Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje povečana kislina

povečana kislina

Pred leti mi je bila ugotovljena refluksna bolezen/GERB/ in močno povečana kislina.
Jemljem Nolpazo 40 mg, skoraj neprekinjeno.
Rada bi začela še s pitjem čajev/ bolj naravno/, ki so proti kislini.Kateri so to? Čaj za želodec menda celo pospešuje izločanje kisline in prebavnih sokov. Ašičev čaj št. 4, pa št. 19, ki je menda tudi za želodec, ali kamilice? Kateri izmed naštetih ne povzroča izločanje kisline?
Obstaja kakšen čaj prav za to? Nisem ga nikjer zasledila. Pa še zanima me, ALGEA, ali bi mi lahko koristila? Kaj pa konopljino olje, če ga vzamem po dve žlički dnevno, ali mi lahko
“zapaca” želodec in ne bo dobro za moj GERB in kislino?
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem!

Pozdravljeni!

Pri želodčnih težavah (prekomerno izločanje želodčne kisline, razdražena in vneta želodčna sluznica, želodčni krči,…) se navadno uporabljajo pripravki iz različnih zdravilnih zelišč, npr čajna mešanica, ki vsebujejo islandski lišaj, pravo kamilico, poprovo meto, pravi pelin, kolmež, baldrijan ali čajna mešanica iz korenine slezenovca, skorje hrasta, navadne melise in poprove mete. Pri želodčnih težavah se svetuje tudi pitje čaja iz lanenega semena. Sluzi, ki jih vsebuje laneno seme zaščitijo želodčno sluznico (najboljši učinek ima, če se pije na prazen želodec).

Vsakodnevno pitje omenjenih čajev je priporočljivo zlasti za tiste, ki:
– jih peče zgaga;
– imajo razdražen želodec zaradi previsoke ravni želodčne kisline;
– trpijo za gastroezofagealno refluksno bolezniho (GERB).

Učinek je praktično takojšenj, za trajno izboljšanje stanja sluznice pa je treba vztrajati več mesecev. Čaje se pije sveže pripravljene 2-3 dnevno, kardarkoli tekom dneva, po potrebi. Če se zraven uživa tudi zdravila za želodčno kislino (npr. Nolpaza), potem so obvezno potrebni časovni zamiki. Med čajnimi mešanicami in zdravili (Nolpazo) mora miniti minimalno 2-4 ure!

Namesto čajev pa lahko uporabite tudi že pripravljene tinkture, ki so na voljo v lekarnah, na primer Iberogast kapljice, ki so registrirane kot zdravilo. Iberogast® vsebuje ekstrakte devetih različnih zdravilnih rastlin: obrečni grenik, zdravilni gozdni koren, pravo kamilico, navadno kumino, pegasti badelj, navadno meliso, poprovo meto, krvavi mleček in golostebelni sladki koren. Uporablja se tri krat dnevno po 15-20 kapljic.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor, me pa zanima še sledeče;

Zjutraj na tešče vzamem Nolpazo 40mg/ okrog 6h/, ob 9h pa vzamem ALGEO. Ali je tako časovno zaporedje uredu, ali sploh ni priporočljivo jemanje ALGEE ob jemanju teh tablet?
Ali jemanje konopljinega olja lahko škoduje oz. ustvari kislino, ali je dobro tudi za tovrstne težave? Ga lahko jemljem, ali so boljši omega 3 pripravki?
Mešanico čaja za želodec, ki ste jo navedli, lahko pijem po tem,ko sem vzela zdravilo, ali mora biti tudi tu 2 ure najmanj razlike?
Hvala vam!
Lep pozdrav!

Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Med čajnimi mešanicami (tudi mešanico čaja za želodec) in Nolpazo mora miniti minimalno 2-4 ure. Algeo seveda lahko uživate in časovno zaporedje, ki ga navajete je povsem v redu. Glede omega 3 maščobnih kislin naj povem, da so sicer odlično prehransko dopolnilo za srce in ožilje, se pravi za preventivo srčnožilnih obolenj, medtem ko posebnih dokazanih blagodejnih učinkov pri želodčnih težavah nimajo. Uživanje omega 3 maščubnih kislin (na splošno vseh olj – tudi konopljinega) stimulira izločanje želodčne kisline in pospešuje prebavo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za vse vaše izčrpne odgovore.Zanima me še sledeče;
torej, če prav razumem, mi jemanje npr. konopljinega olja/2 žlički dnevno/ odsvetujete pri mojih težavah s kislino?
REGAINE losiona se že nekaj časa ne dobi, zanima me, ali mogoče veste kaj bolj natančno, kdaj naj bi bil zopet na tržišču?
Hvala!
Lep dan!

Pozdravljeni!

