potrebujem odgovore…

Pozdravljeni!

S fantom sva v zvezi dve leti in vse do božiča lani 2009 je bila najina zveza tako rekoč “to good to be true”.
(Mogoče bi morala omeniti, da je svoje bivše dekle pustil zaradi mene, ni je sicer fizično prevaral, pa vendar mi je pisaril smse,še ko je bil z njo.)

Nakar je po božiču (skupaj sva bila slabo leto in pol), ko se je s prijatelji odpravil na vikend, spoznal žensko tridesetih let, od njega starejša 5let in takoj, ko se je vrnil domov, vzpostavil kontakt z njo. Čisto naključje je bilo, da sem videla njun chat na FB, ker se je pozabil odjavit. Sem pa, po njegovem povratku opazila, da je dobival smse, se smehljal med prebiranjem le-teh in telefon malce bolj skrival pred mano, ker ga sicer nikoli ni.
Zvrtelo se mi je pred očmi, ker je do mene bil ves čas najboljši fant na svetu in mi ni bilo jasno zakaj kar naenkrat to.
Takrat sem bila tudi sama šibkejša, saj sem bila tik pred zahtevno operacijo in me je njegovo dejanje popolnoma sesulo.

Imela sva kar nekaj pogovorov na to temo, vedno je dejal, da želi bit z mano in da mi ta ženska ni konkurenca ali ovira ter da želi rešiti ta problem,da bi lahko bila srečna.
Vendar nikakor ni želel zbrisati njenih kontaktov. “Bal” se je, da če jo bo skenslal, bo še bolj vsiljiva. Naposled jo je in ni bilo večjih problemov iz njene strani, nekajkrat ga je še kontaktirala po telefonu, če se dobita(ker ni iz naših krajev), vendar jo je vsakič, po njegovih besedah, zavrnil. Kaj dejansko se je dogajalo tisti vikend, ko sta se spoznala, ne vem in tudi nikoli ne bom zvedela…

Tako sem mislila, da sva to razrešla, se pomenla in odločila, da delava na najini zvezi… pa se je tri mesece po tem pojavla nova punca, ki se je zanimala zanj in on jo je spet kontaktiral…poleti je šel s kolegom na Hrvaško, kjer je spoznal še eno punco in si tudi z njo pisaril. Zanjo je pravil, da jo je samo “zajbaval”, ker da je ful čudna…in za tem še dve…

Pri vsaki taki stvari ga dobim, ker sem sedaj veliko bolj pozorna na to….vedno obrne situacijo, da ni blo nič takega, ampak da mi ni povedal, ker bi bila ljubosumna…to me najbolj jezi, saj z mano ni imel problemov z ljubosumnimi izpadi (to je nek strah iz njegove prve zveze in sedaj posplošuje to še name).

Zavajajoče pri vsem tem je, da odkar sva par, do mene res najbolj zlat…in skozi mi govori, da sem jaz “ta prava”-kar mu itak ne vrjamem več…

Glede na vse dogodke, ki so se zgodili, bi me lahko prevaral samo s tisto prvo(kar itak nikoli ne bom vedla), za ostale vem, da so bile bolj za pihanje na dušo. Vendar pa me to vseeno moti, ker mi laže, je neodkrit do mene in nespoštljiv.

Najina zveza drugače res lepo laufa, vse se znava pomenit in razrešit, le pri tej situaciji pa on pada vedno globlje in globlje…

Kaj mi svetujete? Kaj je sploh v mojih močeh,ali sploh kaj je..razen to, da lahko prekinem odnos z njim? Ker se bojim, da tudi, če mu oprostim in se odločiva prebrosti to, ne vem kako mu bom lahko ponovno zaupala in kako mu ne bom tega čez čas metala v obraz.

Za vaš odgovor se vem prisrčno zahvaljujem.

Pozdravljeni, zamišljena!

