Najdi forum

potenje

Imam sina starega 9 let. Je zdrav, pred mesecem dni je dal kri in vodo. Bilo je vse OK. Je športnik in zelo priden v šoli. Zanima pa me, zakaj skoraj vsako noč v sanjah hodi po stanovanju in zakaj se tako poti? Poti se tako, da je pižama popolnima mokra.

Helena

Spoštovani!

somnambulizem oz. hoja v spanju je pojav, ki ga je težko razložiti in tudi težko “zdraviti”, saj naj bi ne šlo za nikakršno bolezen, temveč le za motnjo v spanju. Poskrbite, da ne more kam zaiti med spanjem. Praviloma otroci te stvari “prerastejo”. Drugače pa ste me našli na spolzkem terenu in seveda ne vzemite mojega mnenja kot mnenja poznavalca, kar so praviloma nevrofiziologi in nevrologi, ki te stvari preiskujejo v t.i. spalnih laboratorijih, za kar pa je vaš 9-letnik še nekoliko premajhen, da bi bil sposoben sodelovanja. Zankerat torej ostane zgolj previdnost pred poškodbo zaradi hoje v spanju (odprta balkonska vrata, nevarni predmeti…)

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani gospod doktor!

Ob branju gornjega vprašanja zaskrbljene mamice bi vam rada postavila podobno vprašanje in sicer:

Tudi mojega enajstletnika tlačijo nočne more. V vseh teh letih sem prišla do tega sklepanja (lahko, da je napačno); ko je bil še manjši, so se nočne more dogajale vedno, ko je bil bolan in je imel visoko vročino. Tako sem napačno sklepala, da so nočne more reakcija na zdravilo proti visoki vročini. To sem tudi povedala zdravnici, zamenjali smo zdravilo, ampak medtem je bolezen že prešla in je šla stvar mimo.
Potem pa sem pričela ugotavljati, da naš dečko nima “občutka za toplo in mraz”, tako da se zgodi, da teka v pomladi naokrog z bundo, če ga ne opozorim, naj jo sleče, prav tako pa se ne obleče, ko je mraz. Problem pa nastane ponoči: če se preveč pokrije, se spoti in potem je enaka nočna mora, kot, kadar ima visoko vročino. Namreč: ves moker naglas kriči, joče, govori nelogične stavke in se kakih 5-10 minut ne potolaži. Kar naporno. Ves čas ga mirim, mu prigovarjam … Potem se vleže nazaj in zaspi. Zjutraj pa se čudi, ko mu pripovedujem, kaj se je ponoči dogajalo.

Moje mnenje je, da se mu to dogaja zaradi “pregretosti” organizma, bodisi ob bolezni in visoki vročini, bodisi zaradi tega, ker se ne zna odkriti ponoči, ko mu je toplo.
Isto se je dogajalo s strarejšo hčero, le da je pri njej to bilo le ob bolezni in visoki temperaturi, ponoči pa “občutek za toplo” ima, in se to ne dogaja. Slikali smo jo na EEG v budnem in mirujočem stanju, pa ni nič pokazalo, zato vsega tega nisem več počenjala za mlajšega.

Obstaja za moje razmišljanje tudi strokovna potrditev ali je to le naključje?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Možgani zorijo počasi in različni dražljaji lahko spodbudijo delovanje. Med spanjem smo v nekakšnem stanju nezavesti a v različnih fazah potekajo v možganih burna dogajanja. Le malo je treba, pa se to stanje nezavesti približa nekakšnemu dremežu, skoraj budnosti in imamo dogodke, ki jih opisujete. Pogosto je to tudi pri starših in potomcih, na nek način prirojena lastnost možganov.

Objemite ga in prigovarjajte naprej. Sicer ne zazanva kot normalno, a nekakšen pomirjujoč zvok in bližina zagotovo učinkujeta pomirjujoče, da se spet poglobi v spanec. To mine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close