Konopljinega olja vam nisem izredcno odsvetoval. Lahko ga uživate, vendar morate vedeti, da konkretno pri želodčnih težavah nima nekih pričakovanih blagodejnih učinkov. Kot sem vam napisal lahko kvečjemu blago poveča izločanje želodčne kisline zaradi vsebnosti samih maščob.

Torej, če nameravate jemati konopljino olje prav zaradi želodčnih težav, potem vam ga odsvetujem. Če pa ga nameravati uživati zaradi splošno znanih blagodejnih učinkov konopljinega olja, ki jih pripisujemo esencialnim nenasičenim maščobnim kislinam, potem ga seveda lahko uživate.

Kar se tiče losiona Regaine ni možno povedati točnega datuma. Obljubljeno pa je, da bo prišel enkrat v aprilu. Bolj točnih podatkov vam žal ne morem posredovati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor.
Zanima me še, ali je Regaine ta čas možno dobiti v tujini, ali tudi ne?
Kaj pa je vzrok takšnemu še dodatnemu podaljšanju? Najprej je bilo rečeno v lekarnah, da pride konec januarja, začetek februarja.Zdaj pa že april..

Spoštovani!

Zdravilo Regaine trenutno v Sloveniji ni na voljo. Razlog je registracija novega izdelovalca zdravila in mesta pakiranja. Poleg tega se bo seveda posledično spremenila tudi ovojnina izdelka. Vsi ti postopki zahtevajo določen čas, ki pa ga je včasih nekoliko težje predvideti. To se je zgodilo tudi v tem primeru. Posledica je seveda napačno planiranje in premajhna zaloga, zaradi česar so predvidene zaloge zdravila že zdavnaj pošle.
Zaenkrat kaže, da bo zdravilo aprila meseca vendarle prišlo v novi podobi tudi na slovensko tržišče.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani!

Sporočam novo informacijo glede dostopnosti zdravila Regaine na Slovenskem tržišču. Na žalost se je datum predvidenega prihoda Regaine raztopine v novi podobi premaknil še za en mesec – torej za enkrat velja, da bo zdravilo Regaine v novi podobi na slovenskem tržišču maja 2011.

Kljub temu pa bo zdravilo Regaine na slovenskem tržišču predvidoma na voljo že v marcu 2011, saj se je uvoznik odločil, da za vmesni čas zdravilo uvozi iz ene izmed držav članic EU.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Lepo pozdravljeni,

tudi sama imam ugotovljen Gerb in kakšnih večjih težav (razen spahovanja nisem imela).Vseeno so mi predpisali Ultop (1 mesec…sem ga jemala, sem imela res hude stranske učinke),potem so mi dali Emozul..al tako nekako…samo dva dni, sem mislila, da bom umrla…potem Controloc…samo 3 tedne sem zdržala. No, nekaj časa je bil mir, kakšen mesec(brez jemanja zaviralcev protonske črpalke…sedaj pa imam strašno pekoč jezik in grenak okus v ustih…tudi kislost je prisotna.
Vljudno Vas sprašujem, kakšno zdravilo bi mi priporočali, da mi zmanjša tole kislino? Toliko slabega sem slišala in doživela s temi protonskimi zaviralci….a je sploh kakšno zdravilo v tej skupini, ki nima stranskih učinkov, kod so siljenje na bruhanje, utrujenost itd….
Sem pila nekaj dni kamilice, sem imela toliko kisline…težave si blažim s pitjem vode, ampak to ne pelje nikamor, ker sem zaradi tega čisto nejevoljna in zelo razdražena.
Res pa je, da sem bila zadnji mesec pod strašnim psihičnim,pritiskom…..a ima to kakšne povezave?
Prosim Vas svetujte mi in se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor,
Martica

Spoštovani!

Seveda ima stres zelo močan vpliv. Stres je poleg nepravilne prehrane najpomembnejši razlog za številne želodčne težave, kot so zgaga, kislo izpahovanje, občutek polnosti, bolečine v zgornjem delu trebuha ali odvečna želodčna kislina. Tudi utrujenost je nedvomno zelo pogosto posledica kroničnega stresa.

Svetujem vam uporao Ranitala, ki je sicer nekoliko šibkejši zaviralec izločanja želodčne kisline, ima pa temu primerno tudi v manjši meri izražene neželene učinke. Poleg tega vam svetujem tudi redno minimalno dvomesečno uživanje Iberogast kapljic (3 x 20 kapljic dnevno).