Doživljate razočaranje in stisko ob odkritjih, da ima fant kontakte in srečanja z drugimi ženskami, ob tem pa dvomite vase in vas postaja strah zamenjanosti in zavrženosti. Pomembno je, da sami sebe in svoje občutke vzamete resno (da si verjamete) in da je takšno fantovo obnašanje do vas ne le nespoštljivo, pač pa vas tudi žali, ponižuje, prizadene in jezi. Res tudi ne morete verjeti njegovemu zatrjevanju, da ste vi pravi zanj, saj govori eno, dela pa nekaj drugega. Z njim se boste zelo odkrito pogovorili o tem njegovem neodgovornem početju, pomembno pa je, da veste, da je za prevaro (četudi »samo« čustveno npr. preko facebooka ali sms-ov, kar pa je ravno tako afera!) popolnoma odgovoren on sam. On sam je torej tudi tisti, ki se edini lahko odloči, da mu zadostujete samo vi in ne potrebuje spoznavanj in iskanj drugih žensk. Fant bo torej moral sam pri sebi razčistiti (če se bo sam tako odločil – vi ga ne morete v to prepričati ali prisiliti) kaj mu pomenite vi in kaj flirtanje (in kaj pravzaprav išče pri njih) in sam sebi postaviti neke meje, vi pa se boste morali odločiti koliko časa ste še pripravljeni dovoljevati takšna igračkanja z vami. Zanj bo ta odločitev in naloga verjetno kar naporna in zahtevna (vendar se je bo lotil, če vas ima res rad, v nasprotnem primeru pa to tudi nekaj pove), za vas pa je pomembno vztrajanje pri tem, da se boste vi dobro počutili, da vas bo pomiril in da mu boste lahko zaupali in verjeli. Vi imate moč spremeniti sebe, ne pa tudi njega. Vaš del je torej v tem, da si dovolite čutiti jezo in prizadetost in govoriti o svojih občutjih (pomembno je, da ga ne obsojate, pač pa govorite o svojih občutkih ob njegovih dejanjih) in da se ne zadovoljite s poceni izgovori. Pri prevarah oz. aferah je problem v tem, da gre nekdo iz odnosa iskat rešitev svoje stiske drugam (in ga pri tem ne opravičuje prav nobena stvar, četudi je v odnosu še tako boleče), torej k drugim partnerjem. Tisto, kar bi moral nasloviti in iskati znotraj vajinega odnosa (in kar pripada vama in vajini intimi) gre delit z drugimi. To, za kar bi se moral potruditi pri vas in z vami, daje drugim, in to je do vas skrajno nepošteno in vam ni več potrebno dovoljevati. Tudi to, kaj se je dogajalo tisti vikend, ko ste bili vi v bolnici, boste morali izvedeti od njega, drugače vi ne boste mogli iti naprej. Vi to morate vedeti. Pomembno je, da si ga upate vprašati in naj vam to pojasni tako,da boste ob tem vi pomirjeni. Nobeno »hecanje« in »zafrkavanje« in »morebitno preverjanje druge partnerke« za vas ne more biti sprejemljivo.

Glede na to, da omenjate način vajinega začetka, ko je bil še v neki zvezi in je začel iskati stike z vami preko sms-ov (isto, kot počne zdaj drugim, vas takrat ni motilo), je zelo možno, da je ta strategija fantov način za izhod iz situacije, ko odnos postane tudi naporen. S tem se bo moral spopasti on sam in prevzeti odgovornost za svoje odnose z ženskami, ne vemo pa, če je on to sploh pripravljen. To boste ugotovili vi v pogovorih z njim in v njegovih konkretnih dejanjih, ki vas bodo prepričala v katero smer boste nadaljevali (ali prekinili) odnos z njim. Ni vam enostavno in verjamem, da vam je v takšnem odnosu (poleg lepih stvari) tudi mnogokrat tesno pri srcu. V partnerstvu je bistvena izgradnja odnosa, v katerem je medsebojno zaupanje nepogrešljiva vez. S prevarami in iskanji morebitnih drugih je zaupanje izdano in oseba, ki prevara, si zelo težko spet pribori izgubljeno zaupanje nazaj. Od vas pa je odvisno, če boste to sploh lahko preboleli oz. oprostili (ponavadi mora tak moški začutiti kaj je naredil svoji partnerki in res obžalovati dejanje, se iskreno opravičiti, predvsem pa z vsem vedenjem dokazovati, da se je resnično spremenil) in verjamem, da vas to skrbi. Dobro pa bi bilo, da bi začelo skrbeti njega. Morda bi vama bila tudi strokovna pomoč zakonskega in družinskega terapevta dobrodošla.
Vse dobro vam želim.

