeni nastanku limfoma.
Res več ne vem, kaj naj si mislim. Komu se naj obrnem? Moja osebna zdravnica je stalno zaposlena in me v minuti odpravi. Kateremu zdravniku bi pravzaprav morala it, zaradi teh bezgavk? Zanima me, če so levkociti, limfociti (krvna slika) v redu v primeru limfoma?
Prosim za vašo pomoč in nasvet, ker me res postaja strah.
Iskreno se Vam že vnaprej zahvaljujem za čimprejšnji odgovor in pojasnila.
Lep pozdrav,
Barbka

Včeraj sem pozabila napisati še nekaj verjetno pomembnega, kar se teh mojih težav tiče: zaenkrat nisem nič posebej shujšala, le za kakšno kilo (kar je verjetno dobro), res pa je,da ponoči slabo spim. Včasih se zbudim prepotena, običajno pa se le prebujam in takrat mi je včasih tudi slabo ter se zares slabo počutim.
Stara pa sem 29 let.
Še enkrat hvala za Vaš trud.
V težkem pričakovanju Vašega odgovora, Vas lepo pozdravljam.
B.

Živjo, Barbka,

prebrala sem vse težave, ki te pestijo. Verjamem, da te skrbi, vendar vse bezgavke, ki so povečane, še niso vedno limfomske. 🙂

Sprašuješ glede srbečice…. ponavadi pri limfomu srbečica traja skozi cel dan. Nenehno srbi koža. Vsaj tako tarnajo limfomski bolniki.

Teorija res piše, da bakterija, ki jo omenjaš ter EBV lahko povzročita limfom, seveda pa to ni pravilo!

Moje osebno laično stališče je, da zamnejaj splošno zdravnico. Ni prav, da te obravnava eno minuto, sploh, če imaš težave, o katerih pišeš.

Tvoje vprašanje bom poslala še zdravnici – onkologinji za mnenje. Vendar naj te to ne prestraši. V bistvu je namen ta, da te pomiri. 🙂)

Drži se!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Živjo Kristina!

Hvala za odgovor. Ja res me zelo skrbi, predvsem pa zato, da zadnje dni imam poleg še vseh ostalih zadev vročino, 37 stopinj, tako da je to še spet en razlog več, da me skrbi. Moj imunski sistem se nekako ne more k sebi spravit. Vedno me pestijo neki prehladi. Zgleda, da vse kar je mogoče, se name spravi.
Sem pa hvaležna za pomoč in se že vnaprej zahvaljujem za zdravničino mnenje in odgovor.
V težkem pričakovanju odgovora, pošiljam lep pozdrav,
B.

Težve so lahko posledica vnetja (okužbe), lahko pa bi bile tudi v sklopu limfoma. Limfomske bezgavke običajno ne bolijo, tako da to bolj govori v prid vnetno spremenjenim bezgavkam. Tudi srbečica, ki jo gospa opisuje, ni povsem tipična. Infekcijska mononukleoza se lahko tudi reaktivira in daje podobne težave – utrujenost, povišan delež monocitov, povečane bezgavke,..

Kljub vsemu bi priporočala ponovno punkcijo bezgavk glede na to, da te rastejo in se pojavljajo nove in ker je od prejšnje punkcije minilo že eno leto. Lahko se namreč zgodi, da je punkcija tudi negativna (reaktivni limfadenitis), pa gre vseeno za (največkrat indolenten) limfom, zato jo je treba ponavljati, če bezgavke ostajajo in se večajo.

Težave z želodcem so lahko povsem ločene, zanima pa me, ali so gospe ob gastroskopiji (kjer so potrdili okužbo s Helicobacter pylori) jemali tudi vzorčke tkiva za histološki pregled. Krvni izvidi (levkociti, limfociti) so lahko pri limfomu povsem normalni.

Gospa naj se kar obrne na izbrano zdravnico za ponovno punkcijo. Če bo ta spet negativna, pa morda še enkrat na infektologa.

LP Jezeršek

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Hvala za odgovor Kristina in dr. Jezerškova!!!

