Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina potenje in prehladi

potenje in prehladi

Star sem 48 let. Že približno eno leto se močno potim oz. dobivam navale vročine, in postanem moker – ob različnih časih – pri delu, hoji, pri sedenju, v mirovanju, v spanju, skratka večkrat na dan. Včasih za kakšen teden te vročine in oblivi potenja minejo, potem pa se ponovijo. Problem ni samo v potenju, ampak v prehladu. Ko sem “moker-poten”, mi očitno škodi vsak mraz, sapica oz. sprememba temperature. Prepogosto sem v zadnjem letu prehlajen (zamašen nos, “polno” glavo, močno kašljam in tudi izkašljujem, …), včasih pa imam kar “gripozno stanje” – bolijo me vse mišice, zebe me, imam visoko vročino (tudi do 39,5).
Vsi ti prehladi oz. “bolezensko stanje” z vročino mi trajajo kar dolgo – tudi do
20 dni. Npr. zadnji močan prehlad mi je trajal od 24.01. do 14.02. Danes pa sem že zopet bolan (boli me vse – sklepi, mišice, rdeč sem v obraz, hladne noge, vročine še nimam). Torej skrbijo me prepogosti prehladi oz. vročična stanja – zakaj taka neodpornost oz. kaj bi to lahko bilo ?
Naj povem, da sem pred dvemi leti nehal kaditi (po 25 letih). Imam 125 kg pri
višini 190 cm. Zadnje leto jemljem tablete Diovan proti visokem krvnemu tlaku.
Ščitnica je v redu (narejene krvne preiskave pred kakšne pol leta pri splošnem
zdravniku). Drugih bolezni nimam.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vaše mnenje.

Spoštovani!

Potenje je potem verjetno posledica manjše telesen pripravljenosti, velike teže in maščobne izolacije, ki onemogoča druge poti oddajanja odvečne toplote. Slabša kondicija je lahko tudi vzrok pogostejšim okužbam. Z gotovostjo pa je težko pojasniti potenje, pa tudi pogoste okužbe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Enake probleme je imel moj oče, ki so se začeli pred recimo 25. leti. Ko je prenehal kaditi. Nepresano prehlajen, kašljal, če pa ni bil prehlajen se je potil.
Sedaj ima sicer urejen krvni pritisk, tudi ponoči mu ni več vroče, ker se za spanje obleče zelo skromno in ima raje pripravljeno odejo če ga zazebe.Ima diagnozo KOPB, katere opis si lahko ogledate na spletni strani za pljučne bolnike.Napravite vse teste za alergije, nabavite si čistilec zraka, uživajte hrano bogato z antioksidanti. Ne želim da vaša pot vodi do te diagnoze, zato se morate resno spopasti z problemi, ki vas tarejo saj ste še zelo mladi.Želim vam veliko uspeha.

New Report

Close