Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Povečane bezgavke

Povečane bezgavke

Spoštovani!

Skrbi me, ker ima naš 3 mesečni sinek zadaj
na glavici in za enim ušeskom ( na kosti ),
dobro tipne (malce povečane?) bezgavke…
Niso večje od 1 cm, so pa zelo dobro tipne.
Bolan ni. Se mi pa zdi, da so take že kar nekaj
časa. Nisem bila tako pozorna nanje, dokler
nisem šla brskat po vzrokih na internet. In vzroki
za povečane bezgavk znajo biti nadvse zlovešči.
Sedaj me noro skrbi… Levkemija? Limfom?…
Čisto sem iz sebe. Otrok je sicer živahen, ješč in
drugih simptomov nima. Njegov pediater meni, da
ni razlogov za tako skrb… Da naj opazujem.
Kako bi sploh prepoznala limfom, levkemijo? Je možno,
da bi se to kazalo samo z oteklimi bezgavkami zadaj
na glavici in za ušeskom?

Kaj menite? Bi me moralo skrbeti? Ker trenutno niti ne spim več…

Draga Oskarina,

strah ima res velike oči, še zlasti če se napaja na internetu, kjer mama prebira same zlovešče zgodbe.

Bezgavke na zatilju (pa tudi na vratu, pod spodnjo čeljustjo, pod pazduho, v dimljah) so pri otrocih zelo dejavne – njihova naloga ni le “prečiščevanje” limfe, ki se pretaka skozi njih po limfnih žilah, ampak tudi posredovanje obrambnih celic na mesta, kjer lahko v organizem vstopajo tujki (predvsem mikrobi). In kadar so bezgavke bolj dejavne (zlasti ob kakšni virozi), se povečajo in postanejo dobro tipne. Še posebej, če med njimi in kostjo ni obilice maščevja, mišic ali drugega tkiva (kar je npr. v zatilju).

Večina normalnih, sicer zdravih otrok v predšolski dobi (pri katerih je kakšen prehlad ali vročina na sezono nekaj čisto običajnega) ima tipne bezgavke, ki so včasih drobne in trše, drugič večje, mehkejše. Limfomi, levkemije ali kakšne druge zlovešče bolezni pa so izjemno redke – in se praviloma pokažejo po nekaj tednih slabšega počutja, bledice, izgube apetita, pojava modric po koži, driske in še česa…

Zato opustite brkljanje po straneh o malignih boleznih bezgavk (dovoljen je le pediatrični in neonatalni med.over.net :-)) in verjemite vašemu pediatru, da nimate nobenega razloga za skrbi…

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lep odgovor, kaj bi jaz dala da bi pred skoraj 17-leti imela tale forum, namreč jaz sem imela popolnoma enak problem pri starejšem sinu, prav tako je imel zadaj na vratu povečane bezgavke, seveda sem bila čisto panična in na vrat na nos oddrvela k zdravniku, pa ni bilo hvala bogu nič narobe.

kar nas ne ubije, nas naredi močnejše!
nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Naš fantek ima sedaj že 16 mesecev… In spet negotovost glede bezgavk. Pred tremi tedni je preboleval virozo, z visoko vročino in vnetim grlom. Bila sva tudi hospitalizirana na infekcijski kliniki. Potem je bil 1 teden zdrav, nato pa je spet zbolel. 4 dni vročine, vneto grlo. Sedaj je že nekaj dni OK. Razen utrujenosti in ne preveč dobrega apetita. Kar je najbrž normalno po virozi? Me pa skrbi zaradi bezgavk v dimljah. So povečane, zelo dobro tipne, sicer manjše od 1cm. Vendar se bolj tipajo kot pred virozo. Malce sem zmedena in prestrašena… Zakaj bolj tipne bezgavke v dimljah, če pa je imel vneto grlo? Ni to malce neobičajno? Strah me je, da gre za kaj zloveščega… Nekaj, kar ima 3 črke, prva je R.

Lep pozdrav. 🙂

Draga zaskrbljenka,

povečane bezgavke so pri otrocih nekaj povsem običajnega in kažejo na dobro obrambo telesa pred mikrobi – zlasti pri nekaterih virozah (ki nimajo le prehladnih znakov) se povečajo povsod v telesu, tudi v dimljah. Povečajo se tudi v trebuščku, lahko se povečajo tudi jetra in vranica – in v tem primeru je značilno, da imajo otroci slabši apetit, mnogi tožijo, da jih boli trebušček. Težave praviloma minejo v kakšnem tednu ali dveh, medtem ko ostanejo lahko bezgavke tipne še ves mesec (ali dlje, če se otroka loti kakšna nova viroza).

Letošnja zima in zgodnja pomlad sta bili obdobje zelo pogostih viroz – in so otroški oddelki v splošnih bolnišnicah ter Infekcijska klinika v Ljubljani že od decembra stalno prezasedeni. Torej niso viroze pri vašem otroku prav nič izjemnega.

O R pa prav nič ne razmišljajte. V primeru, da vam misel nanj ne da spati, pa obiščite pediatra – z odvzemom vzorčka krvi za določitev hemograma bo odgnal še zadnjo senco dvoma 🙂

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Dober dan. Mene tudi zanima nekaj o “povecanih” bezgavkah. Cca 2m nazaj sem prebolela prvo kot nekaksno gnojno angino (gnojne obloge v grlu), potem pa se vnetje zunanjega sluhovoda. Cez nekaj casa sem zatipala eno bezgavko pred usesom. Kasneje pa se pod spodnjo celjustjo. Ta bezgavka pred usesom se je zmanjsala ze, je zelo drobna, manjsa kot grah. Ta pod celjustjo pa recimo jo tipam in je kot grah velika.. kmalu ko jo spet tipam, da malo ocenim velikost pa gre nekam visje in je malcek manj tipna. Na drugi strani celjustji je pa ena bezgavka komaaj tipna. Moram dobro potisniti prste gor, da jo otipam. Pri tej ta vecji tudi potisnem malo gor, ampak jo hitreje zatipam. K zdravniku sem sla. Celo k dvem in sta rekla za to bezgavko pred usesom da se skoraj nic ne tipa in da ni nic. Za pod celjustjo pa nisem niti povedala takrat ker je zdravnik nasplosno rekel da je normalno da so bezgavke povecane po vnetju. Ne vem… kaj vi pravite na to?

Glede na zapisano sicer dvomim, da ste dojenčica (ki jim je ta forum namenjen) 🙂
Pa vseeno na kratko odgovarjam: bezgavke so “filter” za mikrobe, mrtve celice (kamor sodijo tudi bele krvničke, ko opravijo svojo nalogo obrambe), izjemoma so povečane zaradi kakšnih bolj zaskrbljujoče bolezni.
To, kar opisujete, je povsem normalen odziv obrambnega sistema na angino – vnetje mandljev, ki ga praviloma povzročajo bakterije. In bo trajalo še nekaj mesecev, da bodo povsem izginile.
Torej drugič kar verjemite svojemu zdravniku.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close