Ob gastroskopiji so mi vzeli neke vzorce, zaradi suma na celiakijo. Tako, da ne vem natančno kakšni so rezultati.
Zelo me je strah vsega tega dogajanja, saj se izredno slabo počutim, zdravniki pa se obnašajo, kot če je vse to v moji glavo. Zaradi tega mi je zelo hudo in nekako izgubljam zaupanje v zdravstveni sistem. Vse se prelaga, presliši in tako minevajo tedni, meseci, moje počutje pa ob tem naglo pada.

Na punkciji sem bila na ORL oddelku, ker so mi delali punkcijo desne bezgavke s pomočjo UZ. Citologinja namreč ni upala delati punkcije brez UZ zaradi vratnih žil, zato me je poslala k ORL specialistu. Izvid je bil tak, zelo površen, če se mene kaj vpraša, ampak s tem so bili vsi zadovoljni:
“Malo limfatičnega materiala – kri in med krvjo razredčeni elementi limfatičnega tkiva, brez bistvenih sprememb, drugih celic ni. Dg.: verjetno gre za reaktivni limfadenitis, vendar je celičnega materiala premalo za dokončno objektivno diagnozo, neuporabno.”
Takšen je bil rezultat. Zdravnik mi je potem čez 2 tedna ponovil UZ in to je bilo to. Tako, da dejansko ne vem kaj se z mano dogaja in izgleda, da to tudi nikogar ne zanima. Čutim in vem, da je z mano nekaj narobe.

Sedaj sem nanovo zatipala bulico/verjetno bezgavko na levi strani, kjer imam tudi eno bulico tik pod brado. Kaj naj ponovim punkcijo na desni strani ali naj raje delajo punkcijo na levi strani, kjer se je pojavila nova???
Prosim svetujte mi kam se naj obrnem, da bo se enkrat že ta zadeva razčistila? To več ni podobno življenju in včasih res mislim, da so mi šteti dnevi, jaz pa bi tako rada živela, polno živela, zdrava in nasmejana, kot sem včasih bila.

Izvedela sem, da obstaja neka krvna preiskava, marker, kjer določijo, če gre za limfom ali ne. A je to res in če je, kako se imenuje ta preiskava, da bom potem zahtevala, da mi jo naredijo, če drugače ne bo šlo???

Hvala za vse in v pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.
Obupana in prestrašena, Barbara

Barbara,
sama sem imela zelo podobne težave, kot jih opisuješ. Zato, ker dobro vem, kako težko je živeti v strahu in negotovosti, bi ti svetovala, da vztrajaš pri nadaljnih preiskavah.
Jaz bi na tvojem mestu zahtevala od osebnega zdravnika napotnico za onkologa, ker ti bo te vrste specialist z največjo gotovostjo ovrgel ali potrdil sum na limfom. Sama sem dvakrat zamenjala osebnega zdravnika.
Iskreno ti želim vse dobro, predvsem pa, imaš pravico, da si zdrava in se dobro počutiš in to čim prej, a ne! Predvsem pa nikar ne bodi obupana, zaupaj vase in verjemi, da se bojo tvoje težave rešile!
Prav lepo te pozdravljam!

Italjanka,
hvala za vzpodbudo. Mislim, da bom res morala nekaj sama ukrepati. Ampak živim na skrajnem koncu Slovenije, tako da do kakršnega koli onkologa treba iti v drug kraj, v Maribor ali v Ljubljano, zdravniki pa so pač taki, da nočejo pošiljati nekoga “brez veze” v druge bolnišnice. Druga stvar pa je spet, da če zdravniku poveš, kaj bi lahko bilo narobe s tabo, pa so eni celo užaljeni,da njim ti baje pamet soliš.
Dobro je vedeti, da nisem sama s temi težavami, ker si včasih res že mislim, da sem zmešana. Kaj pa so tebi ugotovili oz. kam si se ti obrnila???
Hvala za podporo in odgovor.
Lepo te pozdravljam in ti želim lep vikend!