V primeru, da ne boste prenašala niti Ranitala (v kar sicer dvomim), vam svetujem le uživanje Iberogast kapljic in po potrebi, zgolj ob težavah – pekočih bolečinah – še kakšen antacid (Rupurut, Rennie, Gastal, Rutacid, Kompesan,… Antacidi nevtralizirajo kislost želodčnega soka ter ublažijo agresivno delovanje želodčne kisline in drugih prebavnih sokov. Učinek je hiter, saj začno delovati takoj, ko dosežejo želodec.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
tale vaša novica me je zelo razveselila, malo sem že spraševala po Lekarnah, pa nič ne vedo,
kdaj v marcu naj bi bil REGAINE zopet na voljo. Ali imate mogoče vi že kakšno informacijo več , saj marec je že tu.
Hvala!

Spoštovani,
najlepša hvala za Vaš cenjeni odgovor. Sem bila odsotna, zato se oglašam z zamudo.
Zanima me še sledeče:pred štirimi meseci sem imela strahovito reakcijo na Klimicin in eden od problemov, so bili povečani gama gt in alkalna fosfataza. Vse se je v dveh mesecih umirilo, ko pa sem “morala” zdraviti helicobacterijo, se mi je spet povišalo. Sedaj vse to počasi pada, zato mi je specialist rekel, naj bom zelo previdna pri jemanju zdravil, saj imam očitno zelo občutljiva jetra. UZ normalen, vsi ostali izvidi tudi. Sedaj še čakam neke izvide(alkalna fosfatazo imam 1,89…normalna 1,74). Gama gt.se je skoraj približal normalni vrednosti.

Zanima me, če ima Ranital in Iberogast kakšne škodjive učinke na moje težave?(jetra)

Najlepša hvala
Martica

Spoštovani!

Na žalost se tudi zdravilo ranitidin (Ranital) presnavlja preko jeter – se pravi s pomočjo jetrnih encimov, kar posledično pri določenih ljudeh lahko povzroči prehodno povišanje vrednosti jetrnih parametrov.

Na splošno je zelo težko napovedati odziv organizma na določeno zdravilo. V končni fazi se zelo veliko zdravil – praktično vsa, vsaj v manjši meri presnavljajo preko jeter in na ta način hipotetično lahko povzročijo porast vrednosti jetrnih parametrov. Odgovorim vam lahko le v toliko, da je znano, da pri uporabi Ranitala pri določenih bolnikih občasno prihaja do povišanja vrednosti jetrnih parametrov, medtem ko pri uporabi Iberogast kapljic zaenkrat takšnih primerov ne poznam.

Menim, da je uporaba Iberogast kapljic v vašem primeru relativno varna.
V primeru, da se odločite tudi za uporabo Ranitala, pa bi vam vseeno svetoval kontrolo jetrnih testov po določenem času jemanja (npr. 2-3 tedne).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Lepo pozdravljeni,

kako hitro ste mi odgovorili. Najlepša hvala:)) Veste kaj, bom kar z Iberogastom začela in bomo videli kako in kaj. Ko bom imela vse dokončne rezultate, se bom posvetovala z internistom kako naprej. Upam, da mi bo Iberogast vsaj v neki meri pomagal. Sem bila že v lekarni, sem kupila kapljice, dobila sem tudi Ranital na recept…pa mi zdravnica ni vedela povedati, če ima kakšne stranske učinke. Vi ste mi lepo odgovorili, pa tudi v navodilih lepo piše. Dokler nimam vseh rezultatov in seveda tudi dokončne diagnoze, bo pač tako.
Ali imate mogoče kakšne povratne informacije glede Iberogasta, glede kisline….kako hitro se poznajo učinki kapljic in ali so same kapljice, seveda poleg diete, brez stresa…. učinkovala jn bila zadostna? Če bi jemala samo kapljice bi jih jemala dva meseca po 3x na dan 20 kapjic?
Najlepša hvala in vse lepo Vam želim
Martica

Pozdravljeni!

Tako je, priporočam minimalno 2 mesečno uporabo Iberogast kapljic, 3 x dnevno po 20 kapljic. S kapljicami imamo zelo dobre izkušnje in mislim, da bi morale na daljši rok ob zdravem načinu življenja (kot ste napisala) povsem zadoščati.

Kar se tiče nastopa učinka, je seveda pričakovati, da učinek nastopi sorazmerno kasneje v primerjavi z zaviralci izločanja kisline, kot so Ranital, Ultop, Nexium, Controloc,…. Kljub temu so rezultati vidni že relativno zgodaj (v nekaj dneh). Da se učinek kapljic izrazi v polni meri, pa je seveda potrebno nekoliko več časa. Po izkušnjah sodeč pa mislim, da boste začetne blage ugodne učinke občutili že kar po prvem odmerku. Dolgotrajnejše jemanje se priporoča tudi z namenom, da se poškodovani želodčni sluznici omogoči postopno celjenje in nemoteno okrevanje kar pa je dolgotrajen proces.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Takole, sem že vzela, po hrani…majčkeno manj me boli želodec,,,ker poleg spahovanja imam zadnje dni tudi boleč želodec (Gastroskopija je bila v redu 15.1.2011 in ugotovljen je bil samo Gerb ). Verjetno, sedaj,ko ne jemljem zaviralcev, me pa tako boli. Joj, kakšne ceremonije…..samo, da bo pomagalo. Vas obvestim, kako mi je čez nekaj dni….do takrat pa res vse lepo in lep vikend:))
Martica

