Od svoje rane mladosti imam tezave s prekomernim potenjem in sicer v dlani, noge in pod pazduhama. Pri 17-ih letih sem na endokrinoloskem oddelku Poliklinike opravila preiskave z zvezi s hormoni, scitnico… Ker niso odkrili vzroka so mi dejali, da je vzrok vegetativno zivcevje – podzavest. Dejansko potenja ne morem zavestno nadzorovati, lahko ga le napovem nekaj sekund preden me “oblije” in potem dobesedno kaplja od mene, to lahko traja cel dan, s tem da se potenje pricne zelo intenzivno, potem pa se umiri do te mere da sem sicer mokra, vendar ne kaplja od mene. Vse to spremlja mocna otecenost rok in nog, stanje pa se vecinoma umiri sele ko si privoscim vroc tus ali kopel. Opazila sem tudi, da kadar se ne potim, je moja koza izredno suha. Verjemite mi, da je to zelo neprijetna nadloga. Dosedanji predlogi razlicnih zdravnikov so bili: tablete za pomiritev, avtogeni trening, posvet pri plasticnem kirurgu. Naj pripomnim, da sem stara 32 let, imam enega otroka, nikoli nisem imela tezav z glivicnimi ali podobnimi obolenji. Kadar se potim sem zelo utrujena in razdrazljiva. Drugih zdravstvenih tezav nimam, razen povisanega holesterola (skupni hol. imam 9), kar je verjetno posledica nepravilne prehrane, stresov in kajenja.
V neki reviji sem pred casom odkrila clanek, v katerem je pisalo da v Italiji opertativno odstranijo dolocen odstotek znojnic, kar posledicno zmanjsa potenje, zanima ali podobne posege opravljajo tudi v Sloveniji oz. ali obstoja nacin, da se moje potenje normalizira.
Za vas odgovor se vam iskreno zahvaljujem, obenem pa bi pohvalila vase spletne strani.

Spoštovana Jona!

Potenje je odraz različnih disbalansov v telesu, mednje lahko sodi tudi nižji nivo estrogenov (potenje v menopavzi je namreč zelo podobno temu, kar ste opisali), za nižji nivo estrogena govori tudi razmeroma visok nivo holesterola. Svetujem vam, da se preden začnemo brskati po vaši podzavesti, oglasite pri ginekologu in najprej razčistite omenjeno možnost. Oglasite se ponovno!

Spoštovani!

Oglašam se ponovno, saj sem zaradi povišanega holesterola obiskala splošnega zdravnika. Le-ta je izključil možnost, ki ste jo omenili v zvezi z estrogenom, saj jemljem kontracepcijske tablete Celeste. Dobila sem napotnico za test vegetativnega živčevja. Zanima me, kako tak test izgleda in kakšna je terapija v primeru, da karkoli ugotovijo. Ali je možno, glede na to, da sem v času potenja nervozna (psihično in telesno), da to vpliva tudi na holesterol. Splošni zdravnik mi je predpisal tablete Lexaurin 1,5 mg 3-krat na dan (eno škatlico), z namenom ugotoviti ali bo jemanje le-teh vplivalo na potenje. Za vaše mnenje se iskreno zahvaljujem.

Jona

Spoštovana Jona!

Pri testu vegetativnega živčevja se merijo vaši odzivi ob spreminjanju telesnega polažaja na nagibni mizi. Lexaurin je pomirjevalo, torej simptomatsko blažilo tudi vegetativnega disbalansa, vendar nosi s seboj nevarnost zasvojitve, če bi ga jemali predolgo, zato je za trajno odpravo povišanega vegetativnega tonusa smiselneje uporabljati vedenjske metode relaksacije npr. avtogeni trening. V končni fazi bo treba opredeliti in vzročno odstranjevati vse stresne dejavnike, s katerimi se v življenju srečujete, v kolikor pa to ni možno (če je stresni dejavnik že samo delo v službi) s čim bolj smiselno in kvalitetno izrabo prostega časa. Principe avtogenega treninga lahko osvojite iz knjige Hannesa Lindemanna Avtogeni trening – sprostitev v stiski, ki jo dobite v knjižnici, ker je zadnja izdaja že pošla. Nadaljna navodila, predvsem pa vam prilagojen načrt antistresnega vedenja vam bo posredoval psihiater, ki ga boste obiskali, po vsej verjetnosti bo predlagal tudi variantno farmakoterapijo.

New Report

Close