Barbara,

glede na vse, kar si napisala, se mi zdi, da bi res potrebovala bolj natančno zdravniško obravnavo, pa ne glede na to, ali ti povzroča težave reaktivni limfadenitis, limfom ali mogoče celo kaj tretjega. Ali trenutno jemlješ kaka zdravila in zdravnica zato ne želi takoj ukrepati?

Dokler ne prideš pravemu specialistu v roke, bi ti jaz svetovala, da sama narediš zase nekaj preprostih stvari, za boljšo kondicijo tvojega organizma: jej kvalitetno, sveže pripravljeno hrano, sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove, beljakovine, ki ti ustrezajo (mogoče celo tiste v pahu), jaz bi na tvojem mestu tudi jemala dodatne vitamine in minerale. Gre za to, ga si povečaš odpornost, da se tvoje telo samo postavi v bran bolezni (katerikoli). Tudi močna psiha tu ni nepomembna, zato predvsem pazi, da se ne predajaš strahovom in žalostnim občutjem. Poskusi malo bolj “tehnično” gledati na svoje trenutne zdravstvene probleme, pa ti bo dosti lažje.

To vse ti pišem iz svojih lastnih izkušenj. Lani so mi postavili diagnozo Hodgkinov limfom, po uspešnem zdravljenju pa se danes počutim odlično in vse skupaj se mi zdi neprecenljiva življenjska pustolovščina!

Na koga sem se jaz obrnila? Na svojega novega osebnega zdravnika, ki me je bil pripavljen poslušati. Gre vendar za to, da ti zdravnik pomaga, ne pa, da ti samo piše bolniške in te na hitro odpravi. Res je na žalost še vedno veliko takih, a so tudi drugačni, v lanskem letu sem jih nekaj spoznala v času zdravljenja in sem jim neizmerno hvaležna. Splača se ti malo potruditi in najti nekoga, ki mu boš lahko zaupala. To, da bi te poslal na specialistični pregled v Ljubljano, se mi ne zdi tako težavno, saj poznam nekoga, ki je dobil napotnico za bulico, ki so jo že vnaprej opredelili kot nenevarno ( maščobni skupek ), a za vsak slučaj…

Kar z optimizmom glej v prihodnost, ne obremenjuj se preveč, naredi nekaj v smeri iskanja novega osebnega zdravnika, ki se bo zavzel zate.

Res ti želim, da se tvoje težave v kratkem rešijo in te prav lepo pozdravljam!

Italjanka,

res še enkrat hvala za vzpodbudo in nasvete.

Trenutno jemljem tablete Nolpaza, zaradi težav z želodcem, saj so mi pred dobrim mesecem dni odkrili bakterijo v želodcu, zaradi česar sem morala jemat 2 huda antibiotika : Lekoklar in Efloran, po katerima mi je bilo zelo zelo slabo in po tem sem se začela še slabše počutiti, kot sicer.
Zaradi želodca imam sedaj omejeno kaj lahko jem in kaj ne. Dejansko še nisem izvedela, če je za moje želodčne in črevesne težave kriva celiakija ali ne, tako da trenutno še jem vse, razen citrusov, jabolk in hrušk, katerim se na mojo veliko žalost moram izogibati zaradi želodca. Sem se zadnjič pregrešila in pojedla mandarine, pa mi res ni bilo v redu. Glede dodatnih vitaminov je tako – saj jih drugače jem, samo zdaj jih ne smem, ker pri tabletah Nolpaza se ne smejo uživati B vitamini. Zakaj, ne vem.
Za psiho vem, da je močan faktor. Zavedam se tega, da bi morala pozitivno gledati na svet, ampak ob vseh teh težavah, bolečinah, vrtoglavicah in slabem počutju, je to res težko.
Zdravnico sem zamenjala pred kakšnima 2-3 leti, saj sem prej imela zdravnika, ki me je večkrat otipaval za prsi, ko mi je poslušal pljuča, tako da sem morala zamenjati zdravnika, ker sem se ob tem res slabo počutila. Zdaj naj spet zamenjam zdravnika? Joj, ne vem kaj bom naredila. Moja zdravnica je precej zaposlena in sedaj usmerjena na moj želodec. Kar hitro mi napiše napotnico za kakšnega specialista, pa to je to. Še sama sem dobesedno lani morala izsiliti, da sem šla v Maribor na punkcijo, saj mi v naši bolnici sploh niso naredili punkcije bezgavke, ampak neke lojnice (vsak se lahko zmoti). Pa še tam očitno ni uspela punkcija, kot sem si želela, čeprav to boli kot sam hudič.