p.s.samo še tole…ko sem imela ceremonije in to hude s Klimicinom, sem imela tudi razdraženo črevesje, porušeno floro in fauno in se šele sedaj malce bolje počutim…po skoraj štirih mesecih. Jem jogurte, da si vse skupaj urihtam. Povejte mi prosim, ali lahko Iberogast kapljice škodijo črevesju v smislu prebave. Jaz imam prebavo čisto v redu…zjutraj brez problema grem na veliko potrebo…kar zleti blato…ne driska. Pa še včasih podnevi-popoldne. Ne bi želela, da bi bilo sedaj kaj narobe…ker nisem zaprta. Sem imela tako razdraženo črevo po Klimicinu….komaj se je umirilo…sicer ne driske, ampak krči v črevesju, pa blato tudi do po 7x na dan. Tako, da nebi bilo kaj narobe. Hvala lepa in vse lepo:))

Ne. Iberogast kapljice pomagajo tudi v primeru razdražljivega črevesja. Zato je strah, da bi kapljice negativno vplivale na prebavo povsem odveč.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

Zanima me kako deluje Lantrea 30 mg za zgago? Ali kaj pozdravi ali samo zavira? Ina predvsem kakšne stranske učinke ima pri dolgotrajnem jemanju?

Prosim za odgovor

Lp

Pozdravljeni!

Lantrea (lansoprazol) sodi med zaviralce protonske črpalke. Zaviralci protonske črpalke so zdravila, ki najučinkoviteje zavirajo izločanje želodčne kisline. Zaviranje izločanja želodčne kisline je močnejše in dolgotrajnejše kot pri ostalih zaviralcih izločanja želodčne kisline – blokatorjih histaminskih H2 receptrorjev (Ranital) ali pripravkih, ki nevtralizirajo želodčno kislino – antacidi (Rupurut, Rutacid, Kompensan, Rennie,…). Poleg tega zaviralci protonske črpalke dobro zavirajo tudi s hrano povzročeno zvečano izločanje želodčne kisline. Ta zdravila vzdržujejo visoko vrednost pH želodčne vsebine (nad 4) takorekoč ves dan. Na ta način zaviralci protonske črpalke najuspešneje odpravljajo težave in omogočajo učinkovito celjenje sluznice požiralnika, želodca in dvanajstnika. Sluznica požiralnika se regenerira počasneje kot sluznica dvanajstnika in želodca, zato mora biti zdravljenje v primeru poškodbe sluznice požiralnika tudi dolgotrajnejše.

Pri bolnikih s kroničnimi težavami je dobrobit dolgotrajnega zdravljenja z zaviralci protonske črpalke večja od tveganja za pojav stranskih učinkov. Najpogostejši stranski učinki so naslednji: glavobol in driska (pogostejše so črevesne infekcije), redko zmanjšana absorpcija kobalamina s posledičnim znižanjem koncentracije serumskega vitamina B12. Dolgotrajna uporba zaviralcev protonske črpalke lahko tudi zniža raven magnezija, kar lahko povzroča mišične krče, aritmijo ali celo epileptične napade pri bolnikih z epilepsijo. Največ primerov znižanja ravni magnezija se navadno pojavi po letu dni jemanja zaviralcev protonske črpalke, zato se pri dolgotrajnem jemanju svetuje dodajanje magnezijevih pripravkov. Znano je tudi, da lahko dolgotrajna uporaba zaviralcev protonske črpalke zmanjša absorbcijo tudi nekaterih drugih snovi – predvsem kalcija. Posledično imajo starejše osebe po dolgotrajni uporabi zaviralcev protonske črpalke nižjo mineralno gostoto kosti in tako večjo nevarnost za zlom kolka, zapestja, vretenc,… (osteoporoza). Zelo zavrto izločanje želodčne kisline, ki jo povzroči zaviralec protonske črpalke bi utegnilo sprožiti tudi povečano tvorbo gastrina, kar bi lahko predstavljajo tveganje za pojav želodčnega karcinoma. Vendar številne študije dolgotrajnega jemanja zaviralcev protonskih črpalk zaenkrat ne kažejo nikakršnega vpliva na povečanje nevarnosti pojava želodčnega karcinoma.

Lep pozdrav

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close