Jerneja Dimec, spec.zakonske in družinske terapije [email protected] Družinski inštitut BLIŽINA 03/492-55-80 CELJE 040/573-720 JESENICE www.blizina.si

Prisrčno se vam zahvaljujem za odgovor. Res se bo potrebno konstruktivno lotiti tega problema, morda tudi s strokovno pomočjo.

Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Tip je odvisen od odnosov z ljudmi. Ima hude probleme s samopodobo in potrebuje nenehno potrditev (tvoja mu ne zadošča ker si že “padla not”). Za take ni nujno, da z žensko kaj imajo, važno je da se ženska “zapali” in ima on občutek zaželjenosti. Moj je imel eno takšno obdobje (skrivni msn za takšne punce, sms-i itd.). V bistvu mi je potem priznal, da je potreboval potrditev da je zaželjen in lahko dobi kake hude bejbe… njegov cilj je bil, da je zaželjen in jih potem “ko padejo not” skensla… Zakaj? Ker se je v osnovni šoli zagrel za par takšnih in ni imel možnosti jih osvojit ker ni bil v njihovem rangu. Tako je sam sebi sedaj hotel to dokazati, da lahko dobi katerokoli žensko in ni on tisti, ki ni v rangu…. Hvala bogu je to obdobje za njim, saj sem bila čist fertik ker je te stvari skrival (in zame je skrivati = varati ker smatram da če nimaš grehov, nimaš kaj skrivati).

Skratka tvoj lubi je en bogi revček z načeto samopodobo, ki se skriva za obrazom zaželjenega žrebca. Pri njemu so pač punce za dvigovanje ega pri drugih pa npr. avti, denar, podjetja, kariera, bend itd.

Punce, smešne ste. Kaj vse verjamete svojim fantom, samo da bi ostale z njimi.

Fantje si delajo teren za varanje. In varali vas bodo v tistem trenutku, ko bodo dobili priložnost, samo da tega vi ne boste zvedele.

Dober, pravi fant takih stvari ne počne! Ne piše si skrivnih sms-jev z drumi ženskami, ne skriva svojega telefona…ne gleda drugih žensk!!!

Sprijaznite se – če se nočete v zvezi poniževati, boste prekinile z njimi, če pa ste take da se rade smilite same sebi, ker boste samske – pa dajte, seveda ostanite z njimi. Samo ne potem hodit jamrat na ta forum, kaj ste naredile, da vas fant vara.

kot bi brala svoje življenje. Po 2o letih prekinila,ker več nisem mogla živeti od njegovih žensk in laži.Še z mojo sestrično se je hotel dati dol. Ko prvič opaziš kaj takega pojdi, ker tega nikoli ne bo konca- preverjeno.

Nevem, če je še aktualno, a tvoje pisanje me spominja na enega bivšega, ki je res znal z besedami, nikoli, res nikoli si ne bi mogla misliti, da bi me kdaj preveral, a vseeno me je med vsem časom varal preko interneta in potem sem ugotovila, da ima še punco, ki je pred njegovo družino veljala za uradno dekle, kar je bil samo vrh ledene gore.

Stalno skrivanje mobija, kup odprtih skrivnih mailov, “kavice”, pa tak hobby, da se je vedno lahko izgovoril nanj…