Morala se bom pomeniti z zdravnico, ampak res ne vem kako. Sploh več ne vem kaj ji naj povem, na kakšen način, da me bo poslušala oz., da si bo vzela čas zame. Trenutno sicer delam (samo 3 mesece), drugače pa sem brezposelna oseba in večina ljudi meni, da zato, ker sem brezposelna imam preveč časa razmišljati o sebi in zato me vse toliko bolj moti in boli. Ampak tega slabega počutja in bezgavk si ja ne morem izmisliti.
Resnično upam, da si bo vzela čas in me poslušala. Ampak vedno je polna čakalnica, tako da me vedno hitro obravnava in v tisti naglici polovico pozabim povedati.

Probala bom ne toliko misliti na to in res hvala za vso podporo in pomoč. Trenutno ne morem o tem nikomur nič zaupati, ker ne bi rada pretiravala in domače obremenjevala s svojimi strahovi. Tako, da ste mi vsi vi na forumu, s katerimi imam možnost se pogovarjati v veliko uteho in v veliko pomoč.

Tebi pa iskrene čestitke za prebolelo bolezen!!! Kapo dol 🙂
Vsi, ki prebolijo take hude bolezni so zame veliki junaki in pravi idoli 🙂

Hvala za lepe želje in prisrčen pozdrav!

Barbara, Italijanka ti je v vseh postih tako dobro svetovala! Prav ima, ko pravi, da se z napotnico obrni na onkološki inštitut, kjer ti še isti dan, ko prideš tja, lahko naredijo punkcijo bezgavke in oni se odločijo, katere. Mislim, da res ni niti dneva čakalne dobe. Je pa smiselno, da pokličeš v Ambulanto 6 na OI, kjer delajo punkcije in povprašaš za detjale. N.C. je 01/5879-200.

In če se bojiš limfoma, potem je res najbolje, da opraviš punkcijo na OI, kjer je tudi sicer center za limfome v SLO.

Drži se in pogumno naprej. :=)

Kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Draga Barbka,

vidiš, izkušnje z zdravniki so take in drugačne. Tebi je bil neprijeten preveč prijazen zdravnik, mene pa je preveč neprijazna zdravnica spravila na rob solza. Ko sem prišla iz njene ordinacije vsa zgrožena, sem komaj pomirila svojega moža, da ji ni povedal nekaj naukov o ravnanju s pacienti, ki bi jih res potrebovala. In tudi strokovno se je nepravilno odločila. A na splošno se mi zdi, da je pri izbiri zdravnika najbolje slediti svojim občutkom. Če se pri nekom ne počutiš dobro, boš z njim težko uspešno sodelovala.

Če še vedno zaupaš svoji zdravnici, kljub temu, da te na hitro odpravi, pa naj ti potem ona napiše napotnico, da boš vedela, pri čem si. Pa opremi se s kakšnim zvezkom, v katerem si zabeležiš vse, kar ji imaš za povedati. Jaz sem tudi tako delala in se zelo dobro obnese. Svoje zdravljenje vzameš kot en projekt, na katerem delaš ti skupaj z zdravniki – tudi oni pohvalijo ta način sodelovanja.

Glede težav z želodcem in prebavo – zelo dobre napotke v zvezi s tem lahko dobiš v literaturi o zdravi prehrani. Jaz sem tega prebrala na kupe in se spomnim, da zelo priporočajo sveže stisnjen sok zelenega zelja. Sama sem precej upoštevala priporočila v zvezi s prehrano in zdravnica me je zaradi tega zelo pohvalila ter dodala, da hrana zelo vpliva na zdravje. Mimogrede, prava kava se odsvetuje, predvsem pri težavah z želodcem (če jo slučajno piješ).

Upam, da ti je po naših nasvetih kaj lažje, glede na to, da domačih ne želiš obremenjevati. Dobro je, da s svojimi skrbmi nisi čisto sama. Če želiš, pa še kaj vprašaj, rada ti svetujem ( po svojih zmožnostih, seveda )!

Lep pozdrav in oglasi se še kaj!

Kristina,
hvala za posredovane informacije, nasvete in podporo. Mogoče znaš, kako je z temi punkcijami tam v LJ na OI. Meni so v bolnici rekli, da mora biti obvezno punkcija na vratu narejena s pomočjo UZ, zaradi žil, kar v mojem primeru absolutno drži. In če mogoče veš kako je onkologijo v Mariboru, ki je meni vseeno bližja.? Saj v LJ tud ne bi bil problem it, samo da se vse razreši.

Italijanka,
seveda mi je po vaših nasvetih boljše. So neprecenljivi in jih zelo cenim. Edino mojemu fantu sem zaupala (pa še to komaj danes), kaj se dogaja in kakšne strahove preživljam, ampak on je flegmatik in gleda na celotno stvar čisto drugače kot jaz, kar je super… če bi le jaz lahko bila tako sproščena in optimistična. Domače pa nočem po nepotrebnem strašit in jih obremenjevat. Tako, da res cenim, da se lahko na tem forumu “izkašljam” in zaupam težave ljudem, ki so že marsikaj preživeli in preboleli. te izkušnje so neprecenljive. Upam, da kaj takega mene ne doleti, če pa me je oz. me bo, pa sem hvaležna, da vem, da obstajajo ljudje s podobnimi težavami, da so jih prebrodili in so tu za nas.

Hvala obema, Kristina in Italjanka.

Jutri bom šla do zdravnice in bom videla kaj bom opravila.
Vsekakor javim kako in kaj.

Barbara, svetujem ti, da pokličeš na Onkološki inštitut, poglej na njihovo www in boš našla interni telefonski imenik. Pokliči vratarja v stavbo D, ta pa naj te poveže z ambulanto 6, kjer delajo punkcije. Tam ti bodo iz prve roke povedali, kako delajo punkcije na določenem mestu in ti tudi dali napotke, kako in kam se prijaviš.

Glede na to, da je na OI v LJ center za limfome in vsak dan opravijo kar nekaj punkcij bezgavk, bi jim jaz povsem zaupala. 🙂 Za MB ti ne znam povedati. Res je, da tam tudi zdravijo limfome, vendar glavnina se zdravi v LJ. Zato predvidevam, da na OI opravijo tudi največ punkcij.

Drži se, javi se še kaj!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Hvala Kristina za ta tvoj nasvet.
Bom pogledala stran in bom kar poklicala. Saj izgubiti res nimam kaj.
Nisem pa danes nič opravila, saj moje zdravnice ni bilo in edino ob ponedeljkih dela popoldne. Bom jo probala dobit v naslednjih dneh.
Ko bo kaj novega javim, drugače pa probam misliti čim manj na vse skupaj, saj me bo drugače to živo pojedlo.
Še enkrat hvala za vso podporo!

Javim se takoj, ko bo kaj novega.

LP, Barbara

Kristina,
držala sem se tvojih napotkov, vendar sem žal pri tem neuspešna. Že nekaj dni vztrajno kličem na OI. V internem imeniku sem našla tel.številki od ambulante 6. Sem klicala in klicala pa nič. Sem klicala vratarja, kot si mi naročila in le-ta mi je dal že znano številko. Ne glede kdaj kličem, nikoli se nihče ne oglasi. Klicala sem v presledkih od 7.30 do 14.45h in to več dni zapored.
Na internetni strani sem namreč prebrala, da naj bi se najprej naročil na “splošen” pregled in šele nato na punkcijo. Kako je s tem? A me najprej mora zdravnik/ca pregledati in šele ta odloči za punkcijo, ali jaz samo tja pridem z napotnico za punkcijo in tam na licu mesta se odločijo, katero bezgavko bodo punktirali?
Mogoče bi pa res bilo dobro najprej opraviti temeljiti pregled… hm, ne vem. Kaj ti praviš? A si lahko vsak sam izbere zdravnika, ali mu ga tam določijo?
Moje osebne zdravnice ni bilo, pa zato se hočem res zdaj vse v detajle pozanimati, da ji potem lahko povem kako in kaj.
Se opravičujem, da toliko sprašujem, vendar ne vem na koga se naj obrnem. Ta nasvet, da naj pokličem OI v ambulanto 6 je res dober, vendar je le pri tem ostalo…žal. Kličem kolikor se le da, vendar ne morem neprestano viset na telefonu, saj v službi nisem nikomur o tem govorila, v pisarni pa sem redko sama, tako da takoj ko je možnost pokličem, ali pa grem ven na”pauzo” in takrat kličem. Sem jih pa ziher klicala že več kot 10-krat.

Hvala za razumevanje in pomoč.
V pričakovanju odgovora, te lepo pozdravljam in ti želim lep dan,
Barbara (Barbka)

Živjo, Barbka,

ni mi jasno, kako to, da nihče ne dvigne telefona. Poskusi poklicati v sosednje ambulante na 5879-160, 5987-161 in vprašaj, kaj dogaja z ambulanto 6. Res mi ni jasno, zakaj ne dobiš nikogar. Vztrajaj in kliči. Mora se nekdo oglasiti.

Kot vem, greš z napotnico direktno na punkcijo. Šele potem, ko ugotovijo, če si sploh primer za na OI, ti dodelijo zdravnika. Seveda pa lahko tudi sama izbiraš.

Jaz bi na tvojem mestu poskušala čim prej od splošne zdravnice dobiti napotnico za punkcijo in se kar osebno odpravila v LJ na OI. Najverjetneje boš isti dan na vrsti (brez predhodnega naročanja). Vsaj tako je ponavadi. Le v petek baje za punkcije bezgavk ni najboljši dan. Je bolje med tednom (PON, TOR).

Pozdravčke,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Barbka, pravkar sem govorila s sestro na punkcijah. Z napotnico lahko prideš vsak dan od 11h – 13h in te vzamejo. Ni se potrebno predhodno naročati. Edino petek ni najboljši dan za punkcijo.

Tako, da …. pridobi napotnico in gas v LJ na OI.

Pozdravčke,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Kristina, iz srca hvala,da si se pozanimala. V ponedeljek grem k osebni zdravnici…
Meni so nazadnje delali punkcijo na desni strani, ker je tam bila pač največja, zdaj pa imam poleg te še precej tipne bezgavke na levi strani. A mora to moja zdravnica napisati, kje mi morajo delati punkcijo ali me tam pregledajo in sami določijo, katero je potrebno punktirat?
A je čisto vseeno komu grem ali mi mogoče koga posebej priporočaš?
Še enkrat oprosti, da te toliko gnjavim. Ne vem še kako ti bom lahko to povrnila, ti pa nekako bom 🙂
Imej lep vikend…
V pričakovanju odgovora te lepo pozdravljam,
Barbara

Oj,

samo v eni ambulanti (št. 6) na OI delajo punkcije tako, da ni možnosti izbire. 🙂 Punkcije pa delajo izurjeni strokovnjaki, ki vsak dan opravljajo to delo, zato jim lahko povsem zaupaš.

Spl. zdravnica bo presodila, kaj bo napisala na napotnico. Zdravnik, ki ti bo delal punkcijo na OI pa bo zagotovo presodil, kje bo najležje spunktiral najboljši vzorček vsebine bezgavke. Ti le pioskrbi, da dobiš napotnico in pot pod noge. Ostalo bo steklo samo po sebi. 🙂

Držala bom pesti, da bo vse ok. Na punkcijah dela krasna in zlata sestra Darinka, ki vedno rada potolaži zaskrbljene paciente. 🙂

Vidiš… to, da sem ti lahko kakor koli že pomagala, mi največ pomeni. Zato se ne obremenjuj, prav? 🙂))

Lepo bodi!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]